Pereiti į pagrindinį turinį

Teisėsaugą sudomino narkotikų mafijos šulo turtai

2015-06-15 02:00

Devyniolikai metų kalėti už narkotikų kontrabandą nuteistas kaunietis Svajūnas Bukauskas garsėjo pomėgiu prabangai ir to neslėpė. Dabar Kauno apylinkės teisme narstoma jo ir šeimos narių turtų kilmė.

Svajūnas Bukauskas
Svajūnas Bukauskas / Tomo Raginos nuotr.

Devyniolikai metų kalėti už narkotikų kontrabandą nuteistas kaunietis Svajūnas Bukauskas garsėjo pomėgiu prabangai ir to neslėpė. Dabar Kauno apylinkės teisme narstoma jo ir šeimos narių turtų kilmė.

Tūkstančiai smulkioms išlaidoms

Greitai 50-metį švęsiantis S.Bukauskas teistas keturis kartus. Naujausias nuosprendis už organizuotos gaujos subūrimą ir milijoninės vertės narkotikų kontrabandą dar neįsigaliojo. S.Bukauskas ji apskundė ir byla svarstoma Apeliaciniame teisme.

600 tūkst. litų pajamos viršijo išlaidas – remiantis tokiu Valstybinės mokesčių inspektoriaus pateiktu skaičiavimu, teisėsaugos pareigūnai mėgina sudėlioti S.Bukausko, jo žmonos Snaigės ir dukros Simonos turtų kilmę.

Panašių bylų jau buvo ne viena. Agurkinių gaujos lyderis Saulius Velečka su žmona teisme taip pat įrodinėjo, kad sąžiningu darbu užsidirbo prabangų laikrodį, inkrustuotą deimantais, visureigius ir kad tik dėl pavardės prokurorai prie jo kabinėjasi.

Bankrutuojantys milijonieriai

Valstybinius kaltintojus į neviltį varo tokių bylų nagrinėjimas, nes neteisėto praturtėjimo įstatymo pritaikymas yra gana sudėtingas. Prokurorams tenka dokumentais neigti žodinius kaltinamųjų parodymus. Visose bylose kaltinamieji skolina, perskolina, skolinasi ir taip gyvena. Keisčiausia tai, jei bylos pradžioje dar nėra kokiai nors sumai skolos lapelio, vėliau staiga toks atsiranda su kelerių metų senumo data.

Liudininkai tokiose bylose šokiruoja ne ką mažiau nei kaltinamųjų turtai. Aiškindami teisme, kad patys neturi pinigų, o firmoms paskelbtas bankrotas, neretai patvirtina paskolinę kaltinamajam įspūdingas sumas.

Panašiai ir dėl S.Bukausko turtų. Valstybinis kaltintojas įrodinėja, kad jo prabangiai įrengtam namui buvo naudojamos iš nusikalstamos veikos gautos lėšos. Sutuoktinė šioje byloje yra bendraturtė, o dukrai teks įrodyti, kad prabangus jos automobilis yra pirktas iš atlyginimo, kuris pirkimo metu sunkiai siekė 3 tūkst. litų.

Laukiama galutinio verdikto

Šios neteisėto praturtėjimo bylos perspektyvos – miglotos. Jos baigtis neįmanoma, kol Apeliacinis teismas nepaskelbė verdikto dėl narkotikų bylos. Jei subliūkš kaltinimas dėl milijoninės narkotikų kontrabandos ir devyniolikos metų laisvės atėmimo, neliks ir nusikalstamos veikos.

Pagal Aukščiausiojo teismo išaiškinimą, jei neįrodyta nusikalstama veika, net ir neaiškios kilmės 600 tūkst. litų nėra baisus nusikaltimas. Kauno apylinkės teismui teks palaukti Apeliacinio teismo žodžio.

Tik žmogiškai gali kilti retoriniai klausimai apie anksčiau viešai aprašytus S.Bukausko turtus: iš kur dalį gyvenimo įkalinimo įstaigoje praleidęs žmogus gali už ne mažiau kaip 200 tūkst litų įsirengti namą, važinėtis 300 tūkst. litų vertės automobiliu "BMW X6", dukrai ir žmonai parūpinti prabangius – "Mercedes" ir "BMW X" automobilius. Skelbta, kad viso S.Bukausko oficialiai valdomo turto vertė viršija kelis milijonus litų.

Žlugusi narkotikų imperija

2010 m. spalį po pusę metų trukusio bendro Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos, Kauno apygardos prokuratūros ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos tyrimo buvo sulaikyta šešiolika asmenų, priklausiusių ginkluotam nusikalstamam susivienijimui, vykdžiusiam stambaus masto narkotikų kontrabandą.

Hašišo kontrabandos kanalą Kauno nusikaltėliai buvo nutiesę iš Ispanijos per Lietuvą iki Rusijos. Teigiama, kad Kaune veikiančioms nusikalstamoms gaujoms S.Bukauskas nepriklausė, tačiau sukdamasis milijonus duodančiame versle, gerus santykius palaikė su visomis grupuotėmis.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad gaujos nariai automobiliais vykdavo į Ispaniją, kur juose įrengtose slėptuvėse būdavo prikraunama apie 80 kg narkotikų – jie per Lietuvą pasiekdavo Rusiją. Gauja daug dėmesio skyrė konspiracijai. Narkotikų kurjeriai vykdavo su žmonomis ar draugėmis, taip stengdamiesi sudaryti turistų poros įspūdį. Pats S.Bukauskas narkotikų negabendavo.

Tik surinkę pakankamai informacijos apie grupuotės narius pareigūnai nusprendė smogti narkotikų platintojams ir jų vadeivai – surengta itin slapta operacija. Per kratas pareigūnai rado labai didelį narkotinių medžiagų kiekį – daugiau kaip 300 kg hašišo. Jo ir anksčiau rastų 180 kg narkotikų mažmeninė vertė juodojoje rinkoje tada siekė net 9 mln. litų. Taip pat buvo rasta daugiau kaip 3 tūkst. psichotropinių tablečių. Narkotinių medžiagų kontrabandininkai buvo ginkluoti – kratų metu aptiktas labai daug sprogmenų, šaudmenų, ginklų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų