Pereiti į pagrindinį turinį

BMS tinklas traukiasi

BMS tinklas traukiasi
BMS tinklas traukiasi / Tomo Raginos nuotr. Iššūkiai: BMS grupė, kaip ir daugelis kitų įmonių, šiandien patiria finansinių sunkumų.

Sausio pradžioje iš keturių BMS parduotuvių Kaune liko trys, o kovą planuojama uždaryti dar vieną Vilniuje. Sustojus prekybai vienas rinkos lyderių karpo algas ir atsisako darbuotojų.

Tokio nuosmukio nesitikėjo

Vieną didžiausių skaitmeninės elektronikos prekybos tinklų "BMS Megapolis" prislėgė rūpesčiai: pardavimo srautas pastaruoju metu mažėja daugiau, nei buvo tikėtasi. Šį sausį, palyginti su 2008 m. tuo pačiu mėnesiu, apyvarta sumažėjo 40 proc., o vasarį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų mėnesių, pardavimo apimtis smuko 35 proc.

"Tokie skaičiai mums netikėti. Tikėjomės mažesnės apyvartos, bet neplanavome, kad pardavimas sumažės tiek daug", – sakė BMS įmonių grupės valdybos pirmininkas Artūras Afanasenka.

Dėl šios priežasties, anot jo, pastaruoju metu su tiekėjais atsiskaitoma ne taip greitai kaip pernai. Esą aplinkybės privertė pratęsti atsiskaitymo terminus.

"Gyvename ne Afrikoje, o toje pačioje Lietuvoje, todėl turime tokių pačių rūpesčių", – A.Afanasenka pripažino, kad bendrovė yra įsiskolinusi tiekėjams, o su ja atsiskaityti vėluoja pirkėjai. Nepaisant didėjančių skolų, anot verslininko, kol kas grupė nėra pažeidusi jokių sutartinių įsipareigojimų: sumokėti vėluojama tiek, kiek numatyta sutartyse.

Slegia skolos tiekėjams

Kur kas dramatiškiau padėtį apibūdina buvę įmonės darbuotojai, pageidavę likti anonimais: esą "BMS Megapolis" yra patekęs į tokią rimtą bėdą, kad netrukus kai kurie prekybos centrai gali likti be elektros energijos. Esą už skolas VST Savanorių prospekte esančiam prekybos centrui Kaune planuoja nutraukti elektros energijos tiekimą.

"BMS skolos kreditoriams perkopė 10 mln. litų. Grupė skolinga už nuomą, reklamos paslaugas ir labai daug už prekes", – dienraščiui pasakojo buvęs grupės darbuotojas, nepanoręs skelbti savo pavardės. Esą kai kurie tiekėjai, abejojantys grupės mokumu, jau neva nebeduoda prekių. Esą padėtis Lietuvoje veikiančiuose prekybos centruose primena Latviją, kur optimizuojant veiklą prekybos centras buvo uždarytas. Dienraščio šaltinis įsitikinęs: BMS grupė artėja prie bankroto.

A.Afanasenka tokias kalbas laiko pramanu, o išgirdęs klausimą apie skolą VST skaniai nusikvatojo: "Neturime jokių skolų, šiandien gavome 212 litų sąskaitą vienai grupės įmonei, bet tai ne delspinigiai, o eilinis mokėjimas. Iš kur jūs tokią informaciją traukiate?"

VST atstovė spaudai Giedrė Akelytė informacijos apie BMS grupės atsiskaitymus pateikti negalėjo, nes ji yra konfidenciali. Esą kol kas BMS valdomose patalpose elektra tiekiama be sutrikimų.

Darbuotojai priverčiami išeiti?

Sparčiai veiklą optimizuojančios BMS grupės kolektyvas per metus sumažėjo nuo 540 iki 370 darbuotojų. Nuo šių metų sausio visi grupės darbuotojai gauna 20 proc. mažesnes algas.

"Žiauriai mylime darbuotojus, bet dabar svarbiau optimizuoti veiklą. Išsiskiriame šalių sutarimu, išmokame kompensacijas, o algų daugiau mažinti kol kas neketiname", – šaltinio informaciją apie mažinamas algas patvirtino A.Afanasenka.

Tiesa, į dienraštį kreipęsi buvę darbuotojai apie atleidimus kalba ką kita. Esą žmonės verčiami išeiti iš darbo savo noru, kad nereikėtų mokėti kompensacijų.

"Pradėjo taikyti baudas, jeigu neįvykdai planų, – dėstė buvęs darbuotojas. – Pavyzdžiui, jeigu pardavėjas parduoda nustatytą kiekį prekių, gauna 200 litų premiją, o jeigu parduoda mažiau kaip 80 proc. nustatyto kiekio, jam skiriama 200 litų bauda."

Vilniuje BMS liks mažiau

Buvę įmonės darbuotojai taip pat tikino, kad jau nuo balandžio sostinėje neliks vienos BMS parduotuvės, iki šiol veikiančios Ukmergės gatvėje. Kol kas jokios informacijos apie tai nei pačioje parduotuvėje, nei prie pastato nėra. Tačiau užkalbinti čia dirbantys konsultantai patvirtino, kad parduotuvė veiks dar ilgiausiai mėnesį.

A.Afanasenka taip pat pripažino, kad šią parduotuvę nuo balandžio ketinama perkelti į prekybos ir laisvalaikio centrą "Panorama", kur nuo lapkričio yra įsikūręs "BMS Megapolis".

Prieš daugiau kaip mėnesį Lietuvos bendrovė buvo priversta uždaryti parduotuvę Latvijoje, veikusią Rygos prekybos centre "Olympia". Apie 1 tūkst. kv. m plotą užėmusi parduotuvė buvo atidaryta 2007 m. spalį. Tačiau anuomet dienraščiui komentuodamas tokį sprendimą, A.Afanasenka tikino, kad panašių žingsnių Lietuvoje neplanuojama.

"Vartojimas mažėja, žmonės taupo, mažmeninis pardavimas mažėja. Viso to priežastis – pasaulinė finansų krizė. Verslas taip pat priverstas imtis tam tikrų sprendimų ir taupyti. Tai normali veikla. Tačiau jokios panikos tikrai nėra. 2008-ieji buvo geri, o kas bus šiemet, pamatysim", – vos prieš mėnesį dienraščiui sakė A.Afanasenka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų