Pereiti į pagrindinį turinį

Elektrą pigins turto vertė

2009-05-21 09:00

Elektros energijos kainos galėtų sumažėti, jeigu energetikos įmonės kainodaroje nepripažintų jau atlikto turto vertinimo.

Pradedamos diskusijos su rinkos dalyviais dėl naujo energetikos įmonių turto vertinimo principo, pagal kurį kainodaroje nebūtų pripažįstamas jau atliktas turto vertinimas.

"Komisija parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuris yra pradinis ir dar "žalias", jį pirmadienį išsiuntėme energetikos įmonėms: "Lietuvos energijai", VST ir Rytų skirstomiesiems tinklams. Pagal jį skaičiuojant bendrovių pelną ir nusidėvėjimo sąnaudas būtų nepripažįstamas įmonių jau atliktas turto vertinimas. Priėmus nutarimą, kainų ribos turėtų smarkiai mažėti – maždaug 5–6 centais už kilovatvalandę", – sakė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkas Virgilijus Poderys.

Anot jo, bendrovės "Leo LT" dalis – elektros transportavimo (skirstymo ir perdavimo) kaina – dėl to galėtų mažėti maždaug 1–2 centais.

Vyriausybei, anot V.Poderio, nutarimo projektas turėtų būti pateiktas iki birželio, po diskusijų su energetikos įmonėmis ir Energetikos ministerijai suderinus su kitomis suinteresuotomis institucijomis.

Naujasis principas įtvirtintas Elektros energetikos įstatymo pataisose, kurias Seimas priėmė šių metų kovo mėnesį ir kurios numato, kad energetikos įmonės negalės viršyti 5 proc. pelno maržos.

Pagal įstatymą, vertinant energetikos įmonių turtą, būtų remiamasi VKEKK parengtais ir Vyriausybės patvirtintais paslaugos teikėjo licencijuojamoje veikloje naudojamo turto vertės nustatymo principais. Viršutines kainų ribas komisija tvirtins tik tada, kai įvertins ir patvirtins šio turto vertę, o nauja tvarka bus taikoma nuo vasaros pradžios.

Dabar normatyvinio pelno norma, kuri skaičiuojama nuo paslaugos teikėjo licencijuojamoje veikloje naudojamo turto vertės, priklauso nuo 10 metų trukmės Vyriausybės vertybinių popierių palūkanų normos per pastaruosius trejus metus ir gali būti padidinta 3 procentiniais punktais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų