Pereiti į pagrindinį turinį

Kainos pažabotos, bet skaudžios

2008-12-30 09:00
Kainos pažabotos, bet skaudžios
Kainos pažabotos, bet skaudžios / Mindaugo Ažušilio nuotr. Paskubomis: nauji elektros tarifai įsigalios nuo sausio 1 d.

Lietuva naujuosius metus pasitiks didesnėmis elektros ir dujų kainomis. Gyventojai gali guostis tik tuo, kad mokesčių tarifai kilstelėti mažiau, nei to siekė elektrikai ir dujininkai.

Brangs mažiau

Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) vakar pavyko patvirtinti mažesnes, nei anksčiau planuota, elektros ir gamtinių dujų kainas. Elektra gyventojams nuo sausio 1-osios brangs 4 centais už kilovatvalandę (kWh), o ne 7, kaip norėjo monopolininkė "Leo LT". Gamtinės dujos brangs 26, o ne 32 proc., kaip tikėjosi "Lietuvos dujos". Tokie komisijos sprendimai supykdė tiek elektros, tiek dujų tiekėjus.

Taigi nuo Naujųjų metų elektra brangsta nuo 33 iki 37 centų už 1 kWh, jei skaičiuojama pagal vienos laiko zonos tarifą. Jei tokį tarifą pasirinkęs gyventojas turi ir elektrinę viryklę, jam elektra brangsta nuo 28 iki 33 centų už 1 kWh.

Tie gyventojai, kuriems elektros kaina skaičiuojama pagal dviejų laiko zonų tarifą, dienomis elektra brangs nuo 38 iki 42 centų už 1 kWh, naktimis ir savaitgaliais – nuo 21 iki 25 centų už 1 kWh. Jei tokie vartotojai turi ir elektrines virykles, tuomet dienomis už elektrą mokės jau ne 32, o 36 centus už 1 kWh, naktimis ir savaitgaliais – ne 18, o 22 centus už 1 kWh.

Kainą didino PVM

Anksčiau trijų asmenų šeima, turinti elektrinę viryklę ir mokanti pagal dviejų laiko zonų tarifą, per mėnesį už elektrą sumokėdavo apie 40 litų, nuo sausio 1-osios, už tą patį kiekį elektros jau mokės apie 50 litų. Šeima, per mėnesį sunaudojanti vidutiniškai 200 kWh elektros ir už ją mokanti pagal vienos laiko zonos tarifą, nuo sausio jau mokės ne 66, o 74 litus.

Dar daugiau išlaidos išauga tiems, kas elektra šildosi patalpas, vandenį. Šeima, gyvenanti maždaug 100 kv. m ploto bute, naudojanti elektrą ne tik įvairiems buitiniams prietaisams, bet ir butui bei vandeniui šildyti, per mėnesį sunaudoja 700–900 kWh. Anksčiau už tokį kiekį teko mokėti apie 200–250 litų, o nuo kitų metų teks pakloti jau 230–280 litų.

Elektra gyventojams būtų brangusi dar mažiau, jei valdžios vyrai nebūtų nusprendę iki 19 proc. didinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Apskaičiuota, kad jei būtų taikomas 18 proc. PVM, elektra gyventojams būtų brangusi trimis centais už 1 kWh, o ne keturiais kaip dabar.

Elektra mažiau, nei planuota, brangs ir įmonėms. Rytų skirstomųjų tinklų (RST) vartotojams ji didės 2,6–2,8 cento už 1 kWh (be PVM), o VST vartotojams – 2,7 cento. Anksčiau skelbta, kad RST vartotojams elektra brangs 5,5 cento, VST – 4,5 cento už 1 kWh.

Sprendimą skųs teismui

VKEKK vakar nusprendė dujas branginti vidutiniškai 26 proc., o ne 32 proc., kaip anksčiau prašė gyventojams dujas tiekianti įmonė "Lietuvos dujos".

Kas gamtines dujas naudoja maistui ruošti, už jas nuo Naujųjų metų mokės ne 1,62, o 2,12 lito už 1 kub. m, be to, mėnesinį 2,22 lito mokestį. Kas dujomis šildėsi butus ar namus bei vandenį, už 1 kub. m dujų mokės ne 1,26, o 1,58 lito, plius 14,66 lito mėnesinį mokestį. "Lietuvos dujos" pirmiesiems dujas norėjo branginti iki 2,24 litų už 1 kub. m, o antriesiems – iki 1,69 lito už 1 kub. m, šiai grupei mėnesinį mokestį norėta didinti iki 14,74 lito.

Taigi jei 60 kv. m ploto buto šildymas dujomis kainavo apie 150 litų, už sausį jau teks sumokėti apie 190 litų. Jei už 150 kv. m ploto namo šildymą dujomis bei vandens pašildymą keturių asmenų šeimai lapkritį teko sumokėti apie 350 litų, sausį už tai teks pakloti jau apie 450 litų.

Kaip ir elektra kainos, taip ir dujos galėjo brangti mažiau, jei būtų išlikęs 18 proc. PVM. Kainų komisijos sprendimu liko pasipiktinusi dujų tiekėja. "Lietuvos dujos" žada kreiptis į teismą.

Brangimo neatidėjo

Nors kainos patvirtintos tik vakar, jos įsigalios jau nuo sausio 1 d. Anksčiau kalbėta, kad naujos elektros kainos gali įsigalioti tik vasarį.

Pagal esančią tvarką apie naujas elektros ar gamtinių dujų kainas vartotojai turi būti informuojami prieš mėnesį iki jų įsigaliojimo dienos. Būtent dėl šios priežasties "Lietuvos dujos" skubėjo lapkričio pabaigoje paskelbti naujas gamtinių dujų kainas, nors jų dar nebuvo patvirtinusi Kainų komisija. Dabar įmonė turės iš naujo paskelbti komisijos pakoreguotas kainas.

"Kadangi naujos kainos tvirtinamos mažėjimo linkme, tikimės, kad prieštaravimų nekils ir jos įsigalios nuo sausio 1 d. Taip patogiau ir įmonėms netektų patirti nuostolių", – aiškino laikinai VKEKK Elektros skyriaus vedėjos pareigas einanti Aistija Zubavičiūtė.

Kainų komisijos specialistai pripažįsta, kad vartotojai ar juos vienijančios organizacijos galėtų ginčyti sprendimą branginti dujas bei elektrą nuo sausio 1-osios. Tokiu atveju dujų ir elektros kainos turėtų būti perskaičiuotos, nes į jas reikėtų įskaičiuoti įmonių už sausio mėnesį negautas pajamas. "Vartotojai dėl atidėjimo nieko neišloštų ir galų gale sumokėtų tiek pat, mat nuo vasario būtų patvirtinta didesnė kaina, nes į ją reiktų įskaičiuoti sausį įmonių patirtus nuostolius", – aiškino VKEKK Dujų skyriaus vedėjas Renatas Pocius.


Elektros kainų pokyčiai gyventojams (centai už 1 kWh)

Vartotojų grupė Dabartinis Nauja kaina su 18 proc. PVM Nauja kaina su 19 proc. PVM

Vienos laiko zonos tarifas 33 36 37

Vienos laiko zonos tarifas naudojantiems elektros virykles 29 32 33

Dviejų laiko zonų tarifas, dieninis 38 41 42

Dviejų laiko zonų tarifas, naktinis ir savaitgalio 21 24 25

Dviejų laiko zonų tarifas, dieninis, naudojantiems elektros virykles 32 35 36

Dviejų laiko zonų tarifas, naktinis ir savaitgalio, naudojantiems elektros virykles 18 21 22


Gamtinių dujų kainų pokyčiai gyventojams (litai už 1 kub. m)

Vartotojų grupė Dabartinė kaina Nauja kaina su 18 proc. PVM Nauja kaina su 19 proc. PVM

Naudojantys dujas maistui ruošti (iki 800 kub. m per metus) 1,62 2,1 2,12

Naudojantys dujas šildymui (iki 20 tūkst. kub. m per metus) 1,26 1,56 1,58

Šaltinis: VKEKK

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų