Pereiti į pagrindinį turinį

Paskutinė liūto puota

2009-03-24 09:00
Paskutinė liūto puota
Paskutinė liūto puota / Redakcijos archyvo nuotr. Apetitas: vos penkis mėnesius "Leo LT" vadovu išdirbęs G.Mažeika nori gauti pusės metų atlyginimo dydžio išeitinę kompensaciją.

Vos kojas apšilęs "Leo LT" vadovas Gintautas Mažeika netikėtai nusprendė pasitraukti iš pareigų. Vyriausybė įtaria, kad "Leo LT" vadovas iš bendrovės dabar bėga dėl milžiniškos kompensacijos.

Jautė politikų priešiškumą

Nė metukų neturintį lietuviškąjį energetikos liūtuką paliko dar vienas jo dresuotojas. Vakar po pietų apie savo atsistatydinimą paskelbė Gintautas Mažeika, energetikos bendrovei "Leo LT" vadovavęs nuo 2008-ųjų spalio. Praėjusių metų rudenį jis pakeitė šiame poste taip pat vos penkis mėnesius teištvėrusį Rymantą Juozaitį.

Anot G.Mažeikos, iš bendrovės jis nusprendė trauktis dėl politikų priešiškumo. "Didėjantis politikų nepasitikėjimas ir tolesnis "Leo LT" priešinimas su visuomene bendrovę veikia itin destruktyviai – menkina jos reputaciją ir daro įtaką strateginių projektų eigai", – apie pasitraukimo priežastis kalbėjo jis.

"Nacionalinė elektros energetikos bendrovė diskredituojama partnerių ir finansinių institucijų akyse, prarandamas laikas. Esant tokioms sąlygoms rezultatyviai dirbti bendrovėje nebematau galimybių", – tęsė "Leo LT" vadovas.

G.Mažeikos įmonės Stebėtojų tarybai įteiktame atsistatydinimo rašte prašoma jo kaip valdybos pirmininko ir vyriausiojo vykdomojo pareigūno sutartis nutraukti nuo kovo 26 d. Šią dieną turėtų įvykti anksčiau planuotas neeilinis "Leo LT" akcininkų susirinkimas.

Pretenduoja į kompensaciją

Beje, bendrovės G.Mažeika neturėtų likti plikas ir basas. Išdirbęs vos penkis mėnesius, jis pretenduoja į šešių mėnesių atlyginimų dydžio kompensaciją, siekiančią apie 240 tūkst. litų.

Pats G.Mažeika žurnalistams aiškino, kad kompensacijos neketina atsisakyti, mat rizikavo ateidamas į "Leo LT" ir čia sunkiai dirbo. Per mėnesį jis gaudavo maždaug 40 tūkst. litų dydžio atlyginimą.

Vis dėlto energetikos ministro nuomonė dėl išeitinės kompensacijos kitokia. "Atsistatydinimo atveju jokios išeitinės kompensacijos "Leo LT" ir jos padalinių vadovams neturi būti mokamos. Dar kartą pabrėžiu, kad jeigu G.Mažeika iš pareigų traukiasi savo noru, jokia kompensacija jam neturi būti išmokėta. Jeigu yra kitaip – už tai labai rimtai turės atsakyti "Leo LT" Stebėtojų taryba" – pareiškė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

G.Mažeika tikino, kad tokia kompensacija yra numatyta jo darbo sutartyje. "Leo LT" vadovas aiškino, kad 240 tūkst. litų jam priklauso už tai, kad atsistatydinimo atveju jis negalės dvejus metus dirbti elektros energetikos srityje.

Įtaria gudrią klastą

Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, nenormalu, jog tokia kompensacija mokama vos penkis mėnesius dirbusiam įmonės vadovui.

"Galiu tik spėti, kodėl jis būtent dabar parašė atsistatydinimo pareiškimą ir nurodė, kad šis įsigalioja nuo šio ketvirtadienio. Kaip žinoma, tądien įvyks bendrovės akcininkų susirinkimas, kuriame bus išrinkta nauja Stebėtojų taryba. Būtent šis valdymo organas, kaip galima suprasti, ir yra atsakingas už tokių kompensacijų skyrimą ir mokėjimą. Turbūt G.Mažeika nujaučia, kad naujos sudėties Stebėtojų taryba tokios kompensacijos neskirtų. Pasitarsime su Vyriausybės teisininkais. Jeigu bus įmanoma, tada sustabdysime jos mokėjimą", – sakė Vyriausybės vadovas.

Pavadino prastu artojumi

A.Kubilius teigė nesijaudinantis dėl G.Mažeikos sprendimo trauktis: "Norint suarti energetikos neartus dirvonus, reikia gero arklo ir gerų artojų. Aš negaliu atsakyti, ar arklas, praėjusiais metais sukurtas, buvo geras, bet kad su artojais buvo blogai, tai yra faktas. Ir mes tą keičiame."

A.Sekmokas skubotą G.Mažeikos atsistatydinimą taip pat vertino neigiamai. Ministras irgi išreiškė nepasitenkinimą ligšioline "Leo LT" veikla, kuri, pasak jo, buvo orientuota į pelną, o ne vartotojų interesus, be to, strateginiai projektai taip ir nepajudėjo iš mirties taško.

Be to, energetikos ministras vylėsi, kad pasitraukimas iš pareigų nėra susijęs su ankstesniu ministro raginimu nepriimti jokių skubotų sprendimų dėl bendrovės turto.

Pirmadienio rytą A.Sekmokas kreipėsi į "Leo LT" Stebėtojų tarybos pirmininką Julių Niedvarą ir valdybos pirmininką G.Mažeiką dėl to, kad būtų laikinai sustabdyti su bendrovės ir jos antrinių įmonių turto pardavimu ar perleidimu susiję sprendimai, iki pradės dirbti nauji stebėtojų tarybos nariai. Jie turėtų būti išrinkti šį ketvirtadienį. Tikimasi tą pačią diena išrinkti ir naująjį "Leo LT" vadovą.


Ignas Staškevičius, "NDX energijos" vadovas

Motyvų nežinau ir su manimi niekas šio klausimo nederino. Jo išsakytos pasitraukimo priežastys skamba per daug emocionaliai, ko gero, buvo galima palaukti Stebėtojų tarybos posėdžio, jame tiesiog pasidalyti mintimis, jeigu jų prisikaupė. Apskritai mums pastaruoju metu trūko progų bendrauti su bendrovės valdyba, tiesiogiai ji savo veiksmus dažniau derindavo su ministerija.

Koks galėtų būti kitas vadovas, tai klausimas pagrindiniam akcininkui. Kaip ne kartą esu minėjęs, 62 proc. akcijų garantuoja valdymo iniciatyvą Vyriausybei, todėl man būtų nekorektiška sakyti, koks tai žmogus turėtų būti. Pirmiausia turėtų pasisakyti Energetikos ministerijos atstovai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų