Pereiti į pagrindinį turinį

TVF siūlo išgelbėti pasaulį

2012-10-19 23:59

Tyrimų instituto "Social Dynamics International" partneris

Naujausia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pasaulio ekonomikos apžvalga iš principo sukritikavo dabartinius krizės valdymo metodus. Apžvalgoje parodyta, kad dabartinė Europoje taikoma "gelbėjimo" politika ne tik nepadeda ūkiui atsigauti, tačiau jį dar stipriau gramzdina į sunkumus.

Žinia, pagrindinis pastaruosius trejus krizės metus vartojamas žodis buvo "taupymas". Tuo didžiuojasi ir paskutines dienas dirbanti mūsų Vyriausybė, jį per prievartą įgyvendina problemų prikaupusios Pietų Europos valstybės.

TVF teigia, kad taupymo strategija, kai valstybė taupo savo išlaidas mažindama socialinių išmokų ir kitų pašalpų bei pensijų dydžius, mažina į biudžetą gaunamų mokesčių pajamas ir taip tik didina biudžeto deficitą. Tai papildomai didina skolas ir neleidžia išspręsti pagrindinės problemos – didėjančių valdžios įsipareigojimų.

Čia derėtų pabrėžti, kad įgyvendinant taupymo politiką labiausiai auga privačiojo sektoriaus skolos, t. y. namų ūkių ir verslo. Šiuo atveju vis mažiau pinigų lieka vartojimui, o tai priverčia privatųjį sektorių taupyti. Ir ekonomika ima trauktis.

Pasak TVF, pastarieji bandymai į bankų sistemą įlieti pinigų, kad šie juos toliau skolintų ir pagyvintų ūkį, yra neefektyvūs, nes taip nesprendžiamos simptominės problemos, o ne esminė – sumažėjęs konkurencingumas ir per didelis prasiskolinimas. Elementariai – dideles skolas spręsti dar didesnėmis nėra išeitis.

Toliau vardijant TVF pateiktą griežtą kritiką, taupymas ir masinis nedarbas nėra sveikas ir tvarus būdas sumažinti kainų lygį po ilgus metus buvusios nevaldomos infliacijos. Tai tikrai neužtikrins lengvo šalies produktų, paslaugų ir darbo jėgos konkurencingumo padidinimo. Atvirkščiai – efektas bus priešingas ir pasireikš socialiniais neramumais, demografine krize dėl emigrantų, nepasitikėjimu valdžia.

Lyg to būtų maža, TVF sukritikavo ir probleminių valstybių skolos finansavimo svarstymą, nes tai kelia palūkanų normas ir yra skolų problemų sprendimas tik dar didesnėmis skolomis.

Vienintelis būdas yra fiskalinis stimulas. Bet tai yra priešinga taupymui politika. Pasak TVF, kuo didesnės ir efektyviau suplanuotos yra valstybės išlaidos per krizę, tuo greičiau jos grįžta valstybei per pakilimą. Infrastruktūros projektai, inovacijos, energetikos ir šilumos ūkio efektyvinimo projektai (mums to labai reikėtų Lietuvoje) – yra tik keletas vietų, į kurias šalis gali investuoti pinigų, kad sukurtų darbo vietų, taip pat įgyvendintų strategines investicijas, kurios sumažins ateities kartų išlaidas bei palengvins šalies ekonomines ir gyvenimo sąlygas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų