Pereiti į pagrindinį turinį

Ūkininkai prabilo apie kelių blokadą

2008-08-06 09:00
Ūkininkai prabilo apie kelių blokadą
Ūkininkai prabilo apie kelių blokadą / Gintaro Lukoševičiaus nuotr.

Prie pieno perdirbimo įmonių traktorius išrikiavę ir plakatais nešini žemdirbiai vakar reikalavo didinti pieno supirkimo kainas ir grasino blokuoti kelius.

Prie gamyklų rinkosi šimtai

Reikalauti didesnių pieno supirkimo kainų į Panevėžį prie "Pieno žvaigždėms" priklausančio "Panevėžio pieno" su traktoriais suvažiavo ne tik vietiniai, bet ir ūkininkai iš Pasvalio, Pakruojo, Kėdainių, Ukmergės, Jonavos, Raseinių rajonų.

Prie "Rokiškio sūrio" antradienį buvo išrikiuota apie 150, "Žemaitijos pieno" - 120, Vilkyškių pieninės - maždaug 100, "Marijampolės pieno konservų" - apie 60 traktorių. Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas informavo, kad prie kiekvienos bendrovės mitinguose dalyvavo 200-400 žmonių.

Jei pieno supirkimo kainos nedidės, ūkininkai žadėjo pasibaigus darbymečiui rengti rimtesnes protesto akcijas ir blokuoti kelius į pienines.

Kliuvo ir ministrei

Pasak iš Raseinių rajono atvykusio ūkininko Viktoro Ročkos, ant kiekvieno prie įmonių išrikiuoto traktoriaus ūkininkai turėtų iškabinti plakatus su skaičiais - 200 tūkst. litų, 1 mln. litų. Tai sumos, slegiančios kreditus paėmusius žemdirbius.

Mitinge neišvengta duoklės politikai - ūkininkai kritikos strėles laidė ne tik pieno perdirbėjams, bet ir šalies valdžiai. "Neseniai buvome pakviesti į susitikimą su žemės ūkio ministre Kazimira Prunskiene. Nuo to, ką ji pasakė, man kojas pakirto - esą pieno supirkimo kainos dar yra per didelės!

Matyti, kad jos lūpomis kalba ne ministrė, o didieji pieno perdirbėjai - Kvaraciejus, Trumpa, Pažemeckas. Pasikalbėjome kaip baudžiauninkai su kunigaikštiene", - verslininkus ginant ministrę įtarė V.Ročka.

Nori gauti daugiau

Ūkininkai neapsisprendžia, kiek norėtų gauti už žaliavinį pieną. Birželį vykusio streiko prie Seimo metu ūkininkai reikalavo pieno supirkimo kainas didinti bent 10 proc., dabar reikalavimai išaugo ir prašoma supirkimo kainą didinti 20 proc.

Į mitingą atvykęs Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas pareiškė, kad pusė už parduotus pieno produktus gaunamų pajamų turi atitekti pieno gamintojams. Šiuo metu jiems tenka 40 proc., likusią dalį pasidalija pieno perdirbėjai ir prekybininkai.

Teigiama, kad pieno perdirbėjams sumažinus žaliavinio pieno supirkimo kainas, ūkininkai nebeišgali išlaikyti savo ūkių, išsimokėti kreditų. Nuo kovo pieno supirkimo kainos stambiesiems ūkininkams sumažėjo nuo 1 lito iki 86 centų už litrą, smulkiesiems - iki 46 centų už litrą.

Kainas mažina rinka

Su ūkininkais pasikalbėti išėję "Pieno žvaigždžių" atstovai, pradėję dėkoti už taikų mitingą, ne kartą buvo pertraukti. Bendrovės "Pieno žvaigždės" vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas kritusias pieno supirkimo kainas aiškino svyravimais pasaulinėje rinkoje.

"Pernai pasaulyje pritrūkus pieno produktų pieno kainos Lietuvoje pakilo 53 proc., Europoje - 40 proc., todėl ir mes galėjome žemdirbiams daugiau mokėti. Šiemet situacija keičiasi - sūrio, lieso pieno miltelių, sviesto poreikis pasaulinėje rinkoje krenta. Mes netgi nebegalime parduoti tiek, kiek pagaminame. Jei antrąjį pusmetį mums pavyks atsigauti, supirkimo kainas kelsime", - tikino L.Sasnauskas.

Dėl sumažėjusio pieno produktų poreikio rinkoje per pirmąjį šių metų pusmetį milžiniškų nuostolių patyrė visos šalies pieno perdirbimo įmonės.

Siūlo steigti įmones

Pasak L.Sasnausko, pernai "Pieno žvaigždės" neteko nemažos dalies pieno tiekėjų, todėl buvo atsigręžta į Latvijos ūkininkus. Pastariesiems mokamos pieno supirkimo kainos gerokai didesnės nei Lietuvos ūkininkams ir siekia daugiau nei 1,5 Lt už litrą.

"Latvijoje pieną perkame tik iš labai stambių ūkių, tiekiančių tikrai aukštos kokybės pieną, todėl jį atsivežti iš kaimyninės šalies mums atsieina pigiau nei susirinkti iš Lietuvos ūkininkų", - kainų skirtumą aiškino L.Sasnauskas.

Mitingo dalyvius iš pradžių įtikinėjęs, esą jie įmonei yra labai svarbūs, vėliau "Pieno žvaigždžių" atstovas žemdirbiams pasiūlė patiems kurti pieno perdirbimo įmones.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų