Pereiti į pagrindinį turinį

Visi energetikos keliai veda į Rusiją

2009-02-13 09:00
Visi energetikos keliai veda į Rusiją
Visi energetikos keliai veda į Rusiją / Mindaugo Ažušilio nuotr. Aklagatvis: specialistai įsitikinę, kad nesvarbu, ką pirksime iš Rusijos – elektrą ar dujas, ši šalis vis tiek vienintelė, iš kurios galime gauti energijos išteklių.

Energijos realizacijos centras (ERC) džiūgauja, kad jų pasirašyta sutartis su Baltarusija leis Lietuvai būti mažiau priklausomai nuo Rusijos. Tačiau energetikos specialistai kitos nuomonės.

Jurgis Vilemas: Aišku, jeigu kils įtarimų, galima iš viso nepirkti energijos ir gamintis ją patiems. Tačiau tam reikalingas dujas vis tiek teks pirkti iš tos pačios Rusijos.

Sumažins priklausomybę?

Elektra prekiaujanti Rusijos monopolininkės "Inter RAO JES" valdoma Lietuvos bendrovė ERC pranešė su Baltarusijos valstybine energetikos bendrove "Belenergo" pasirašiusi ilgalaikę elektros tiekimo į Lietuvą sutartį. Uždarius Ignalinos atominę elektrinę (IAE) ji esą garantuos Baltarusijoje pagamintos energijos tiekimą į Lietuvą. O tai turėtų sumažinti šalies energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

ERC pasiruošęs elektrą iš Baltarusijos importuoti jau rytoj. Tačiau dabar Lietuvoje pagaminama daugiau energijos, nei šaliai reikia, tad ji kol kas eksportuojama.

Jokių detalių nežino

ERC komercijos direktorius Vidas Čebatariūnas dienraščiui negalėjo pasakyti, nei kada, nei kiek elektros energijos bendrovė žada importuoti iš Baltarusijos. Jis taip pat negalėjo nurodyti ir elektros energijos kainos, tačiau patikino, kad ji bus keliais centais pigesnė, nei gaminama Lietuvos elektrinėje. Kitu atveju jos importuoti tiesiog neapsimokėtų, energija būtų gaminama vietoje.

"Žiūrėsime, už kiek pas mus gaminama elektra, ir baltarusiams siūlysime savo kainą. Jei Baltarusija už mūsų pasiūlytą kainą nesutiktų parduoti, pirksime iš Rusijos. Sutartyje numatytas orientacinis importo kiekis – 0,5 mlrd. teravatvalandžių (TWh) per 2009 m. Tačiau importuosime tiek, kiek reikės. Kada pradėsime importuoti energiją, taip pat nežinau – tai priklausys nuo poreikio, kai Lietuvoje pradės trūkti energijos, galėsime pasiūlyti šaliai ją pirkti. Tai veikiausiai nutiks šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje, kai jau bus uždaryta IAE. Kol kas Lietuva pagamina daugiau energijos, negu jai reikia", – kalbėjo V.Čebatariūnas.

Sutartis – lyg saugiklis

ERC daugiausia prekiauja su Rusija, o sutartis su Baltarusijos valstybine energetikos bendrove esą bus kaip saugiklis, užtikrinantis energetinį šalies saugumą, jeigu dėl kokių nors priežasčių – techninių ar politinių – nutrūks tiekimas iš Rusijos.

"Ši sutartis – tik dalis kompleksinio ERC įgyvendinamo prekybos elektra modelio, kuris su jau anksčiau pasirašytomis ilgalaikėmis elektros tiekimo iš Rusijos sutartimis didina uždarius IAE Lietuvai galimos tiekti elektros energijos kiekį ir patikimumą", – reikšmingai aiškino ERC komercijos direktorius.

Nieko gero neįžvelgia

Tačiau energetikos ekspertai nusiteikę ne taip optimistiškai. Pirmiausia dėl to, kad minėta Baltarusijos valstybinė energetikos bendrovė net nėra savarankiška – ji valdoma iš Maskvos.

"ERC sutartis gal ir sudarė, tačiau ne faktas, kad Lietuva pirks tą energiją. Greičiausiai pati "Leo LT" su tam tikromis bendrovėms dėl energijos pirkimo ir pardavimo derasi tiesiogiai. Tačiau manau, kad tai – tos pačios Rusijos ar Baltarusijos įmonės. Kitų kelių nėra, tik Rusijos kryptis. Be to, ir "Belenergo" nėra savarankiška. Regis, kad jos eksportą tvarko ta pati "Inter RAO". Aišku, jeigu kils įtarimų, galima iš viso nepirkti energijos ir gamintis ją patiems. Tačiau tam reikalingas dujas vis tiek teks pirkti iš tos pačios Rusijos", – liūdną šalies ateitį piešė Lietuvos energetikos instituto tarybos pirmininkas profesorius Jurgis Vilemas.

Kai kuriais sprendimais ir dėl jų susiklosčiusia padėtimi nepatenkintas ir buvęs pirmosios Lietuvos Vyriausybės energetikos ministras, habilituotas daktaras, profesorius Leonas Ašmantas.

"Jei ERC turi licenciją ir viskas buvo padaryta nenusižengiant įstatymams – puiku, koks dar gali būti komentaras. Ne aš gi daviau ERC tą licenciją, o valdžia. Tegul jie dabar su ja ir derasi dėl kainų ir viso kito. Ir jau ne mano bėda, kad vienintelė kryptis, į kurią galim gręžtis dėl energijos, yra Rusija, – pasipiktinimą reiškė profesorius. – Nieko nepadaryta atgavus Nepriklausomybę, o nesenai mūsų valdžia pradėjo pataikauti dar ir ES."


Faktai apie ERC

ERC – tai antrinė Rusijos bendrovės "Inter RAO JES" bendrovė. ERC šiuo metu yra didžiausia nepriklausoma elektros tiekėja Lietuvoje. Pagrindinė bendrovės veikla – didmeninė prekyba elektros energija su regiono valstybėmis. Bendrovė eksportuoja perteklinę Lietuvoje pagamintą elektros energiją ir importuoja trūkstamą. Taip pat prekiauja elektra vidaus rinkoje.

Bendrovę 2002 m. įsteigė "Kauno energija". 2004 m. pabaigoje jos valdymą perėmė jau minėta Rusijos elektros eksporto ir importo bendrovė "Inter RAO JES". 2007 m. tarptautine elektros energijos prekyba užsiimanti Švedijos bendrovė "Scaent" įsigijo kontrolinį ERC akcijų paketą. Sandorio suma siekė 80 mln. litų.

Pernai Rusijos bendrovė iš švedų įsigijo 33 proc. ERC akcijų paketą. Iki tol Rusijos bendrovė per savo antrinę įmonę "RAO Nordic" valdė 18 proc. ERC akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų