Pereiti į pagrindinį turinį

Poetų ir dirbtinio intelekto dvikovos: ar šis algoritmas gali prilygti kūrėjui?

2024-09-26 16:00

Dirbtinio intelekto (DI) pagalba kuriami darbai padeda ar vis dėlto trukdo tapti autentišku kūrėju? O gal tai – tik naujas šių laikų įrankis, niekada taip ir nepralenksiantis žmogaus gebėjimų? Šiais ir panašiais klausimais poetai diskutavo kultūros festivalio „Inkultūracija“ renginio „Literatūrinės dvikovos: poetai ir dirbtinis intelektas“ metu.

Į Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos festivalio „Inkultūracija“ renginį atėjo tiek daug žiūrovų, kad ne visi turėjo kur atsisėsti Į Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos festivalio „Inkultūracija“ renginį atėjo tiek daug žiūrovų, kad ne visi turėjo kur atsisėsti

Antradienio vakarą dešimtys klaipėdiečių rinkosi į uostamiesčio kavinę „10 tiltų“, kurioje vyko keturių poetų – Liutauro Degėsio, Daivos Molytės-Lukauskienės, Renatos Karvelis, Mindaugo Valiuko dvikova su DI.

Apie DI galimybes pasakojo Lietuvos DI asociacijos narys Vytis Radvila.

Šios vasaros pradžioje poetų buvo prašoma sukurti eilėraščius laisvės tema, o juos sukūrus atsiųsti. Po to, pasitelkus DI, pokalbių roboto programą „ChatGPT“ eilėraščiai buvo perkuriami. Buvo panaudotos ir kai kurios frazės iš kitų šių poetų sukurtų eilėraščių.

Žiūrovai turėjo išklausyti dviejų vieno eilėraščio versijų ir atspėti, kurį sukūrė priešais juos sėdintis žmogus, o kurį – DI.

Iš viso buvo skaitomi aštuoni eilėraščiai. Atskirti kūrėją kai kam padėjo gramatikos, stiliaus klaidos DI kūryboje.

Diskusiją moderavusi renginio vedėja Andželika Jurkutė-Rimkė kėlė klausimą, ar šis algoritmas gali prilygti poetui?

R. Karvelis pasidalijo savo istorija.

Renata Karvelis / Vytauto Petriko nuotr.

„Mano močiutė, būdama 25-erių, tapo našle. Jai žmonės pasakė eiti pasiimti savo vyro kūną, kuris mėtėsi pamiškėje, jį esą nužudė banditai. Aplinkybės – neaiškios. Bet pakalbėjau su savo giminės vyresniu asmeniu ir jis patikslino, kad vis dėlto tada buvo laisvės kovos, ir mano močiutės pirmasis sutuoktinis dalyvavo partizaniniame kare. Tad parašiau tą eilėraštį pasitikslindama naują detalę. Dirbtinis intelektas tokios priešistorės jums nepapasakos – kaip gimė kūrinys, kokios buvo aplinkybės, kokios buvo mano mintys“, – teigė poetė.

Dirbtinis intelektas tokios priešistorės jums nepapasakos.

L. Degėsys taip pat atkreipė dėmesį, kad DI, nors ir geba per sekundę apžvelgti didelio turinio medžiagą ir ją supaprastinti, nekuria taip gerai, kaip geba žmogus.

„Kaip veikia tas „ChatGPT“? Jis, kaip kolega sakė, priklauso nuo to, kiek turi medžiagos. Anglų kalba jis turi milijoną kartų daugiau medžiagos, lietuviškos – beveik neturi. Ką jis daro? Per sekundę visą medžiagą apžvelgia ir tada ima dažniausiai pasikartojančias sąvokas arba žodžius. Vadinasi, jis „padaro“ labai gerą vidurkį“, – tikino L. Degėsys.

Nors pasigirdo įvairių nuomonių apie DI kūrybos galimybes, vis dėlto dalis dalyvių laikėsi nuomonės, kad žmogaus sąmonei, talentui ir patirčiai jis niekada neprilygs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų