Pereiti į pagrindinį turinį

Europos jūros dieną Klaipėdoje – nuolatinis šurmulys

2014-03-11 05:41

Europos jūros dienos renginiai Klaipėdoje jau tampa tarsi didžiosios Jūros šventės preliudija. Šiemet Europos jūros dienos šventinis šurmulys vyks gegužės 17 dieną – nuo ryto iki vakaro.

Vidmanto Matučio nuotr.

Nuo 2008 metų Europos Komisijos sprendimu švenčiama Jūros diena Klaipėdoje įgyja vis naujus atspalvius. Ši diena yra puiki proga miestui parodyti jūrinę tapatybę.

Naujovė – "Albatroso" statulėlės

Europos jūros dienos renginiai Klaipėdoje jau tampa tarsi didžiosios Jūros šventės preliudija. Šiemet Europos jūros dienos šventinis šurmulys vyks gegužės 17 dieną – nuo ryto iki vakaro.

Detali programa dar nėra sudaryta. Jau susiderinta, kad renginys prasidės 9 val. Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija Kruizinių ir karo laivų terminale.

Pernai čia pasigesta Klaipėdos miesto ir uosto vadovų. Šiemet šią spragą ketinama ištaisyti kviečiant juos į vėliavos pakėlimo ceremoniją. Pati ji trunka apie 10 minučių, tačiau yra įspūdinga – šalia Uosto laivybos kanalo suplevėsuoja didžiulė trispalvė.

Europos jūros diena yra vienas tų renginių, kai šios vėliavos kėlimo nuostatai numato ją pakelti labai iškilmingai.  

Tą pačią gegužės 17 dieną dar vyks regatos „Gero vėjo!“ startas. Klaipėdos irklavimo centras rengs savo valčių paradą. Vyks Kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė Kruizinių ir karo laivų terminale lankant karo laivus.

Numatyta iškilminga Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentų ir dėstytojų eisena į Šiaurinį ragą, šios mokyklos pirmo kurso studentų priesaikos jūrai ceremonija prie paminklo „Albatrosas“ Smiltynėje.

Čia taip pat iškilmingai bus įteikiami veteranų ženkleliai jūroje dirbusiems žmonėms. Naujausias šios šventės dalies prie "Albatroso" akcentas – pirmą kartą miesto meras įteiks apdovanojimus – "Albatroso" statulėles.

Planuojama, kad gegužės 17-osios vakare vyks ir laivų paradas Kuršių mariose ties Kruizinių ir karo laivų krantine bei šventinis fejerverkas.

Kylančios iniciatyvos

"Smagu, kad rengiant Europos jūros dieną, iniciatyvos kyla iš įvairių jūrinių organizacijų. Taip ir buvo numatyta, kad ši diena turėtų tapti artima, kylančios iniciatyvos būtų sudėliotos į bendrą šventinę programą", – pastebėjo šventės organizatorius įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Pernai tų iniciatyvų buvo tiek daug, kad, dalies jūrininkų manymu, Europos jūros diena tarp jų nuskendo.

Taip jau sutampa, kad gegužės viduryje supuola daug įvairiausių šventinių dienų – jau minėta Europos diena, Muziejų diena, kariuomenės ir visuomenės diena. Atšilus orams ir atbudus gamtai antroje gegužės pusėje stengiamasi organizuoti ir kitų renginių.

Pernai gegužės 18-ąją į vieną renginių puokštę buvo suplakti net trys skirtingo pobūdžio renginiai. Šiemet to bus stengiamasi išvengti. Netgi buvo svarstoma, gal Europos jūros dienos renginius perkelti į gegužės 24-ąją. Tikroji diena yra gegužės 20-oji, tačiau įprasta šią progą minėti savaitgalį.

Vis dėlto nuspręsta šiemet Europos jūros dieną minėti gegužės 17-ąją.

Jūra ir gatvės muzika

Kitos organizacijos pagal šią dieną koreguos savo renginius. Savivaldybės bus prašoma, kad pakoreguotų kitų renginių grafikus.

Lietuvos jūrų muziejus savo šventinės dienos maratoną rengs gegužės 16 dieną. Kaip teigė šio muziejaus direktorė Olga Žalienė, jų renginiai galėtų vykti ir Europos jūros dieną, nes ji atitinka tos dienos dvasią. Tačiau vienu kartu būtų pernelyg daug jūrinio šurmulio.

Gegužės 16-ąją Lietuvos jūrų muziejus nuo 10,30 val. Žvejo sodyboje rengs edukacinius užsiėmimus "Ant bangos", prie delfinariumo veiks jūrinės kūrybinės dirbtuvės, studija "Grok kartu" surengs švarios muzikos bangą. Renginiai truks iki 17 valandos.

Nors Lietuvos kariuomenės ir visuomenės diena oficialiai švenčiama gegužės 18-ąją, nuspręsta laivų lankymo dieną rengti gegužės 17-ąją, kad į Europos jūros dienos šventę atėję žmonės pajustų, jog Lietuva turi ir karo laivyną. Gegužės 17-ąją vyks gatvės muzikos renginiai. Manoma, kad jūra, muzika ir didesnis šurmulys Klaipėdos gatvėse suteikia labiau iškilią šventinę nuotaiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų