Quantcast

„Kaip šoka lapai?“: kinetinių skulptūrų viražai Klaipėdos lėlių teatre

  • Teksto dydis:

Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre (Vežėjų g. 4) veikia Vlado Suncovo kinetinių skulptūrų paroda „Kaip šoka lapai?“ ir laukia visų, norinčių pažinti paslaptingą augalų pasaulį.

Apaugo fantastiniais augalais

Ar kada atkreipėte dėmesį į krentantį medžio lapą? Kokius piruetus jis suka, plaikstomas vėjo gūsio? Kaip grakščiai stiebiasi augalai, norėdami pasižiūrėti į saulės šviesą? Kaip keičiantis sezonams rangosi šakos?

Parodos koordinatorė Monika Mikalauskaitė-Baužienė dalijosi ekspozicijos įspūdžiais: „Mūsų jaukus ir mielas namelis apaugo fantastiniais augalais. Kartu su parodos lankytojais stebime, kaip jie juda, kvėpuoja, kaip skleidžiasi žiedas ar žole rieda mažytė sėkla. Namelyje įsikūrė mechanizuota gamta. Labai džiaugiamės, kad, kurdami lėlių teatrą Klaipėdoje, plečiame savo ir žiūrovų suvokimą. Siekiame parodyti, kad jis, lėlių teatras, gyvas ir platus. Kad gali apsigyventi galvoje arba mažoje sienoje, kad gali susirangyti į kamuolį arba sutilpti batų dėžutėje. Šį sezoną namelyje sutalpinome kinetines skulptūras, kurias sukūrė menininkas V. Suncovas. Labai kviečiame ateiti visus pasižvalgyti į šiuos kūrinius, primenančius fantastinius augalus. O gal vieną pavyks ir išsinešti?..“

K. Lučinsko nuotr.

Ekspoziciją įkvėpė knyga

Su V. Suncovu ir jo kūryba jau buvo galimybė susipažinti 2022 m. pavasarį vykusiose meistriškumo dirbtuvėse „Aktyvios erdvės“. V. Suncovas yra menininkas, kuriantis erdves. 2013 m. baigęs karališkąją Danijos vizualių menų akademiją, jis daugiau nei dešimtmetį profesionaliai kuria instaliacijas, scenografiją, parodų ekspozicijas, architektūrą, dizaino objektus, rengia pedagoginius projektus. 2021 m. kartu su „Lithuanian Space Agency“ kūrė Lietuvos paviljoną Venecijos architektūros bienalėje. V. Suncovas dažnai naudoja įvairias modulines ir transformuotis galinčias konstrukcijas. Pastaraisiais metais vis daugiau dirba įgyvendindamas meno viešojoje erdvėje projektus.

Pasak V. Suncovo, šią parodą įkvėpė knyga „Slaptas augalų gyvenimas“ ir noras su slaptu augalų gyvenimu supažindinti vaikus: „Parodoje nepamatysite tikrų gyvų augalų, tačiau išvysite kinetines skulptūras, kurias inspiravo tam tikros augalų savybės. Organiškas kinetinių skulptūrų judesys derinamas su lėlių teatre dažnai sutinkamu šešėlio efektu. Kiekviena judanti skulptūra parodoje atlieka kartotinį veiksmą, į kurį galima žiūrėti meditatyviai arba kiekvieną skulptūrą pastebėti kaip individualų personažą, skirtingose erdvėse atliekantį savo pasirodymą.“

K. Lučinsko nuotr.

Visiems nuo ketverių metų

Paroda skirta visiems nuo ketverių metų, be to, jos autorius pastebėjo, kad ji bus aktuali visiems, kurie domisi šiuolaikiniu menu, šiuolaikinėmis technologijomis, kuriems įdomu sužinoti apie slaptą augalų gyvenimą ir biomechaniką. Biomechanika – viena svarbesnių sąvokų, apibūdinančių šią parodą. Tai mechanikos sritis, įkvėpta biologijos: žinome, kad nemažai robotų technologijų kuriama remiantis gyvūnų pasauliu – matėme kaip šunis bėgiojančius robotus, paukščių skrydį kopijuojančius dronus, povandenius laivus, imituojančius žuvų judėjimą. Ši paroda – tarsi įrodymas, kad galime kurti tiek funkcionalius, tiek estetinį pasitenkinimą teikiančius robotus, įkvėptus augalų pasaulio.

Parodoje galima ne tik pamatyti V. Suncovo sukurtų augalų-robotų choreografinius pasirodymus, bet ir pasigaminti savo pačių kinetinę skulptūrą. Norint aplankyti parodą, būtina išankstinė rezervacija tel. (8 4) 623 9932 arba 8 615 29 524.
Parodoje laukiamos ir organizuotos vaikų grupės, kreiptis tel. 8 603 86 036. Paroda atvira lankytojams ketvirtadieniais ir penktadieniais – 10–16 val., šeštadieniais ir sekmadieniais – 11–13.30 val. Paroda veiks iki gegužės 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių