Pereiti į pagrindinį turinį

Ketvirtadienį atidaroma D. Ložytės skulptūrinių kompozicijų paroda

2014-09-09 09:41 diena.lt inf.
Drovumas.
Drovumas. / Organizatorių nuotr.

Keramikės Daivos Ložytės kūriniuose žmogaus figūra yra tarsi indas, į kurį suteka liūdesys, džiugesys, vizijos, pasaulio šviesa, išmintis. Dvylikos skulptūrinių kompozicijų paroda, pavadinimu „Jausenos“ rugsėjo 11 d. ketvirtadienį, 17.30 val. bus atidaryta „Klaipėdos galerijoje“ Bažnyčių g. 6.

Jausmai, būsenos – nuolatinis keramikės Daivos Ložytės kūrybos šaltinis. Dvylikos skulptūrinių kompozicijų ciklu „Jausenos“, ji toliau plėtoja pagrindines savo kūrybos temas – žmogus, jo pojūčiai, būsenos, nuotaikos, vidinis pasaulis. Toks temų pasirinkimas lemia tai, kad kūriniai spinduliuoja jaukumą, leidžia negalvoti apie pavadinimus, o pasiduoti nuotaikai, kurią skleidžia figūrų pozos, plastika, paviršių faktūros, dekoras, subtilių tonų glazūrų spalvos ir už jų slypintys kūrėjos dvasios virpesiai.

Skulptūros yra tarsi indai, į kuriuos galima ką nors įdėti, paslėpti, ar kuo nors pripildyti. „Bučinys“, „Drovumas“, „Kuždesys“, „Pilnatvė“, „Artumas“ – tokie jų pavadinimai, tokių jausmų jie sklidini. Vientisi figūrų kūnai ir dekoras, žemės spalvų tonai veikia žiūrovo jusles. Skulptūras norisi paliesti, apglėbti delnais ir saugoti, kaip dvasines vertybes, nuostabias pajautas, unikalius potyrius.

Trečias darbų ciklas, ( pirmasis pavadinimu „Lėlės“, antrasis „Monos“ – buvo gausūs detalių, spalvų, raštų)  „Jausenos“ pasiliko tik tai, kas svarbiausia, paveikiausia. „Galbūt net spalvų vertėtų atsisakyti; labai įdomu, kai nulipdai ir matai vienį, o kai įdedi spalvas, darbai jau kitaip prabyla“, - apie besikeičiančią savo darbų raišką svarsto parodos autorė. Kažkada lipdžiusi pagoniško panteizmo auros persmelktas urnas, keramikė teigia, jog šios „Jausenų“ ciklo skulptūros taip pat gali pasitarnauti šiam tikslui.

Keramikė kalbėdama apie kūrybos procesą, džiaugėsi, jog paskutinysis etapas – darbo įkūnijimas vyko lengvai:  „Kai ateina laikas subrendusiai, išnešiotai minčiai gimti – tai įvyksta be kančios, lyg upė tekėtų – laisvai ir palaimingai“.

Kurti be įtampos, šį darbų ciklą, nesijaudinant dėl medžiagų įsigijimo, ar kitų buities, o ne būties problemų dailininkei leido laimėta Klaipėdos miesto savivaldybės stipendija.

Paroda vyks iki spalio 8 dienos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų