Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos koncertų salės kovo mėnesio koncertų mozaika

2014-02-28 16:03 diena.lt inf.
Klaipėdos koncertų salė išnuomoja savo erdves
Klaipėdos koncertų salė išnuomoja savo erdves / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nuo meditatyvaus iki galingo skambesio, nuo šmaikštaus iki romantiško charakterio, nuo klasikinės iki džiazinės stilistikos – štai tokia spalvinga yra kovo mėnesio koncertų mozaika. Nors koncertų tik šeši, tačiau jie visi saviti ir intriguojantys. Beje, net trijuose koncertuose pasirodys atlikėjos gražiu lietuvišku vardu Rūta.

Kovo 5 d., trečiadienis,  18 val.

„Septyni žodžiai“

Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje vyksiančiame Klaipėdos kamerinio orkestro koncerte „Septyni žodžiai“ bus atliekami Josepho Haydno „Septyni paskutiniai Jėzaus Kristaus žodžiai“. Susikaupimui ir meditacijai nuteiksianti muzika komentuos septynis paskutiniuosius Kristaus „žodžius“. Jo kančią kūrinio pabaigoje nušvies viltis. Klausydami šios muzikos galėsime dar giliau pajusti ir apmąstyti ne tik Kristaus, bet ir kasdienybėje mūsų ištariamų „žodžių“ prasmę.

Kovo 8 d., šeštadienis,  12 val.

Edukacinis projektas „Grojame pasakėčią“

Koncerte visai šeimai „Grojame pasakėčią“ vėl susitiksime su aktoriumi Linu Zube ir Klaipėdos brass kvintetu. Šį kartą variniai pučiamieji instrumentai mėgins groti... pasakėčią!

Projekte skambančią muziką sukūrė kompozitorė Laima Jedenkutė. Ji pasakoja: „kūrinį rašiau pagal labai mielą ir šmaikštų L. Zubės scenarijų. Bandžiau atrasti charakteringus personažus atitinkančią muziką, bet tuo pačiu ir nelabai sudėtingą, nes kažikuriems mažiesiems klausytojams tai bus pirmoji pažintis su varinių pučiamųjų kvintetu. Atlikėjai gros ne tik savo įprastais, bet ir  neregėtais negirdėtais instrumentais – šalmėjais.“

Lino sekamose pasakėčiose atgis saulytė, ežiukas, žiogas, skruzdėlė, musė, kiškis, vėžlys, ožys, lokys, asilas, beždžionė, varlės ir kiti linksmi sutvėrimai. Paklausykime jų!

Kovo 12 d., trečiadienis,  18 val.

„Džiazuojanti klasika“

Seserys Rūta ir Saulė Rinkevičiūtės, baigusios Maskvos P. Čaikovskio konservatoriją ir grįžusios į Lietuvą, aktyviai tęsia koncertinę veiklą. Įkvėptos smuikininkų Y. Menuhino ir S. Grappelli meistriškumo seserys Rinkevičiūtės kartu su kolegomis parengė naują programą „Džiazuojanti klasika“. Klasikinio ir džiazinio smuikų duetas, fortepijono ir akordeono improvizacijos, populiarūs džiazo hitai, aranžuoti R. Giedraičio, joje nuskambės netikėtai ir efektingai.

Kovo 14 d.,  penktadienis,  18 val.

„Skambančios planetos“

Rūta Rikterė ir Zbignevas Ibelhauptas, atlikdami sudėtingiausius fortepijoninio dueto repertuaro kūrinius, demonstruoja „aukštąjį pilotažą“. Nepriekaištinga technika, racionalaus ir emocionalaus pradų darna, puikiu meniniu skoniu ir stipria įtaiga pasižymintis ansamblio muzikavimas įvertintas Lietuvos nacionaline premija.

Dueto kūrybinės veiklos 25-mečiui skirtoje programoje „Skambančios planetos“ dominuos galingi, plataus užmojo opusai. Tarp jų bus F. Liszto simfoninė poema „Preliudai“, G. Holsto siuitos „Planetos“ fragmentai bei R. Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ uvertiūra. Meninių ambicijų nestokojančio fortepijoninis dueto interpretacija priartės iki simfoninio skambesio.

Kovo 21 d.,  penktadienis,  18 val.

„Su ilgesiu ir meile“

Klaipėdos kamerinis orkestras vėl pasirodys kartu su Davidu Geringu, pasak kolektyvo meno vadovo M. Bačkaus, „žymiausiu lietuvių violončelininku pasaulyje“. Solistas atliks M. Brucho ir A. Šenderovo kūrinius. Beje, pastarojo autoriaus Koncertas violončelei ir styginiams, sukurtas ir pirmą kartą atliktas prieš 50 metų, Klaipėdoje suskambės tik antrą kartą.

Koncerte „Su ilgesiu ir meile“ D. Geringas ne tik grieš solo, bet ir diriguos. Subtiliais niuansais  orkestro garsinių spalvų paletę praturtins arfa, kuria gros Joana Daunytė.

Kovo 26 d.,  trečiadienis,  18 val.

„Romantiškas minimalizmo dvelksmas“

„Romantiškas minimalizmo dvelksmas“ – „tai programa, leidžianti romantiškai pažvelgti tiek į minimalistinę, tiek į nacionaliniu koloritu nuspalvintą muziką. Koncerte bus pristatyti Lietuvos, JAV, Turkijos ir Prancūzijos kompozitorių kūriniai. F. Say ir Ph. Glasso sonatos smuikui ir fortepijonui Lietuvoje skambės pirmą kartą“, – pasakoja smuikininkė Rūta Lipinaitytė, kartu su pianiste Indre Baikštyte  muzikuojanti ansamblyje „Domino duo“.

Pasak atlikėjų, „lotyniško žodžio domina, reiškiančio šeimininkė, pasirinkimą lėmė tai, kad muzikės  scenoje jaučiasi kaip namuose. Juodos ir baltos spalvos kontrastas nusako ansamblio „Domino Duo“ pavadinimo esmę, pabrėždamas tiek smuikininkės ir pianistės įvaizdžių skirtumus, tiek atliekamos muzikos įvairovę“.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų