Pereiti į pagrindinį turinį

Tvarstis gyviesiems – apsauga nuo užkrato

2023-04-07 06:30 diena.lt inf.

Rytoj I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje bus atidaryta kūrybinio projekto „Karas ir taika“ dalyvių paroda. Jos autoriai – mišri dailininkų grupė, kurių technikos skirtingos, tačiau jie visi turi asmeninių ryšių su Ukraina, Lietuva ir Rusija.

Sprendimas: parodos „Karas ir taika“ esmė – abstrakcija ir žaidimas. Abstrakcija kuria saugumą, nors ir aštrų, žeidžiantį, o žaidimas primena, kad viskas praeis.
Sprendimas: parodos „Karas ir taika“ esmė – abstrakcija ir žaidimas. Abstrakcija kuria saugumą, nors ir aštrų, žeidžiantį, o žaidimas primena, kad viskas praeis. / Organizatorių nuotr.

Sondrai Simanaitienei, pakviestai parašyti tekstą parodai „Karas ir taika“, kilo klausimų – kodėl ši paroda šiandien? Kodėl jos reikia ir kam?

„Kilo klausimų, ar žmonės, pasitraukę iš kariaujančios Rusijos ir taip išreiškę savo nepritarimą putiniškam režimui ir karui Ukrainoje, turi teisę kurti ir rodyti savo kultūrą, kai Lietuvoje vyrauja rusų kultūros „cancel“, kai nutraukiami kultūriniai kontraktai, iš apyvartos išimamos prekės, kvestionuojamas F. Dostojevskis, A. Čechovas, A. Achmatova?“ – klausė S. Simanaitienė.

Esą galima ieškoti istorijoje panašių situacijų ir požiūrių į karą, ir, žinoma, atrasime daugybę meno kūrinių naikinimo ir draudimo atvejų, tačiau šiandien kiekvienas esame situacijoje ir kiekvienas galime savo lentynas išvalyti nuo vorų ir tarakonų, baimės ir apsėdimo.

„Tvarka turi ne vieną aspektą. Vieniems tai šalinimas, kitiems – permąstymas. Kaltas karas ir jį sukėlę bepročiai, todėl atsisakau šalinti iš savo lentynų nekaltas knygas. O ši paroda yra tarsi tvarstis ant žaizdų, kurios, vos spėjusios užsitraukti po sovietinio melo imperijos sukeltų amputacijų, styro pradraskytais kraštais, apkasais. Esame tuose pačiuose apkasuose, tuose pačiuose namuose, į kuriuos šiandien beldžiasi karo Ukrainoje pabėgėliai, į kuriuos klaupiasi gyvieji. Tvarsčiai ant gyvųjų – apsauga nuo užkrato“, – įsitikinusi S. Simanaitienė.

Šioje parodoje – mišrios dailininkų grupės darbai. Jų technikos skirtingos, tačiau jie visi turi asmeninių ryšių su Ukraina, Lietuva ir Rusija.

Vieni Klaipėdoje gimę šeimose, kurios po Antrojo pasaulinio karo atvažiavo gyventi į Klaipėdą, kiti pabėgo iš Rusijos po dabartinio Ukrainoje vykstančio karo.

Parodos esmė – abstrakcija ir žaidimas. Abstrakcija kuria saugumą, nors ir aštrų, žeidžiantį, o žaidimas primena, kad viskas praeis.

Parodos pristatymas įvyks rytoj, balandžio 8 d., 15 val. Kuratorė – Olga Shustrova.

Dalyvaus menininkai: Anastasija Šopagienė, Liuda Liaudanskaitė, Dmitrij Baltasar, Julia Zhuraeva, Olga Shustrova, Jevgenija Beniušienė, Denis Mikulin, Sergiy Lysyy.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų