Pereiti į pagrindinį turinį

A.Juozaitis – tarp dangaus ir žemės

2009-03-26 09:00
A.Juozaitis – tarp dangaus ir žemės
A.Juozaitis – tarp dangaus ir žemės / Nerijaus Jankausko nuotr. Bedarbis: puspenktų metų dirbęs kultūros atašė Kaliningrade A.Juozaitis persikėlęs į Latviją liko be darbo.

Kultūros atašė Latvijoje tapęs vienas legendinio Sąjūdžio įkūrėjų jau du mėnesius darbuojasi negaudamas algos. Lietuvos kultūros ministerija neranda tam lėšų.

Liko be algos

Puspenktų metų Lietuvos generalinio konsulato Kaliningrado srityje kultūros atašė dirbusiam Arvydui Juozaičiui persikėlus dirbti į Latviją – neramios dienos. Jau trečias mėnuo Rygoje pats butą nuomojantis A.Juozaitis gyvena iš santaupų. Tačiau žinomas filosofas ir publicistas tebesirūpina lietuvių kultūriniais renginiais.

"Kultūros ministerija nerado lėšų atašė finansavimui Latvijoje. Tačiau nesijaučiu esąs be darbo. Rašau knygą", – teigė buvęs kultūros atašė Kaliningrade.

A.Juozaitis tikino, kad nebaigtus darbus Kaliningrade tenka derinti telefonu arba internetu iš Rygos.

"Reikia pastatyti paminklą Herkui Mantui, Kuršaičiams lentą pakabinti, o niekas neatvažiuoja į mano vietą Kaliningrade, tad man tenka viską derinti iš Rygos", – pasakojo A.Juozaitis.

Kultūros atašė pareigose A.Juozaitis Kaliningrade dirbo nuo 2004-ųjų iki šių metų sausio. A.Juozaičio pastangomis čia surengtas ne vienas kultūrinis renginys, plačiai nuskambėjusios lietuvių dienos Kaliningrade. Tačiau pažadu, kad bus įkurta kultūros atašė pareigybė Latvijoje, patikėjęs A.Juozaitis dabar liko be darbo ir pajamų.

"Gyvenu iš savo olimpinio medalio. Seimas paskyrė rentą olimpiniams medalininkams. Tad gyvenu iš sporto. Galiu pragyventi ir vaikams dar padėti. Nesijaučiu be vietos. Po langais didžiosios Rygos kapinės. Man čia labai gerai. Rašau knygą ir, manau, ji bus geresnė nei "Karalių miestas be karalių". Rašau apie Rygos civilizaciją", – tvirtino buvęs garsus plaukikas A.Juozaitis.

Tušti ministro pažadai

Vienas Sąjūdžio veikėjų, publicistas ir filosofas A.Juozaitis tikina nepykstąs dėl savo valstybės abejingumo.

"Būčiau likęs visai be nieko, jei ne šlovingas sportas. Negaliu sakyti, kad Lietuva nerado nė cento. Medalininkų renta juk mokama iš biudžeto", – aiškino 1976 m. Monrealio olimpinių žaidynių bronzos medalininkas.

Kultūros atašė užsienio valstybėse yra valstybės tarnautojai, jų išlaikymu turi rūpintis Kultūros ministerija.

"Ministerija nieko neranda ir neras. Jai nepasisekė, kad ji turėjo tokį vėjavaikį ministrą. Aš tik taip galiu jį pavadinti – tai grynas vėjavaikis. Buvo laikas, kai jis galėjo daug ką padaryti. Penkerius metus Ryga laukė kultūros atašė etato. Estija turi, kai jie mažesni už mus dukart. Baltai savo kaimyninėje šalyje neturi kultūros atašė, o estai, kuriems net svetima kalba, turi", – apie buvusį kultūros ministrą Joną Jučą kalbėjo A.Juozaitis.

Iki A.Juozaičio paskyrimo Kaliningrade ministerija kelerius metus negalėjo rasti tinkamos kandidatūros šioms pareigoms.

"Sausio 15-ąją atsisveikinau su Kaliningradu. Jau tris kartus buvo pratęstas mano atstovavimas toje šalyje, tad nebebuvo kaip pasilikti. O darbo toje pačioje srityje, matyt, nebebus. Jau atėjo traukinukas iki tos stoties, kai aš norėjau atsisėsti ir rašyti. Tad ši laimė dabar yra", – apie kūrybinę veiklą samprotavo filosofas.

Nori tapti klaipėdiečiu

A.Juozaitis neatmeta minties visam laikui apsigyventi Klaipėdoje.

"Norėčiau tapti klaipėdiečiu. Klaipėdoje išlikęs butas, tik reikia jį išlaikyti tokiu metu", – kalbėjo A.Juozaitis.

Žmogus tikino, kad veiklos jam užtenka.

"Kultūrinių darbų nesiimu. Dabar norėčiau gerą knygą apie Latviją parašyti, nes gyvename mitais. Pasižiūrėjau, kad nieko doro nėra parašyta apie kaimynus. Turiu daug informacijos surinkęs, tad reikia daug ir kasdien dirbti. Be to, mokausi latvių kalbos ir kasdien dvi valandas bendrauju latviškai. Tad darbo per akis", – sakė filosofas.

Su R.Vilkaičiu nekalbėjo

Palikdamas valstybės tarnybą A.Juozaitis išeitinės kompensacijos negavo

"Išeitinės pašalpos nedavė, nes krizė. Ta situacija ir ministro J.Jučo nevalyvumas tuo ir baigėsi, kad teko išeiti. Apie naująjį ministrą negaliu nieko pasakyti, su Remigijumi Vilkaičiu neteko susitikti. Nors Latvijos ambasada penkerius metus laukė kultūros atašė, lietuvių bendruomenė nuo rugsėjo žinojo, kad aš turėčiau pereiti dirbti. Tačiau naujasis ministras, sužinojęs, kad aš esu atleistas, bet naujai nepaskirtas, matyt, nieko negalėjo padaryti", – kalbėjo visuomenės veikėjas.

Tačiau informacijos ar pagalbos ieškantiems Latvijoje, A.Juozaičio namai yra atviri besikreipiantiems.

"Yra pinigų klausimas, pernai balandį Latvijai įsteigtas etatas, bet pinigų dar nepaskyrė. Dar ambasadorius Antanas Vinkus įdėjo daug jėgų, kad atsirastų kultūros atašė, tačiau naujajam biudžete lėšų nebeatsirado. Buvo šansas perkelti etato finansavimą iš Kaliningrado į Latviją, bet ten irgi reikia žmogaus. Ministras nenorėjo to daryti. Atidirbau, ir viskas, dabar esu laisvas ir laimingas. Viskas gyvenime turi savo logiką, viskas išsemiama ir išgeriama. Į senus vynmaišius reikia pilti tik vandenį, o naują vyną – tik į naujus", – simboliais kalbėjo A.Juozaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų