Pereiti į pagrindinį turinį

A.Každailis baigia knygą apie muziejų

2009-02-06 09:00
A.Každailis baigia knygą apie muziejų
A.Každailis baigia knygą apie muziejų / Nerijaus Jankausko nuotr. Pozicija: A.Každailis drovisi jam priskiriamų daugybės žmonių nuopelnų muziejui bei miestui.

Šiemet akcijos „Aš – pilietis“ komisijos nariai nusprendė, kad vienas iš labiausiai pilietiško klaipėdiečio vardo vertų žmonių yra Lietuvos jūrų muziejaus kūrėjas Aloyzas Každailis.

Dėkoja likimo posūkiui

Tie, kas pasiūlė nominuoti ilgametį muziejaus direktorių pilietiškiausiu, rašė, kad šis žmogus nusipelnė pagarbos, nes išaugino jį nuo mažutės Klaipėdos kraštotyros muziejaus skyriaus ekspozicijos iki giganto Kopgalyje.

A.Každailis tikino ne pirmą kartą susinepatoginęs dėl to, kad viso būrio muziejų kūrusių žmonių nuopelnai priskirti jam vienam.

„Tai buvo visos komandos darbas. Kurti Jūrų muziejų buvo ne mano idėja. Tai tuometinio vykdomojo komiteto pirmininko Alfonso Žalio sumanymas. Kai 1970 metų rugsėjį atvykau dirbti į Klaipėdą, mažyčiame namelyje, kuriame dabar parduodami pigūs rūbai, Herkaus Manto gatvė 14 buvo įkurtas Klaipėdos kraštotyros muziejaus Jūrų skyrius. Per kelis mėnesius turėjome padaryti pradžią būsimai ekspozicijai. Tai buvo laimingas posūkis mano gyvenime, nuo kurio negalėjau išsisukti ir kuriam esu dėkingas už iššūkius“, – prisiminė A.Každailis.

Vardindamas likimo jam siųstus bendražygius A.Každailis mini architektą Petrą Lapę, kuris sukūrė vykusį karinio objekto pritaikymo muziejaus reikmėms projektą, pilies įtvirtinimų dalį ekspozicijai pritaikė architektai Laima ir Vytautas Šliogeriai. Vėliau direktorius pasirūpino, kad čia atvyktų dirbti jauni ir gabūs darbuotojai. A.Každailis geru žodžiu mini daugybę muziejų kūrusių žmonių.

„Kitaip negalėjome. Arba dirbi, arba ne“, – apie atsidavimą muziejui kalbėjo ilgametis jo vadovas.

Geriau padėkoti, nei keikti

„Kai sužinojau, kad mano pavardė atsidūrė tarp pilietiškiausiųjų, labai nustebau. Juk nuo 2002-ųjų aš jau nebedirbu. Nesuprantu, kas ir kodėl mane prisiminė. Dabar esu pensininkas. Krapštinėjuosi tarp savo rašinių. Nuoširdžiai dėkoju tiems, kas balsavo. Džiaugiuosi, kad manęs dar galutinai nenurašė“, – kuklinosi buvęs direktorius.

„Manau, labai teisingas sumanymas padėkoti tiems, kas tikrai stengėsi miesto labui. Šiandien kur kas dažniau girdime, kad žmonės vieni kitus vadina vagimis ir ragina smurtauti. Tad rinkti ir pagerbti pilietiškus žmones – graži mintis“, – džiaugėsi pats už viso gyvenimo nuopelnus muziejui bei miestui nominuotas A.Každailis.

Dar viena duoklė muziejui

Nors jau ne vienerius metus buvęs direktorius yra pensininkas, Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai dar vis klausia jo patarimo bei paiso nuomonės.

A.Každailis prasitarė pastaruoju metu užsikrovęs nelengvą naštą – parašyti didžiulės apimties knygą apie Jūrų muziejaus kūrimą. Ji turėtų pasirodyti prieš pat muziejaus 30 metų įkūrimo sukakties minėjimą šią vasarą liepos pabaigoje.

„Tai bus grožinės literatūros, parašytos istorinių faktų pagrindu, knyga. Šiomis dienomis muziejui turiu atiduoti pirmąją dalį, kurioje bus kalbama apie jo kūrimą. Antrojoje dalyje rašysiu apie delfinariumą“, – apie dar vieną duoklę muziejui pasakojo A.Každailis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų