Pereiti į pagrindinį turinį

„Albatrosai“ – už knygas ir iniciatyvas

2016-05-16 09:07

Savaitgalį prie paminklo „Albatrosas“, šalia Lietuvos jūrų muziejaus Smiltynėje, tradiciškai išdalinti Klaipėdos miesto jūrinės kultūros apdovanojimai - „Albatroso“ statulėlės.

Pagarba: jūrininkai kaskart deda gėles prie „Albatroso“ pagerbdami tuos, kurie liko jūroje. Pagarba: jūrininkai kaskart deda gėles prie „Albatroso“ pagerbdami tuos, kurie liko jūroje.

Apdovanotos dvi knygos

Šiemet jos buvo skiriamos pagal kiek kitokią nei anksčiau teikimo ceremoniją. Kaip ir anksčiau statulėlės buvo skiriamos trims 2015 metų projektams, kuriuos po visų klaipėdiečių siūlymų teikimų atrinko Jūrinės kultūros koordinacinė taryba. Tik šį kartą statulėlės skirtos ne pagal kategorijas, o daugiausiai balų gavusiems projektams.

Pirmą kartą „Albatroso“ statulėlės buvo skirtos dviejų knygų autoriams - Venantui Butkui už išleistą knygą „Burėse – Baltijos vėjas. Buriuotojo užrašai“ ir Rimantui Ragaišiui už knygą „Reisai baltais chalatais“. Pirmoji knyga apie žurnalisto V.Butkaus ir jo kolegų žygius po Baltijos jūrą su jachtomis, pasakojimai apie įdomiausius buriavimo maršrutus, Klaipėdos buriavimo istoriją. Žvejybos laivyno bocmano R.Ragaišio knyga apie laivyno gydytojų darbą laivuose tarybiniais laikais ir po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Autoriaus prašymu įdomias istorijas apie gydytojų reisus papasakojo patys gydytojai. Tokia tema iki šiol jūrinėse knygose iš viso nebuvo pateikta.

Priminsime, kad „Reisai baltais chalatais“ jau antroji R.Ragaišio knyga. 2011 metais jis išleido knygą „Ko bangos nenuplovė“, kurią po papildymų dar leido 2012, 2013 ir 2016 metais.

„Albatrosas“ už „Albatrosą“

Trečioji „Albatroso“ statulėlė skirta Lietuvos marinistikos žurnalistų klubui „Marinus“ už apdovanojimo vardo „Albatrosas“ suradimą, pristatymą ir puoselėjimą. „Marinus“ klubas pasiūlė Smiltynėje pastatyti „Albatroso“ paminklą, skirtą išplaukusiems ir negrįžusiems laivams ir jūrininkams. Pagal skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtą viziją paminklą iš metalo lakštų pagamino „Vakarų laivų gamykla“, o ją pastatė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

„Marinus“ klubas pasiūlė jūrinė kultūrą puoselėjantiems asmenims teikti jūrinės kultūros apdovanojimus - „Albatroso“ statulėles. Pats klubas dvejus metus tas statulėles teikė, o po to idėją perdavė Klaipėdos miesto savivaldybei ir dabar jas teikia pats miesto meras. 2015 metais klubas „Marinus“ baigė vykdyti dar vieną su „Albatrosu“ susietą projektą – sukūrė ir ekploatavo jūrinės kultūros informacijos svetainę „Albatrosas.lt“.

„Albatroso“ statulėlę atsiėmė klubo „Marinus“ prezidentas Vidmantas Matutis.

Sakralinė vieta

Klubas „Marinus“ visada akcentavo, kad „Albatroso“ paminklas, jūrinis apdovanojimas „Albatrosas“, jūrinės informacijos svetainė „Albatrosas.lt“ yra visos Klaipėdos jūrinės kultūrinės bendruomenės pagarbos jūrininkams, jūrinėms tradicijoms ženklai. Nuo paminklo atsiveria Klaipėdos uostas – vis labiau tampantis visos Lietuvos pasididžiavimu.

Prie paminklo kasmet vyksta Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos pirmakursių priesaikos, jūros veteranų apdovanojimai. Jūrininkai, uosto ir miesto vadovai, deda gėles žuvusiems jūrininkams. Ceremonijoje yra dalyvavusi ir šalies Prezidentė, ir Premjeras, ir ministrai.

„Vieta prie „Albatroso“ paminklo yra sakralinė Klaipėdos jūrinės bendruomenės vieta. Kitos vietos, kur būsimieji jūrininkai galėtų taip iškilmingai priimti priesaiką, aš neįsivaizduoju“, - teigė jūrų kapitonas Sigitas Šileris.

Reikšmingas yra pats pirmakursių žygiavimas per miestą iki Šiaurinio rago, kėlimasis keltų į Smiltynę, iškilminga priesaika grojant Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestrui, kai pro šalį į uostą plaukia laivai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų