Pereiti į pagrindinį turinį

Ant laiptų – šiemet jau dešimta narkotikų auka Klaipėdoje

2013-04-12 10:59
Ant laiptų – šiemet jau dešimta narkotikų auka Klaipėdoje
Ant laiptų – šiemet jau dešimta narkotikų auka Klaipėdoje / Shutterstock nuotr.

Uostamiesčio daugiabučio namo laiptinėje aptikta negyva mergina. Gali būti, kad ji tapo dešimtąja sparčiai plintančios naujos rūšies narkotikų auka šiemet Klaipėdoje.

Naujųjų narkotikų reikia kur kas mažiau, kad žmogų ištiktų koma.

Velionę rado laiptinėje

Po poros savaičių Diana M. būtų šventusi savo 27-ąjį gimtadienį.

Tačiau merginos gyvybė nutrūko netikėtai. Trečiadienį po pietų Grįžgatvio gatvės 3-iojo namo pirmojo aukšto laiptinėje ji rasta mirusi.

Pareigūnai, kaip įprasta tokiais atvejais, pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti. Įvykio vietoje buvę policininkai konstatavo smurto žymių ant velionės kūno nepastebėję.

Buvo matyti tik prieš kelias savaites patirto smurto pėdsakai.

Kaltino platinus kvaišalus

1-ojo policijos komisariato pareigūnai gerai pažinojo šią merginą. Dar būdama labai jauna ji susiejo savo gyvenimą su kur kas vyresniu vyru, kuris yra priklausomas nuo narkotikų ir pats juos platino.

23 metų skirtumas tarp sugyventinių netapo kliūtimi būti drauge. Ko gero, juos siejo ne tik jausmai.

Prieš keletą metų abu sugyventiniai buvo nuteisti už narkotikų platinimą.

Pastaruoju metu jie taip pat dažnai lankydavosi teisme, mat buvo teisiami drauge su visa grupe kitų narkotikų prekyba kaltinamų asmenų.

Praėjusių metų pabaigoje baigta tirti ir perduota teismui byla, kurioje abu sugyventiniai buvo vadinami bendrininkais parduodant narkotikus, dar neišnagrinėta.

Pareigūnų tikinimu, dažniausiai tokio lygio narkotikų pardavėjai juos platina tam, kad užsidirbtų dozei patiems sau.

Išmetė pro langą katiną

Kovo 28-ąją policininkai skubėjo į šios poros namus. Diana M. ir Virginijus J. gyveno legendiniame Rumpiškės gatvės 5-uoju numeriu pažymėtame bendrabutyje.

Mergina skundėsi, kad girtas sugyventinis ją mušė kumščiais, spardė. Policininkams jos žodžiai nekėlė abejonių, nes smurto pėdsakai jau ryškėjo ant nukentėjusiosios veido.

Diana pasiguodė, kad įsiutęs sugyventinis išmetė per penktojo aukšto langą jai sesers padovanotą katiną. Negyvą gyvūną policininkai rado prie namo.

Pareigūnai išsivežė smurtautoją, už grotų jis praleido dvi paras.

Jeigu paaiškės, kad Diana mirė ne nuo patirto smurto, o nuo pavartotų narkotikų, vargu ar pareigūnai domėsis, ką ji veikė name, į kurį patekti nežinant durų kodo neįmanoma.

Kvaišalai šienauja gyvybes

Narkotikų pardavėjus gaudantys pareigūnai, medikai bei socialiniai darbuotojai griebiasi už galvų – mieste platinami narkotikai guldo jaunas gyvybes.

Vien per tris su puse šių metų mėnesių, oficialiai patvirtintais duomenimis, nuo narkotikų jau mirė devyni jauni klaipėdiečiai.

Vyriausias buvo apie 40-ies. Visi kiti – kiek daugiau nei 20-ies.

Pastarąją savaitę perdozavę narkotikų mirė trys asmenys.

Būta įtarimų, kad kvaišalai galėjo nužudyti dar kelis jauno amžiaus žmones, tačiau jų mirties priežastis dokumentuose nurodyta kita.

Pačioje praėjusių metų pabaigoje nuo narkotikų mirė pilnametystės nesulaukęs vaikinas.

Kiek kvaišalais apsinuodijusių asmenų pakliuvo į ligoninę, niekas negali pasakyti.

Medikai formuluoja, jog žmogų ištiko mirtis perdozavus narkotikų. Akivaizdu, kad kvaišalų dozė būna nepakeliama žmogaus organizmui. Tačiau ar jų kiekis būna pernelyg didelis, kategoriškai neįmanoma atsakyti.

Sukelia skausmingą mirtį

Nustatyta, kad pastaruoju metu Klaipėdą pasiekia vis daugiau heroino, kuris turi nuodingų sintetinių priemaišų. Jų poveikis skiriasi nuo įprasto ir yra kur kas labiau pražūtingas.

Užuot sulaukę geidžiamos euforijos nuo naujojo heroino narkomanai patiria pykinimą, apsunkimą, mieguistumą, neretai šie kvaišalai sukelia agresiją.

Nebežinodami, kiek didinti dozę, kad sulauktų malonių pojūčių, narkotikų vartotojai jų padaugina.

Tai sukelia vėmimą, plaučių pabrinkimą. Jiems iš burnos pasipila putos.

Neretai mirusieji nuo perdozavimo būna panašūs į mirusius nuo uždusimo. Todėl galima spėti, kad sintetinių priedų turintis heroinas atneša skausmingą ir kankinančią mirtį.

Panašu, kad šiemet Klaipėdoje nuo narkotikų mirė daugiau žmonių nei nuo alkoholio surogatų.

Demencija pakerta ir jaunus

Klaipėdos priklausomybės ligų centro 2-ojo stacionarinio skyriaus, kur gydomi vaikai ir paaugliai, vedėja Banga Nastopkaitė pasakojo, kad sintetinių sudedamųjų dalių turintys narkotikai greičiau pakenkia vartotojo vidaus organus. Priemaišos sukelia sunkesnes komplikacijas.

Gydytoja yra pastebėjusi, kad naujųjų kvaišalų pavartoję pacientai būna labai nestabilios nuotaikos, jiems ilgiau išlieka depresija.

Narkotikų reikia kur kas mažiau, kad žmogų ištiktų koma. Po kelių tokių apsinuodijimų iki sąmonės netekimo išsivysto demencija.

Naujieji narkotikai kur kas greičiau sukelia būtent tokią būklę, kai ištinka koma.

„Narkotikų platintojai labai aktyviai dirba, lenda įkyriai, žino, kam siūlyti. Man neteko girdėti, kad koks jaunas žmogus sąmoningai eitų ieškoti heroino. Platintojai tiesiogine to žodžio prasme užsodina ant narkotikų jaunus, turinčius pinigų žmones. Tas jų nusikalstamas verslas laužo daugybės žmonių likimus, žudo jaunus žmones“, – pasakojo B.Nastopkaitė.

Jauniausias gydytojos pacientas, priklausomas nuo heroino, buvo 16 metų, nuo amfetamino – 14-metis, o aktyvus kanapių vartotojas tebuvo vos 13-os.

Per 3 mėnesius – 5 operacijos

Šiemet Klaipėdos apskrities organizuoto nusikalstamumo tyrimų biuro (ONTB) pareigūnai surengė penkias operacijas, kurių metu sulaikė ne tik narkotikų vartotojus, bet ir sunaikino kelis mieste veikusius kvaišalų pardavimo „taškus“.

ONTB duomenimis, nebeveikia „taškai“ Baltijos prospekto 16 name, Minijos gatvės 131-ajame, Taikos prospekto 137, 66 ir 41 namuose, Naikupės g. 16, Nidos g. 56, Debreceno g. 59.

Šių operacijų metu buvo sulaikyta 11 narkotikų platintojų, penkios iš jų – moterys. Dar šeši buvo ką tik įsigiję kvaišalų savo reikmėms. Du iš jų jau mirė perdozavę narkotikų.

Įtariamieji turėjo heroino, metamfetamino, raminamųjų bei psichotropinio poveikio vaistų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų