Pereiti į pagrindinį turinį

Antanas ir Daina Bosai – prieš šmeižikus (dar papildyta)

2010-03-05 14:31
Problema: idilę primenantį Antano ir Dainos Bosų gyvenimą gadina interneto komentatoriai.
Problema: idilę primenantį Antano ir Dainos Bosų gyvenimą gadina interneto komentatoriai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Žinomo klaipėdiečio Antano Boso šeima teisėsaugininkus užvertė darbu. Pareigūnai ieško, kas internete grasino nužudyti verslininką, o jo žmoną Dainą apipylė purvais ir šlykščiais įžeidimais.

Grasinimas – iš Amerikos

Pajūrio teisėsaugininkai šiuo metu atlieka du ikiteisminius tyrimus, pradėtus pagal Antano ir Dainos Bosų pareiškimus.

Vienas jų – dėl grasinimo nužudyti. Populiariame interneto portale prie straipsnio apie Bosų šeimą pasirodė komentaras, kuriame vienareikšmiškai buvo išdėstytas grasinimas pasikėsinti į A.Boso gyvybę.

Tačiau susekti grasinimais besisvaidžiusį asmenį pasirodė sudėtinga. Pareigūnai nustatė, jog komentaras buvo rašytas iš Jungtinėse Amerikos Valstijose esančio kompiuterio – tai parodė išaiškintas IP adresas.

Teisėsaugininkai jau kreipėsi į kolegas JAV su teisinės pagalbos prašymu. Jie prašo padėti nustatyti, koks asmuo naudojasi kompiuteriu, iš kurio IP adreso buvo parašytas komentaras, bylojantis apie grėsmę A.Bosui.

Pareigūnai puse lūpų prasitarė, jog toks tyrimas valstybei kainuos nemažai pinigų ir žmogiškųjų išteklių, nors realiai jokios grėsmės nėra, nes grasinimus rašęs žmogus – už Atlanto. Tad jis fiziškai negali susidoroti su verslininku.

Pats A.Bosas leido suprasti, jog nelabai tiki, kad grasintojas bus išaiškintas. Už grasinimą nužudyti gresia viešieji darbai, bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Išsiliejo 20-yje komentarų

Nuo interneto komentatorių nukentėjo ne tik A.Bosas, bet ir jo žmona Daina.

Žiniasklaidoje, taip pat – ir internetinėje, pasirodžius pranešimams, jog moteris laukiasi, portaluose pasipylė bjauratis – užgaulūs komentarai. Internautai vaizdingų epitetų negailėjo ne tik Bosams, bet ir į pasaulį besibeldžiančiai naujai gyvybei.

Neiškentusi tokių jų garbę ir orumą žeminančių komentarų verslininkų šeima kreipėsi į policiją. Joje ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl įžeidimo.

Pareigūnai netruko nustatyti, jog komentarus rašė ne paaugliai ar Bosus pažįstantys žmonės, o niekada su verslininkais nesusidūrusi moteris, gyvenanti Palangoje. Nustatyta, kad ji, pasivadinusi skirtingais vardais, parašė apie 20 žeminančių ir įžeidžiančių komentarų.

"Nustatyta ir daugiau asmenų, rašiusių šlykščius komentarus. Tačiau pagrindinė yra ta moteris", – neslėpė A.Bosas.

Jis teigė, kad su žmona eis iki galo – sieks, kad necenzūriniais žodžiais juos keikusi moteris būtų nubausta maksimalia bausme.

Ikiteisminis tyrimas vis dar vyksta.

Tačiau įprasta praktika yra tokia, jog pareigūnams nustačius, kas internete įžeidinėja kitą žmogų, ikiteisminis tyrimas nutraukiamas, ir nukentėjusysis į teismą gali kreiptis privataus kaltinimo tvarka – reikalauti viešo atsiprašymo ir net neturtinės žalos už garbės ir orumo įžeidimą.

Nubaudė dėl čigonų

Nors pareigūnai pripažįsta, jog kone kas antras komentaras prie straipsnio apie garsius valdžios ar šou pasaulio žmones yra įžeidžiantys, tačiau jų autorių ieškoma labai retai, nes įžeistos garsenybės nesikreipia į teisėsaugą.

Todėl policija ir prokuratūra pradeda kur kas daugiau ikiteisminių tyrimų, kuriais ieškoma komentarų, kurstančių neapykantą prieš tam tikras žmonių grupes, autorius.

Tokius tyrimus policija, prokuratūra pradeda savo iniciatyva arba gavusi skundų iš įvairių organizacijų ar iniciatyvių piliečių.

Anot Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros prokuroro Simono Genio, pernai uostamiestyje buvo atliekami trys tokie ikiteisminiai tyrimai. Tik vienas iš jų yra baigtas, ir komentaro, įžeidžiančio romų tautybės žmones, autorius buvo nubaustas.

39 metų muzikos mokytojas turės susimokėti 1,3 tūkst. litų baudą už tai, kad prie straipsnio apie Vilniaus valdžios ketinimus už mokesčių mokėtojų pinigus iš taboro išvežti šiukšles parašė: "Nu, vilniečiai, džiaukitės savo valdžia – ji šauniausia pasaulyje. Bl..., tokių idiotų dar reikia paieškoti su žiburiu. Tuos atmatas (...) reikia šaudyti , o ne jiems nemokamą gerovę kelti. Griauti visas trobas ir ginti lauk visus. Kai pažiemos kur nors miške prie minus 20, supras, ką reiškia normalus elgesys. Nustips – tegu stimpa, šiukšlių ant Lietuvos bus mažiau" (kalba netaisyta).

Neapykanta – iš ligoninės

Dar du pernai pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl neapykantos kurstymo ir raginimo smurtauti tebevyksta iki šiol.

Vienas iš jų pradėtas todėl, kad į prokuratūrą kreipėsi iniciatyvus pilietis, pastebėjęs, jog internete yra įžeidinėjama lietuvių tauta, kitas – pagal homoseksualius asmenis vienijančios organizacijos skundą, kad internete kurstoma neapykanta gėjams.

Nustatyta, kad abu komentarai buvo rašyti iš Klaipėdos vaikų ligoninėje esančių kompiuterių. Tačiau visi jie turi tą patį IP adresą, todėl pareigūnai iki šiol negali išsiaiškinti, kas parašė tuos komentarus.

"Išsiaiškinti, kas rašė komentarus iš Vaikų ligoninėje esančių kompiuterių buvo mestos didelės pajėgos, bet nustatyti taip ir nepavyko. Tačiau tyrimas dar nebaigtas", – teigė S.Genys.

"Pas mus yra 40 kompiuterių, todėl ir sunku nustatyti, iš kurio buvo parašyti komentarai ir kas juos rašė. Juk niekas neateis ir neprisipažins", – dėstė Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė.

Ji teigė, kad visi ligoninės darbuotojai buvo informuoti apie pradėtus ikiteisminius tyrimus.

"Negaliu įsakyti nerašyti komentarų, juk ne vaikų darželis esame. Bet visiems pasakiau, kad jei bus surastas tas, kuris parašė, turės atsakyti pagal įstatymus", – teigė K.Bobianskienė.

Prieš gėjus – nepilnametis

2008 metais uostamiestyje pradėtas ir baigtas tik vienas ikiteisminis tyrimas dėl interneto komentaro, skatinančio neapykantą žydų tautai.

Pasibaisėjimu pasivadinęs vyras antisemitiniame komentare ragino žydus vyti lauk iš Lietuvos. Teismas jam skyrė didesnę nei 1 tūkst. litų baudą.

2007 metais aiškintasi, koks klaipėdietis internete ragina susidoroti su gėjais. Per metus pareigūnams pavyko išsiaiškinti, jog komentarą parašė šešiolikmetis. Jis nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas, nes anksčiau nebuvo nusikaltęs.

Papildyta:

Lietuvos teismuose vis daugėja bylų, kurio interneto komentatoriai kaltinami neapykantos kurstymu arba raginimu smurtauti prieš tam tikras asmenų grupes.

Per minutę parašytas vaizdingas komentaras gali kaip reikiant ištuštinti šeimos biudžetą. Tuo įsitikino Birštone gyvenantis 38 metų mažamečių dvynukų tėvas. Jis viename interneto portale gėjus išvadino „piderais“ ir ragino juos vyti lauk iš Lietuvos. Taip esą jis savo komentaru kitus žmones kurstė smurtauti prieš netradicinės seksualinės orientacijos žmones, ragino su jais susidoroti.

Tokio pobūdžio komentarą internete aptiko Žmogaus teisių stebėjimo instituto darbuotojai, kurie ir kreipėsi į prokurorus. 

Birštoniečio pasipiktinimą sukėlė interneto portale publikuota žinia, jog teismo sprendimą, kuriuo pritarta draudimui gėjams sostinėje išskleisti šešių vaivorykštės spalvų vėliavą.

Vyras tikino, kad tokia žinia jam sukėlė neigiamas emocijas, kurias išreiškė komentaru internete. Jis tvirtino net nežinojęs, jog daro nusikaltimą. 

Teismas šeimos galvai skyrė 1 tūkst. 40 litų baudą.

Tokia pat bauda skirta ir 23 metų vilniečiui, kuris savo komentarais internete taipogi diskriminavo homoseksualius asmenis ir kurstė prieš juos.

Vaikinas buvo nuteistas už tai, kad sukūrė internetinį tinklalapį ir jame patalpino raginimą homoseksualams neleisti 2007 metų gegužės 25 dieną surengti viešo renginio. Taip jaunas vyras esą siekė žmonėms dėl jų seksualinės orientacijos suvaržyti teises ir laisves. 

Daugiau nei tūkstančio litų baudą į sumokėti į valstybės biudžetą teismas įpareigojo Kaune studijuojantį studentą iš Varėnos. Jis nubaustas už tai, kad homoseksualus internete viešai išvadino zoofilais ir ragino juos mušti.

Pareigūnams vis aktyviau tiriant internetinėje erdvėje paradomus nusikaltimus, aiškėja, kad purvais drabstytis virtualioje erdvėje pamėgo ir solidaus amžiaus žmonės.

Keliais šimtais litų buvo nubausta Kelmėje gyvenanti 69 metų pensininkė. Pagyvenusi internautė komentaruose rašė, jog kitataučiai ir kitatikiai yra parazitai. Teisme ji aiškino, kad tokią savo nuomonę išreiškė todėl, kad pasipiktino, jog žiniasklaida plačiai rašo apie tai, kad lietuviai muša juodaodžius, o apie nuo kitataučių nukentėjusius lietuvius brūkšteli vos kelias eilutes.  

Į kovą su interneto komentatoriais buvo stojęs ir Alytaus meras Česlovas Daugėla. Jis teisėsaugai pasiskundė, kad internete pasirodžiusių straipsnių komentaruose yra įžeidinėjamas. Meras tvirtino, kad komentarais buvo pažemintas jo autoritetas, suformuota ydinga nuomonė. Esą remdamasi komentaruose paskleistomis tiesios neatitinkančiomis žiniomis partija jį pašalino iš savo gretų ir pasiūlė atsisakyti Alytaus miesto tarybos nario mandato.

Pareigūnai netruko išsiaiškinti, jog virtualioje erdvėje purvus ant mero pylė 58 metų vyras. Teismas vyrą pripažino nusikaltusiu ir skyrė 2 tūkst. 600 litų baudą. Komentatorius teisme neprisiminė, kad savo mintis būtų dėstęs internete, po straipsniais apie Alytaus merą.

Č.Daugėla iš komentarus rašiusio aukštąjį išsilavinimą turinčio bedarbio siekė prisiteisti 14 tūkst. litų netirtinę žalą, tačiau teismo sprendimu internautas merui turės sumokėti 5 tūkst. litų

Dar papildyta:

Nors žinomi žmonės interneto erdvėje įžeidinėjami gana dažnai, kai kurie iš jų toleruoja reiškiamą neigiamą nuomonę apie juos. Vienas tokių - Klaipėdos miesto tarybos narys, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis.

Jo „garbei“ nežinomi asmenys sukūrė specialų interneto puslapį - N.Puteikio „fanų“ blog'ą, ironiškai pavadintą politiko gerų darbų dienoraščiu. Jame talpinami specialūs anekdotai apie politiką, organizuojamos specialios įžeidžiančio turinio apklausos stengiamasi nušviesti „gerus“ N.Puteikio darbus.

„Žinau, kad toks puslapis yra ir nujaučiu, kas jį sukūrė. Kas? Žmogus, kuris būna miesto tarybos posėdžių salėje“, - tikino N.Puteikis.

Paklaustas, ar dėl šio puslapio turinio neketina kreiptis į teisėsaugą, kad ši išsiaiškintų kūrinio autorius, politikas tvirtino, jog pareigūnų nevargins.

„Žmonės nepatenkinti valdžia ir politikais ir pagrįstai nepatenkinti, todėl ir gali juos kritikuoti. Visiškai pripažįstu žmonių teisę kritikuoti valdžią. Politikai gali būti keikiami aštriau. Aš dėl to puslapio jokių psichologinių traumų nepatiriu“, - kritiką ramiai priėmė N.Puteikis.

Tačiau jo nuomone, puslapio kūrėjai tikrai balansuoja ant ribos, kurią peržengus gali sulaukti atkirčio.

„Nemalonu, kai puslapyje publikuotoje informacijoje buvo paliesta ir mano žmona, vaikai. Jei tai pasikartos, vaikus tikrai ginsiu“, - ryžtingai kalbėjo N.Puteikis.   

Bausmės už nusikaltimus internete:

Tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ir pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų.

Tas, kas šmeižė asmenį, kad šis neva padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai užgauliai pažemino žmogų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų.

Tas, kas viešais pareiškimais tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų