Vaišingumas ir virš karštų žarijų keptas maistas yra svarbi šios kulinarinės tradicijos dalis, tačiau šašlykų pavadinimo restorano meniu nerasite. Bet pažintį su armėniškais skoniais pradėkime nuo pradžių.
Įvairovė armėnų virtuvėje
Egzotiškas pasaulio virtuves atrasti siūlantys restoranai – ne naujiena, tačiau kulinarijos pasaulis vis dar kupinas stereotipų. Neįprasti ingredientai, aštrumas ir sunkiai ištariami patiekalų pavadinimai kartais gąsdina ir užkerta kelią pažinčiai su naujais skoniais. Pamirškite visa tai, nes „Ararat“ savo lankytojus pasitinka jaukia atmosfera, kuri leidžia pasijusti tarsi į svečius būtų pakvietę seni geri draugai iš Armėnijos.
Ir iš tikrųjų šis pojūtis beveik teisingas: „Ararat“ yra šeimos verslas, kuriam vadovauja Garnik Kazarian su žmona Anna Karapetyan ir sūnumi Pogos Karapetian. Visi patiekalai, kuriuos rasite valgiaraštyje, čia atsidūrė neatsitiktinai – tai šios iš tolimo krašto į Lietuvą atvykusios šeimos tradicijos ir kultūrinis paveldas. Dolma, basturma, sudžuk ir kiti patiekalai lankytojams leidžia prisiliesti prie didingos kulinarinės istorijos ir atrasti autentika alsuojančius egzotiškus skonius.
Kiekviena puota armėnų namuose pradedama įvairiais užkandžiais. „Ararat“ restorane galima paragauti tradicinio sūrio, kuris patiekiamas su duona ir žalumynais. Užkandžių stalą papildo spalvingi daržovių patiekalai, kuriems egzotišką prieskonį suteikia šioje virtuvėje dažnai naudojami riešutai ir aromatinės žolelės. Ypatingas dėmesys „Ararat“ restorane skiriamas pagrindiniams valgiams, kurių gausybėje kiekvienas lengvai atras, ko norėtų paragauti. Tradicinis baba ganuš, kurio pavadinimą tikrai teko girdėti, sužavės švelniu skoniu, o pagal autentišką receptą keptas viščiukas tapaka paskleis gardžiai salsvą medaus, uogų ir riešutų aromatą.
Armėnų virtuvėje juntama ir aplinkinių kraštų įtaka – taip per ilgą laiką susiformavo būdingi skoniai. Įvairovę „Ararat“ restorano meniu praplečia tokie patiekalai, kaip gruzinų virtuvės pasididžiavimas chinkali bei chačapuri, taip pat galima paragauti uzbekiško plovo.
Karštų žarijų magija
Tiek daug skirtingų skonių ir jų derinių, o armėnų virtuvės restorane vis tiek norisi paragauti šašlyko? „Ararat“ restorane ant žarijų kepti patiekalai vadinami chorovacais – taip, kaip juos vadina ir Armėnijos gyventojai. Chorovacui naudojama įvairių rūšių mėsa, žuvis, jūros gėrybės, tačiau chorovacas yra daug daugiau nei šašlykas, kokį jį dažniausiai įsivaizduojame.
Šiam patiekalui armėnų virtuvėje skiriama itin daug dėmesio: kruopščiai parenkama mėsa ir pjaustymo būdas, derinami prieskoniai ir kepimo temperatūra. Atidumas leidžia išlaikyti sultingumą ir natūraliai puikų skonį, kurį pamėgsite nuo pirmojo kąsnio, nesvarbu pasirinksite nugarinę, steiką, šonkauliukus, liulia-kebabą ar paprasčiausią paukštienos kepsnį.
Elegantiškoje restorano aplinkoje galima leistis į tikrą kulinarinę kelionę: meniu rasite specialius pasiūlymus 4-6 asmenų grupei – tai skirtingų patiekalų derinys kiekvienam leidžiantis atrasti skirtingus skonius. O jų visa gausybė, nes armėnų virtuvėje svarbi kiekviena sudedamoji dalis, žolelės bei prieskoniai ir mediena, kuri pasirenkama žarijoms.
Tikra autentika
Egzotikos mėgėjams ir smaližiams, autentiškų skonių ieškotojams ir ant žarijų kepto maisto gerbėjams – armėnų virtuvė yra puikus pasirinkimas visiems. O geriausia yra tai, kad ją norint atrasti visai nereikia toli keliauti: G. Kazarian šeima pasirūpino, kad Armėnija atkeliautų į „Ararat“ restoraną.
Autentiški receptai ir patiekimas, žinoma, svarbu, tačiau tikrąjį skonį perteikia tik vietos ingredientai, kuriems savitą skonį suteikia saulė ir švelnų klimatą užtikrinanti kalnų juosta. Sausas ir švelnus žemyninis klimatas puikiai išryškina skonius, dėl kurių puikiai vertinami yra vietiniai vynai, sultys, kompotai. Visa tai rasite restorano „Ararat“ meniu ir galėsite paragauti, o be gėrimų tiesiai iš Armėnijos atkeliauja ir įvairios užtepėlės, prieskoniai, aromatinės žolelės bei daugybė kitų bakalėjos prekių, kurias G. Kazarian šeima importuoja specialiai savo restoranui uostamiestyje ir sostinės pakraštyje įsikūrusiam „Plento Grill & Wine“. Abu restoranai – tai vietos, kuriose rasite tikrą armėnų virtuvės autentiką.
Beje, armėnai niekada neatsisako saldėsio ir jų pavyzdžiu sekti tikrai verta. Desertai armėnų virtuvėje kontrastuoja viliodami nuodėmingai saldžiu riešutų ir medaus duetu arba lengvu burnoje tirpstančiu skoniu. Desertų skonį puikiai išryškina tikra tiesiai iš Armėnijos atkeliaujanti kava, kuri pasižymi itin intensyviu skoniu ir stipriu aromatu. Tai dar viena priežastis skirti valandėlę pasimėgauti armėnų virtuvės lobiais, kuriuos atrasite jau prieš 16 metų uostamiestyje įsikūrusiame „Ararat“ restorane.
Naujausi komentarai