Pereiti į pagrindinį turinį

Atpigimas paskatino gudrauti

2009-06-26 15:05
Suktybė: norėdami sutaupyti, prieš atpigimą vartotojai deklaruoja mažiau nei iš tikro sunaudoję dujų, elektros energijos.
Suktybė: norėdami sutaupyti, prieš atpigimą vartotojai deklaruoja mažiau nei iš tikro sunaudoję dujų, elektros energijos. / Tomo Raginos nuotr.

Išgirdę, kad nuo liepos pigs elektra ir dujos, o nuo rugpjūčio – šiluma, kai kurie taupūs gyventojai ėmė slėpti tikruosius skaitiklių rodmenis.

Tikrina vartotojus

Nuo liepos 1 d. dviem centais atpigs elektros energija. Įmonės VST Klaipėdos skyriaus viršininkas Tomas Jurgutis dar negalėjo pasakyti, ar daug vartotojų prieš atpigimą deklaruoja mažiau elektros energijos nei sunaudoja. Šie duomenys paaiškės, kai bus gauti visi mokėjimai už birželį.

"Siekdami išvengti nesusipratimų dėl atsiskaitymų, sustiprinome klientų elektros energijos rodmenų deklaravimo kontrolę. Atliekami skaitiklių tikrinimai ir analizuojama, kiek suvartotos elektros energijos deklaravo žmogus", – aiškino T.Jurgutis.

Griežtos skaitiklių duomenų deklaravimo kontrolės ėmėsi ir įmonė "Lietuvos dujos". Kintamoji gamtinių dujų kaina nuo liepos 1 d. vartotojams sumažės 14–19 proc. Pastovioji dalis išliks tokia pat.

"Lietuvos dujų" inspektoriai ėmė tikrinti vartotojus, kurie dujas naudoja šildymui. Kontrolieriai nurašo skaitiklių duomenis ir lygina su deklaruojamais vėliau.

Siekiama, kad nebūtų piktnaudžiavimo – užrašomas mažesnis suvartotas dujų kiekis nei yra iš tikro, o įsigaliojus mažesnei dujų kainai išlyginamas skirtumas.

"Lietuvos dujų" atstovės Jolitos Butkienės teigimu, neatitikimų aptikta, tačiau jie nėra žymūs ir masiniai. Tokių skirtumų aptinkama nuolat.

Sąskaitos išaugo dusyk

Nuo rugpjūčio 1-osios įsigalioja 7,67 cento už kilovatvalandę mažesnė šilumos kaina.
Įmonės "Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius Virginijus Zutkis dar negalėjo pasakyti, ar vartotojai pradėjo slėpti karšto vandens rodmenis.

"Esame šilumos tiekėjai. Sąskaitas išrašome pagal įvadinius namo skaitiklius, visą sunaudotą šilumą išdaliję butams. Tad fiksuoti tokių mokėjimo tendencijų negalime.

Nepastebėjome ir kad žmonės mažiau deklaruotų karšto vandens", – tvirtino V.Zutkis.
Tačiau pastaruoju metu vis daugiau vartotojų skundžiasi dėl smarkiai išaugusių sąskaitų už vandens pašildymą. Dalis klaipėdiečių už šią paslaugą, suteiktą gegužę, turi mokėti dvigubai ar net trigubai daugiau nei už balandį, kai dar nebuvo baigtas šildymo sezonas.

Šilumos tiekėjai ne kartą aiškino, kad viena priežasčių, kodėl išaugo sąskaitos už vandens pašildymą, ta, jog gyventojai neteisingai deklaruoja vandens skaitiklių rodmenis. Užrašo mažiau nei sunaudoja.

V.Zutkis taip pat pabrėžė, kad svyravimai tarp gegužės ir balandžio sąskaitų susidarė dėl pasikeitusios skaičiavimo metodikos.

Anot departamento direktoriaus, vasarą sunaudotos šilumos vandens pašildymui kiekis visada sumažėja, nes daug žmonių apsigyvena sodo nameliuose, išvažiuoja atostogauti.

Keli įtarimą? Lauk svečių

Įmonė "Klaipėdos energija" nekontroliuoja, ar prieš šilumos kainų pasikeitimą vartotojai neslepia karšto vandens skaitiklių duomenų parodymų.

Pasak V.Zutkio, bendrovė yra šilumos tiekėja, o vanduo – visiškai kita prekė. Už karšto vandens skaitiklių priežiūrą ir kontrolę pastovų mokestį klaipėdiečiai moka įmonei "Klaipėdos vanduo". Ši planinius skaitiklių tikrinimus atlieka kas ketverius metus. Apžiūrėti skaitiklių jie užsuka ir į įtarimų sukėlusius butus.

"Gyventojai nesutaupys deklaruodami mažesnį karšto vandens kiekį. Namo sunaudota šiluma yra paskirstoma visiems butams", – pabrėžė V.Zutkis.


Įsigaliosiančios kainos

Elektra
Gyventojams – 35 ct/kWh
Gyventojams, besinaudojantiems elektrine virykle – 31 ct/kWh
Gyventojams, besinaudojantiems dviejų laiko zonų tarifais – dieninis tarifas 40 ct/kWh, naktinis – 23 ct/kWh
Gyventojams, besinaudojantiems dviejų laiko zonų tarifais, turintiems elektrines virykles – dieninis tarifas 34 ct/kWh, naktinis – 20 ct/kWh

Dujos

Gyventojams, kurie sunaudoja iki 800 kub. m – 1,82 Lt/kub. m
Gyventojams, kurie sunaudoja nuo 800 iki 20 000 kub. m – 1,28 Lt/kub. m
Gyventojams, kurie sunaudoja daugiau nei 20 000 kub. m – 1,26 Lt/kub. m
Šiluma – 18,81 ct/kWh

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų