Pereiti į pagrindinį turinį

Ažiotažas: pajūryje savaitgalį laukiama apgulties

2013-06-20 09:46
Ažiotažas: pajūryje savaitgalį laukiama apgulties
Ažiotažas: pajūryje savaitgalį laukiama apgulties / Vytauto Petriko nuotr.

Ilgąjį savaitgalį pajūris jau laukia poilsiautojų antplūdžio. Išsiruošusiems į kurortus paskutinę minutę gali būti keblu susirasti vietą nakvynei, – kai kurie viešbučiai užpildyti buvo jau prieš dvi savaites.

Liko tik butai ir kambariai

Ilgąjį Joninių savaitgalį suvilioti gerų orų į pajūrį trauks žmonės iš visos Lietuvos. Prognozuojama, kad daug turistų sulauks ne tik kurortai Neringa ir Palanga, bet ir Klaipėda.

Poilsiautojų atvyks ne tik iš Lietuvos miestų, bet ir iš Latvijos, Rusijos.

„Visi viešbučiai, svečių namai, poilsinės yra užimtos. Kai kur prieš dvi savaites jau buvo likę tik keli kambariai. Pas mus vyksta folkloro festivalis. Jo dalyviai užėmė nemažai kambarių. Be to, ilgasis savaitgalis, prognozuojamas geras oras...“ – tvirtino Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Neringa Gecevičiūtė.

Tačiau, anot vadovės, nors viešbučiai, svečių namai užimti, vietą nakvynei galima rasti privačiame sektoriuje. Nuomojamų butų, kambarių dar yra.

„Tikrai turėsime ką pasiūlyti“, – pabrėžė N.Gecevičiūtė.

Lauks didesnės kainos

Palangoje apgyvendinimo situacija geresnė. Šio kurorto viešbučiuose laisvų vietų dar yra.

„Užpildyti nedideli viešbučiai, vidutinio lygio. Apskritai jų užimtumo vidurkis yra apie 50 proc. Suprantama, yra viešbučių, kur vietų liko mažiau“, – teigė Palangos turizmo informacijos centro direktorės pavaduotoja Egidija Smilingienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad neradę vietos viešbutyje poilsiautojai galės apsistoti privataus sektoriaus siūlomuose butuose ar kambariuose.

Ilgąjį savaitgalį šio kurorto viešbučiuose kainos bus didesnės nei gegužę. Be to, kai kurių įstaigų paslaugų kainos didėja jau nuo ketvirtadienio. Tačiau, anot E.Smilingienės, taip yra tikrai ne dėl ilgojo savaitgalio.

„Viešbučiai savo kainas planuoja dar prieš metus. Niekas jų nedidina vien todėl, kad ilgasis savaitgalis“, – neigė pavaduotoja.

Turistų bus daug

Turistų ilgąjį savaitgalį netrūks ir uostamiestyje. Kai kuriuose viešbučiuose liko viena kita vieta.

„Tačiau dar yra laiko. Manau, kad iki penktadienio juose taip pat gali nelikti vietų. Viešbučių užimtumas keičiasi kas valandą. Aišku, kad turistų bus daug“, – tvirtino Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro Informacijos teikimo specialistė Lina Markauskienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad į pajūrį išsiruošusiems paskutinę minutę gali kilti problemų dėl vietos nakvynei suradimo.

„Tada teks prašytis pas gimines“, – tvirtino specialistė.

Pasak L.Markauskienės, uostamiesčio viešbučiai savo paslaugų kainų Joninėms nepadidino. Paprastai taip būna per Jūros šventę ar mieste vykstant kitam didesniam renginiui.

Pins rekordinį vainiką

Pajūryje savaitgalį netrūks įvairių renginių. Nidoje rytoj prasideda tradicinis tarptautinis folkloro festivalis „Tek saulužė ant maračių“. Jis tęsis iki sekmadienio.

Į renginį atvyks apie 300 dalyvių iš Norvegijos, Estijos, Austrijos, Baltarusijos, visų Lietuvos regionų.

Festivalis organizuojamas penkioliktus metus. Įvairiose Nidos vietose vyks koncertai, užsiėmimai, amatų mugė.

„Renginiai tris dienas truks nuo ryto iki sutemų. Poilsiautojai galės pasigrožėti įvairiausiais folkloriniais pasirodymais: skambės dainos, sutartinės, vyks šokiai. Bus daug veiksmo“, – žadėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė N.Gecevičiūtė.

Šventoji ilgąjį savaitgalį taps Lietuvos Joninių sostine. Kartu čia bus paskelbtas vasaros sezono atidarymas. Renginiai prasidės šeštadienį. Vidurdienį bus pradėtas pinti ilgiausias šalyje Joninių vainikas.

18 val. pagal senus papročius vyks Rasos šventė ant Žemaičių alkos. 19 val. prasidės teatralizuota eisena Šventosios gatvėmis.

Sekmadienį renginiai čia prasidės nuo 14 val. Vyks įvairios atrakcijos, bus renkami Joninių sostinės Jonai ir Janinos. Pagrindinis renginys – žymių atlikėjų koncertas prie vadinamojo beždžionių tilto.

Palangoje poilsiautojams taip pat netrūks renginių. Turistus vilios įvairių atlikėjų koncertai kavinėse.

Klaipėda sekmadienį visus klaipėdiečius ir miesto svečius pakvies į tradicinę Joninių šventę ant Jono kalnelio. Bus pinami ir plukdomi vainikai, sveikinami Jonai ir Janinos, vyks sportinės varžybos.

Telkia didesnes pajėgas

Ilgajam savaitgaliui ruošiasi policija ir gelbėtojai, o Palangoje bei Klaipėdoje dirbs daugiau policijos pareigūnų. Didžiausias dėmesys bus skiriamas Palangai. Į kurortą bus komandiruoti ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Neringa turės verstis savo pajėgomis.

Palangos ir Neringos paplūdimiuose ilgąjį savaitgalį dirbs didesnės gelbėtojų pajėgos.

Ilgajam savaitgaliui ruošiasi ir Smiltynės perkėlos bendrovė. Įmonės generalinis direktorius Darius Butvydas tvirtino, kad problemų neturėtų kilti.

„Susitvarkysime. Tai mums ne pirmas ilgasis savaitgalis“, – pabrėžė vadovas.

Naujojoje perkėloje, kur keliami automobiliai, ilgąjį savaitgalį pasiruošę dirbti visi trys keltai. Įprastai čia jie plaukia kas 20 minučių, tačiau prireikus mašinas jie kels be grafiko.

„Jei bus mašinų,tai ir plauksime“, – žadėjo D.Butvydas.

Pasak vadovo, sudėtingesnė situacija Šiaurės rage. Čia dirba tik vienas keltas „Kintai“. „Nida“ dar nėra suremontuota po žiemos. Vis dar laukiama, kol bus atsiųsta reikiama detalė. Tikimasi, kad liepos pradžioje keltas jau galės plaukti.

„Šiaurės rage keleiviams gali kilti nepatogumų, – “Kintai„ yra mažesnis nei “Nida„. Pirmasis gali plukdyti 400, o antrasis – 700 žmonių. Keleiviams gali tekti palaukti. Jei reikės, ir čia dirbsime ne pagal grafiką, bet nelabai kur nuskubėsi. Geriausiu atveju viską galima pagreitinti iki 20 min. Įprastai keltas plaukia kas pusvalandį“, – aiškino D.Butvydas.

Komentarai

Benonas Ivanauskas

Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas

Į pajūrį pramogauti atvykusiems poilsiautojams patarčiau per daug neatsipalaiduoti, saugoti save ir daiktus. Į Palangą atvyksta ne tik geranoriškai nusiteikę žmonės, bet ir atliekantieji juodus darbelius. Žmonės gali greitai netekti daiktų, kurie neapsaugoti. Svarbu, kad be priežiūros poilsiautojai nepaliktų ir daiktų paplūdimyje. Sunku prognozuoti, ar bus automobilių spūstys prie Jakų žiedinės sankryžos, įvažos į Palangą, tačiau geriau visada išvažiuoti anksčiau. Jakų estakada, vedanti į Palangą, atidaryta rudenį. Dar nebuvo tokio karšto savaitgalio, kad žinotume realią situaciją.

Jonas Pirožnikas

Palangos gelbėtojų vadovas

Pirmiausia poilsiautojams patarčiau laikytis paplūdimio taisyklių ir klausyti gelbėtojų nurodymų. Labai svarbu, kad apsvaigę nuo alkoholio asmenys neitų gaivintis į jūrą. Toks požiūris yra neteisingas. Žmonės turėtų įvertinti savo sveikatos būklę, ar gali būti ilgai karštyje. Prognozuojami karšti orai. Jei poilsiautojai turi sveikatos problemų, geriau likti pavėsyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų