Pereiti į pagrindinį turinį

Buldozerį šįsyk žada prokurorai

2009-02-11 09:00
Buldozerį šįsyk žada prokurorai
Buldozerį šįsyk žada prokurorai / Nerijaus Jankausko nuotr. Stovi: aštuoni be projekto pastatyti gyvenamieji namai Lelių kaime dar nepradėti griauti.

Skambios bylos dėl nelegalių statybų pajūryje kol kas realiu statinių griovimu nesibaigia, tačiau prokurorai teismuose vis dar mosuoja buldozerio korta.

Vietoj viešbučio – apartamentai

Klaipėdos apygardos teismas iš naujo nagrinės Juodkrantės žuvies restorano "Sorento" ir šalia esančių jachtininkų viešbučių detaliojo plano teisėtumą.

Gindamas viešąjį interesą į teismą kreipėsi šalies generalinis prokuroras. Šioje byloje siekiama panaikinti detalųjį planą ir nugriauti nelegalius statinius. Teigiama, kad jie neatitiko Kuršių nerijos nacionalinio parko generalinio plano.

Ant Kuršių marių kranto Juodkrantėje išdygęs žuvies restoranas šiuo metu neveikia, toje pačioje teritorijoje esantys trys neva jachtininkų namai seniai yra parduoti kaip apartamentai.

Detaliojo plano raidos programą šiems statiniams laimino buvęs Neringos meras Stasys Mikelis.

Tačiau restoraną ir jachtininkų namus statė Verslo investicijų projektų centras. Vietoje planuotų viešbučių buriuotojams 2005 m. buvo baigti statyti ir atskirais apartamentais išparduoti vadinamieji Juodkrantės namai. Tris namus dalimis įsigijo aštuoni fiziniai asmenys.

Prokurorai grasina griauti

Šio projekto teisėtumu suabejojo ne tik Valstybės saugomų teritorijų tarnyba, bet ir prokuratūra.

Pasak Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokuroro Vytenio Kasparavičiaus, šioje byloje siekiama panaikinti visus administracinius aktus.

"Specialioji teisėjų kolegija patenkino prokuratūros apeliacinį skundą. Mes siekiame, kad būtų panaikinti detalieji planai, statybos leidimai, Galutinis tikslas – šalinti pasekmes ir naikinti sandorius. Vadinasi, šie pastatai turės būti nugriauti", – aiškino prokuroras V.Kasparavičius.

Pirkėjai – lyg įkaitai

Viena viešbučio dalininkių Salomėja Rubinienė stebisi, kad nebūdama viešbučio statytoja, ji į bylą iškviesta kaip tretysis asmuo.

"Ne aš tuos namus stačiau, ne aš detaliuosius planus rengiau, o dabar man gresia prarasti viską. 2006-aisiais įsigijau vieną ketvirtadalį vieno šių pastatų. Ėmiau daugiau nei pusės milijono litų paskolą. Planavau užsiimti viešbučių verslu, o šiuo metu visas mano šis turtas areštuotas", – pasakojo moteris.

"Verdenės" pagrindinėje mokykloje logopede dirbanti S.Rubinienė tikino, kad taip ir nespėjo nei įrengti, nei išnuomoti įsigytos nekilnojamojo turto dalies.

"Negi investuosi į apdailą, kai vyksta teismai, kurie gali baigtis nugriovimu? Belieka laukti, tačiau ir tai brangiai kainuoja. Kol kas – vien išlaidos. Turiu rūpintis negyvenamų patalpų šildymu ir priežiūra", – tikino klaipėdietė.

Pasak S.Rubinienės, tuomet, kai ji ėmė paskolą ir rinko dokumentus, apie šių pastatų nelegalumą nebuvo net kalbos.

"Leidimus gavo investicijų ir projektų bendrovė. Ji parašus rinko ir statybas vykdė. Tačiau griaus jau mano nuosavybę", – šiurpo moteris.

Bylos stringa

Tai ne vienintelė bylą, kurios baigtis nebus greita. Garsiajam krepšininkui Arvydui Saboniui priklausančio Preilos botelio likimas taip pat neaiškus, nors teismas atmetė prokurorų ieškinį, kuriame reikalaujama nugriauti 15 bendrovės "Sabonio klubas ir partneriai" pastatų. Šią nutartį prokurorai apskundė.

Ne taip seniai paaiškėjo, kad šalia Klaipėdos, Sendvario seniūnijoje, esantis Lelių gyvenamųjų namų kvartalas taip pat pastatytas nelegaliai. Net pusė šio kvartalo namų esą neturi projektų. Statybos inspekcija savininkus įpareigojo per šešis mėnesius pastatus nugriauti, tačiau teismų procesai čia dar nepajudėjo.

Kitas nelegalus statinys keliolika metų akiplėšiškai stūksojo pačiame Juodkrantės centre. Neseniai sudegusi kavinė "Dilė" ir parduotuvė, pasirodo, veikė be leidimų, o statyta buvo ne pagal projektą.

"Ir šių statinių laukia nugriovimas, laukiame bylos baigties", – teigė Teritorijų planavimo ir statybos priežiūros departamento direktorė Lilija Misiulienė.

Šalia Thomo Manno muziejaus Nidoje per rekordiškai trumpą laiką iškilę trys statiniai, priklausantys Arvydui Lapinskui, taip pat turėtų būti griaunami.

Pernai spalį plačiai nuskambėjusi net aštuonių be jokio projekto statytų gyvenamųjų namų istorija Lelių kaime – taip pat kol kas be atomazgos.

"Per šešis mėnesius jie turi būti nugriauti", – tikino L.Misiulienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų