Pereiti į pagrindinį turinį

Buvusios skerdyklos pastatas gali atitekti valstybei

2009-07-17 14:27
Buvusios skerdyklos pastatas gali atitekti valstybei
Buvusios skerdyklos pastatas gali atitekti valstybei / Paveldosaugininkų nuotr.

Inicijuojama unikalios kultūros vertybės - buvusios Klaipėdos skerdyklos, statytos 1913 metais Klaipėdoje, Liepų g.53A paėmimas valstybės nuosavybėn, nes dabartiniai jo savininkai nesirūpina jos išsaugojimu.

Šį istorinį pastatų kompleksą nuosavybės teises valdo Vilniuje įsikūrusi bendrovė „Minoleta“. Kol ši nekilnojamojo turto prekyba užsiimanti firma samdė sargus, tol pastatas buvo prižiūrimas ir tvarkingas. Pernai sargų atsisakius, iš pastatų komplekso pradėjo dingti unikalios glazūruotos plytelės, tašyti granitiniai grindinio akmenys, pradėjo byrėti stogo čerpės.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio nurodymai užtikrinti pastato apsaugą ir priežiūrą buvo nevykdomi. Prieš du mėnesius paliktame be apsaugos pastate kilo gaisras, sunaikinęs bokštelį ir dalį stogo.

Per du mėnesius nuo gaisro pastato savininkai nieko nedarė stogui uždengti, pastatas įmirko nuo kritulių, gresia perdangų griuvimas. Savininkas du mėnesius po gaisro nebandė imtis net paprasčiausių stogo uždengimo priemonių. Į administracinių teisės pažeidimų protokolo surašymą neatvykdavo, todėl negalima buvo skirti baudų, ar kreiptis į teismą dėl privalomų nurodymų uždengti stogą nevykdymo.

Dėl šio įvykio kreiptasi į policiją, kad bendrovės „Minoleta“ direktorius į minėto protokolo surašymo procedūrą būtų atvesdintas priverstinai. Dalyvauti šioj procedūroje pažeidėjui  yra privaloma, jam neatvykus, protokolą surašanti institucija turi teisę kreiptis į policiją dėl jo pristatymo.

Atsižvelgiant į tai, kad „Minoleta“ ir toliau nesaugo buvusios skerdyklos pastato ir lieka galimybė toliau nekliudomai vogti saugomus šio pastato elementus, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinys remdamasis Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymu inicijavo netinkamai laikomo kultūros paveldo objekto paėmimą valstybės nuosavybėn Civilinio kodekso nustatyta tvarka.

„Klaipėdoje per pastaruosius tris metus buvo tyčia sudeginti keturi paveldo objektai. Nė vienu iš šių atvejų Priešgaisrinės apsaugos departamentas nebaigė ikiteisminio tyrimo. Kultūros vertybių nesaugojimas, stogų nuardymas, jų deginimas - populiarus dalies šių pastatų savininkų būdas, siekiant paveldo objektą pripažinti avarinės būklės ir nugriauti“, - rašoma paveldosaugininkų rašte.

Siekiant sutramdyti tokį paveldo griovimo būdą, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys rengia buvusios Klaipėdos skerdyklos savininkui „Minoletai“ civilinį ieškinį dėl žalos, kilusios dėl gaisro, kurio priežastis - pastato nesaugojimas, atlyginimo.

Verslininkai šią teritoriją žadėjo paversti sporto kompleksu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų