Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl dviračių tako teks aukoti puoselėtus kolekcinius augalus?

2013-03-19 10:57
Dėl dviračių tako teks aukoti puoselėtus kolekcinius augalus?
Dėl dviračių tako teks aukoti puoselėtus kolekcinius augalus? / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo darbuotojus sukaustė nerimas dėl kolekcinių augalų likimo. Net neabejojama, kad dalis jų bus sunaikinta tiesiant dviračių taką.

Persodinti būtų sudėtinga

Dviračių ir pėsčiųjų takas, kuris drieksis nuo Biržos tilto iki Klaipėdos gatvės tilto per Danę, pradėtas įrenginėti pernai birželį.

Botanikos sodo pašonėje vykstantys kasinėjimai ėmė kelti nerimą jo darbuotojams. Baiminamasi, kad dėl naujojo dviračių tako, kuris kirs ir augmenijos teritoriją, bus sunaikinta dalis kolekcinių augalų.

„Nenorime, kad dėl tako būtų suniokotas mūsų sodas. Vietoje, kur takas bus tiesiamas, yra pasodinti ir kolekciniai augalai. Negalime jų taip paprastai paimti ir perkelti“, – tvirtino Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė Ona Rūta Žadeikienė.

Pasak vadovės, augalai tikrai nukentės, jei viskas bus rausiama taip, kaip dabar už tvoros. Teks išardyti ir įrengtas pavėsines.

„Dviračių takas tiesiamas už 10 metrų nuo upės. Jis bus 5–6 metrų pločio. Tikrai nukentėsime“, – įsitikinusi direktorė.

Siūlė aplenkti sodą

O.R.Žadeikienė atkreipė dėmesį į tai, kad nutiesus pėsčiųjų ir dviračių taką sodas taps visiems atviras.

„Pas mus galės patekti visi, kas norės ir kada norės. Teritorija taps nesaugoma. Nors savivaldybė žadėjo užtverti tvorą, bet tada dalis augalų liks už jos. Kas prižiūrės šią teritoriją? Turėsime tai daryti mes, nes ši teritorija liks mūsų. Galėsime būti šiukšlių rinkėjai“, – piktinosi vadovė.

Dabar sodą saugo keturi apsaugos darbuotojai. Čia galima patekti tik su bilietais.

Direktorė tvirtino, kad savivaldybei buvo siūloma alternatyva – taką tiesti šiaurine sodo puse iki Kretingos gatvės. Botanikos sodas žadėjo atsisakyti dalies teritorijos, kuri mažiau svarbi – medelyno.

„Tačiau mums buvo kategoriškai pasakyta, kad takas eis ten, kur suplanuota. Nenorime aukoti kolekcijos. Gal kas nors dar padės?“ – klausė vadovė.

Tikisi minimalių nuostolių

Klaipėdos universiteto rektorius Vaidutis Laurėnas tvirtino, kad jam taip pat kyla nerimas dėl sodo, tačiau nieko padaryti negali.

„Negaliu ignoruoti miesto planų. Sutarėme su savivaldybe, kad statybininkai dirbtų kuo atidžiau. Su jais bendraus ir mūsų darbuotojai. Taip pat bus speciali tako dalies, kuri drieksis per Botanikos sodą, danga. Žinoma, be nuostolių neapsieisime. Esu tarp 3–4 medžių ir šimto tūkstančių klaipėdiečių. Tikiuosi, statybininkai elgsis korektiškai. Mane tikino, jog bus ieškoma sprendimų, kad sodo nuostoliai būtų minimalūs“, – tvirtino V.Laurėnas.

Pasak rektoriaus, nutiesus pėsčiųjų ir dviračių taką, Botanikos sodas taps atviresnis lankytojams.

Keisti projektą – netikslinga

Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas pabrėžė, kad pėsčiųjų ir dviračių tako techninis projektas buvo suderintas su visomis institucijomis. Taip pat ir su universitetu. Anot R.Zulco, dabar ne laikas keisti projektą.

„Apie šį dviračių taką kalbama jau penkerius metus. Botanikos sodas turėjo pakankamai laiko perkelti augalus. Nemanau, kad tai yra problema. Šis dviračių takas turi būti palei Danę. Įrenginėti vingius yra netikslinga“, – komentavo direktorius.

R.Zulco teigimu, tiesti dviračių ir pėsčiųjų tako arčiau vandens taip pat negalima. Tai padaryti būtų sudėtinga, nes yra skardis, o ir taką užlietų vanduo.

„Šiuo atveju reikia ieškoti kompromiso. Mes tikrai neturime atsisakyti projekto. Miestiečiams svarbu patekti iš Tauralaukio į miesto centrą“, – aiškino direktorius.

Faktai ir skaičiai

Naujasis dviračių ir pėsčiųjų takas drieksis Danės upės slėnio teritorijoje nuo Biržos tilto pietinės krantinės iki Liepų gatvės tilto per upę ir šiaurine krantine nuo Liepų gatvės tilto iki Palangos kelio.

Takas taip pat kirs Klaipėdos universiteto Botanikos sodo teritoriją.

Naujasis dviračių ir pėsčiųjų takas bus 7 kilometrų 237 metrų ilgio.

Dviračių ir pėsčiųjų tako įrengimas atsieis per 7 mln. litų. Didžioji dalis lėšų – 6 mln. litų gauta iš ES fondų, likusią dalį pridės savivaldybė.

Visiškai projektą planuojama užbaigti kitų metų rugpjūtį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų