Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl kaimynės klaidos – mėnuo be elektros

2010-06-15 10:13
Problema: N.Beliajeva beveik mėnesį negali naudotis nei šaldytuvu, nei skalbykle.
Problema: N.Beliajeva beveik mėnesį negali naudotis nei šaldytuvu, nei skalbykle. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Naikupės gatvėje gyvenanti klaipėdietė dėl mirusios savo kaimynės klaidos jau mėnesį priversta gyventi be elektros. Moteris net negavo įspėjimo apie energijos tiekimo nutraukimą.

Sugedo maisto produktai

Nijolė Beliajeva Naikupės gatvės 9 name gyvena nuo 1955 metų. Ji su šeima yra įsikūrusi dviejuose kambariuose. Trečiajame kambaryje gyveno vyresnio amžiaus moteris, kuri pernai spalį mirė.

Kaimynai naudojosi bendra virtuve. Elektros energijos skaitiklis buvo vienas. N.Beliajevos kambaryje buvo įrengtas šalutinis skaitiklis, kaip buvo reikalaujama tarybiniais metais.

„Įvertindavome rodmenis, paduodavome jai pinigus, kad sumokėtų pagal pagrindinį skaitiklį. Kaimynė visada atsiskaitydavo už elektrą. Jos vardu buvo išduota knygutė. Mūsų elektros tinklas – bendras“, – dėstė klaipėdietė.

N.Beliajeva pasakojo, jog elektros energijos tiekimas buvo nutrauktas beveik prieš mėnesį. Tuo metu moteris buvo išvykusi į sodą.

„Grįžtu, o šviesos nėra. Šaldytuvas nutirpęs, produktai visi sugedę. Jokio įspėjimo apie elektros energijos tiekimo nutraukimą negavau. Ėmiau aiškintis. Paaiškėjo, kad elektra išjungta dėl kaimynės, kuri jau mirusi, klaidų“, – pasakojo klaipėdietė.

Deklaravo 10 tūkst. kWh

Moteris buvo deklaravusi 10 tūkst. kilovatvalandžių, o sumokėjo tik už šimtą.

Po mėnesio kaimynė deklaravo 9 tūkst. 960 kilovatvalandžių, o sumokėjo kaip už 100 kilovatvalandžių. Klaidos nesibaigė. Po dviejų mėnesių moteris deklaravo 589 kilovatvalandes, o sumokėjo kaip už 59.

Mirus kaimynei, N.Beliajeva perėmė atsiskaitymo knygutę, kol sūnus susitvarkys buto dokumentus. Balandį mirusios moters vardu gautas įspėjimas apie elektros energijos nutraukimą.

Jame nurodyta, kad yra nesumokėta už 522 kilovatvalandes. Skola – beveik 235 litai.

„Kai pradėjau aiškintis, mirusios kaimynės sūnus man perdavė įspėjimus. Negalvojau, kad kaimynė daro tiek klaidų. Anksčiau jokių problemų nekildavo“, – prisiminė klaipėdietė.

Pranešimas svetimu vardu

N.Beliajevai keista buvo tai, kad VST darbuotojai skolos nepastebėjo trejus metus, nors pernai birželį kaimynė pasikeitė seną knygutę nauja.

„Keičiant knygutę, visada patikrinami duomenys. Nesuprantu, kodėl nebuvo įrašyta skola. Kaip jie veda apskaitą? Sūnus žadėjo sumokėti skolą, bet neaišku kada. Turime kentėti už kitų klaidas. Dabar aš, mano dukra ir penkiametis anūkas gyvename sode, nes bute nėra elektros energijos“, – guodėsi moteris.

N.Beliajevai nesuprantama ir tai, kodėl įspėjimas buvo atsiųstas visai kitos moters – Elenos Knyzaitės vardu: „Paėmiau tą laišką tik todėl, kad buvo mano adresas. Tos moters nepažįstu. Ji čia negyvena. Ten buvo įspėjimas, kuriame nurodyta, jog skola už elektrą siekia 42,91 lito. Nesuprantu iš kur. Aš visada tiksliai mokėdavau“.

Klaipėdietė pasakojo, kad nuėjo aiškintis į VST, tačiau pagalbos, kurios tikėjosi, nesulaukė.

„Man pasiūlė eiti ir išsiaiškinti. Tačiau su kuo turėčiau tai daryti? Kaimynė mirusi, o Elenos Knyzaitės nežinau, kur ieškoti“, – guodėsi klaipėdietė.

Kad įjungtų elektros energiją, N.Beliajeva turės padengti dar ir elektros išjungimo bei įjungimo išlaidas, kurios siekia pusantro šimto litų.

Įspėjimą siuntė mirusiajai

VST atstovė Giedrė Vinickienė tikino, jog įspėjimas apie susidariusią skolą dėl padarytos klaidos N.Beliajevos kaimynei išsiųstas pernai spalį, o klientė nesureagavo.

Tačiau tuomet moteris jau buvo mirusi.

G.Vinickienė aiškino, jog naujoje atsiskaitymų knygutėje skola galėjo būti neįrašyta, nes moteris į Klientų aptarnavimo centrą atvyko turėdama seną su keliais galiojančiais lapeliais knygelę.

Todėl specialistė skolą fiksavo senojoje. Taip daroma, kad po kelių mėnesių klientui nereikėtų vėl specialiai atvykti į įmonę.

Anot G.Vinickienės, teisingų duomenų pateikimu turėtų būti suinteresuotas pats būsto savininkas. Pasikeitus jam, reikia iš karto atvykti į VST perrašyti pirkimo ir pardavimo sutartį.

Tik taip bus išvengta nesusipratimų – pasieks būtent jam adresuota informacija ir jis negaus jokių senajam būsto savininkui adresuotų siunčiamų įspėjimų apie neapmokėtas sąskaitas.

„Pastebėjus netikslumų, iš karto reikia kreiptis į bendrovę“, – pabrėžė G.Vinickienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų