Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl uostamiesčio kiemų priežiūros – klausimai

2015-10-01 11:55

Po mėnesio klaipėdiečiai patys pradės prižiūrėti daugiabučių namų kiemus. Šiuo metu aktyviai rengiamasi šiems pokyčiams. Pasak miesto valdžios atstovų, apie naujus įsipareigojimus gyventojai žino.

Nuo lapkričio klaipėdiečiai patys rūpinsis tvarka kiemuose. Nuo lapkričio klaipėdiečiai patys rūpinsis tvarka kiemuose.

Po mėnesio klaipėdiečiai patys pradės prižiūrėti daugiabučių namų kiemus. Šiuo metu aktyviai rengiamasi šiems pokyčiams. Pasak miesto valdžios atstovų, apie naujus įsipareigojimus gyventojai žino.

Gauna ir piktų laiškų

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pasakojo, kad iš miestiečių apie naują tvarką sulaukiama nemažai paklausimų.

"Žmonės žino, kad nuo lapkričio 1-osios patys turės rūpintis tvarka kiemuose. Jie domisi teritorijų dydžiais. Būna ir piktų skambučių ar laiškų", – sakė vedėja.

Anot I.Šakalienės, savivaldybė neturi duomenų, kiek namų jau yra išsirinkę valytojus. Tai jie turėjo padaryti per tris mėnesius nuo sprendimo įsigaliojimo, kuris buvo priimtas liepos 30 d.

"Manau, kad dar greitai tokios informacijos neturėsime. Daugiabučių namų administratoriai, bendrijos, kiti prižiūrėtojai turi patys susižinoti, kokio dydžio teritorija priskirta pastatui, organizuoti valytojų išrinkimą. Laiko tam dar yra pakankamai. Manau, kad prie naujos tvarkos pereisime laiku", – tvirtino vedėja.

Savivaldybė taip pat rengia infrastruktūros programą, kurioje bus numatyta, kaip žadama panaudoti iš kiemų valymo sutaupytus pinigus. Per metus savivaldybė tam išleisdavo apie 725 tūkst. eurų.

Dabar jie bus panaudojami kiemų infrastruktūrai tvarkyti ir tobulinti: automobilių vietoms įrengti, apšvietimui, šaligatviams prižiūrėti.

Atsiras daugiau tvarkos

Aiškinama, kad prievolė klaipėdiečiams patiems rūpintis tvarka kiemuose atsirado, nes daugiau nei 90 proc. daugiabučių namų teritorijų yra apibrėžtos ir patvirtintos detaliaisiais planais.

Žmonės patys galės spręsti, kaip dažnai kiemai turėtų būti valomi, šienaujami.

Manoma, kad pradėjus galioti naujai tvarkai kiemai taps tvarkingesni. Savivaldybė šiai funkcijai užtikrinti skyrė minimalias lėšas. Teigiama, kad už tokią sumą tinkamai sutvarkyti kiemo nebuvo įmanoma.

Situacija nebuvo patenkinti ir patys gyventojai. Tiek savivaldybė, tiek namų administratoriai sulaukdavo daug nusiskundimų dėl tvarkos aplink daugiabučius.

Per mėnesį – keli eurai

Pagal uostamiesčio tarybos patvirtintus Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pakeitimus, gyventojai patys turi apsispręsti, kokį kiemo tvarkymo būdą pasirinks.

Darbus, taupydami lėšas, jie gali atlikti patys pagal nustatytą grafiką, samdyti teritoriją prižiūrėsiančią bendrovę arba šią funkciją pavesti bendrijai ar administratoriui.

Kad ir koks variantas būtų pasirinktas, bus privalu užtikrinti, kad daugiabučių teritorija būtų valoma ne mažiau kaip tris kartus per savaitę bei šienaujama ne rečiau kaip tris kartus per vasaros sezoną. Savivaldybės lėšomis kiemai tvarkomi tik du kartus per savaitę. Šienavimo dažnumas nesikeitė.

Skaičiuojama, kad gyventojams, apsisprendusiems teritorijų priežiūrą perduoti bendrijai, namo administratoriui ar kitai šias paslaugas teikiančiai bendrovei, reikėtų mokėti 2–5 eurus per mėnesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų