Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl namų remonto – klaipėdiečių vargai

2012-06-18 15:12
Dėl namų remonto – klaipėdiečių vargai
Dėl namų remonto – klaipėdiečių vargai / Vytauto Petriko nuotr.

Kai kuriuose Liepų gatvės namuose lietus ir namų valdų administratoriai jau seniai tapo žmonių košmaru. Išreiškę norą suremontuoti varvančius stogus, žmonės niekaip nesulaukia, kol pastatų administratoriai sutvarkys dokumentus.

Į butus teka vanduo

Liepų gatvės 8-ojo namo gyventojai apie stogo remontą pradėjo galvoti prieš dvejus metus.

„Čia gyvenu jau 30 metų. Kol namas buvo normalus, nieko nedarėme. Tačiau jis pradėjo byrėti. Susimąstėme apie remontą“, – pasakojo ilgametis Liepų gatvės 8-ojo namo gyventojas Antanas Liaudanskas.

Labiausiai žmonės kenčia dėl susidėvėjusio stogo. Lyjant vanduo teka į butus.

„Kenčia visi ketvirto aukšto gyventojai. Žmonės nespėja rinkti vandens“, – tvirtino gyventojas.

Prieš metus žmonės kreipėsi į tuometį namo administratorių – įmonę „Mūsų namų valdos“ – ir pranešė apie problemą. Klaipėdiečiai prašė, kad būtų suremontuotas namo stogas, lietaus nutekėjimo sistema. Ir ne tik tai. Gyventojai pageidavo suremontuoti ir koridorių, pakeisti jo langus, nudažyti namą, suremontuoti rūsio grindis.

Darbams pritaria dauguma

Minėtiems darbams pritarė beveik visi namo butų savininkai – 15 iš 16. Tačiau darbai nepradėti iki šiol.

„Dažniausiai skundžiamasi, kad gyventojai nenori atsinaujinti namų, o šiuo atveju atvirkštinė situacija“, – piktinosi gyventojai, ne kartą varstę namą administruojančios įstaigos duris.

Pasak A.Liaudansko, pavadinimą pakeitęs namų administratorius, dabar pasivadinęs „Danės būstu“, į prašymą sureagavo po pusmečio nuo jo pateikimo. Vasario pabaigoje namo laiptinėje buvo pakabintas skelbimas, jog šiuo metu ruošiami visi reikalingi dokumentai stogo remontui.

Nurodyta, kad jie bus baigti parengti iki balandžio. Apie dokumentų ruošimo eigą skelbime žadėta gyventojus informuoti papildomai.

„Kai baigėsi terminas, paskambinau namo administratoriui. Buvo suorganizuotas gyventojų susirinkimas. Dar kartą norėta apklausti, ar reikia remonto. Buvau nuėjęs ir pas namą administruojančios įmonės vadovą. Šis buvo išsikvietęs vadybininkę, klausė, kodėl neparuošti dokumentai. Darbuotoja tvirtino, kad buvo žiema ir nepadarė. Negi žiemą negalima dirbti?“ – stebėjosi klaipėdietis.

Reikia gauti leidimą

A.Liaudanskas tvirtino, kad gyventojų susirinkime, kuris vyko gegužės 15-ąją, administratoriaus atstovės jis klausė, ar jau gautas Kultūros paveldo departamento leidimas.

Anot gyventojo, vadybininkė tvirtino, jog dokumentą turi, bet jį yra palikusi biure.

„Po susirinkimo praėjus kelioms dienoms nuėjau į Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinį skyrių. Jie nerado, kad toks dokumentas būtų išduotas. Rado tik prašymą, kuris buvo parašytas gegužės 23 dieną. O departamentas dar mėnesį svarstys, ar išduoti. Vadinasi, darbuotoja neturi leidimo, o meluoja“, – piktinosi klaipėdietis.

A.Liaudanskas abejojo, kad šiemet bus atlikti stogo remonto darbai: „Juk kol gaus visus leidimus darbams, kol išrinks, kas atliks darbus, vėl žiema ateis".

Per stogą pripusto sniego

Su tokiomis pat problemomis susiduria ir dar du Liepų gatvės 40 ir 44-ojo namų gyventojai. Jie taip pat nesulaukia, kol bus suremontuoti stogai.

Liepų gatvės 40-ojo namo gyventojai pasakojo, kad dėl remonto į namų administratorių kreipėsi prieš daugiau nei dvejus metus. Tada buvo surinkti ir daugumos gyventojų parašai dėl darbų.

„Praėjo metai, bet darbai neprasidėjo. Parašus reikėjo rinkti iš naujo. Darbai ir dabar dar nevykdomi. Mes net įmones, atliekančias stogų remontą, apskambinome. Paprašėme sąmatas sudaryti, bet niekas nepajudėjo iš vietos. Vėl ateis žiema. Per stogą į patalpas pripustoma sniego“, – guodėsi žmonės.

Taikomi griežtesni reikalavimai

Įmonės „City Service“, kuriai priklauso bendrovė „Danės būstas“, atstovas Vilius Mackonis tvirtino, kad šiuo atveju kalba eina apie senus namus, kurių priežiūra ir remontas labai brangus.

Juos saugo Kultūros paveldo departamentas, dėl to, atliekant remonto darbus, reikia sutvarkyti daugiau dokumentų. Keliami ir didesni darbų kokybės reikalavimai.

„Tokių namų remontui parengiamasis laikotarpis yra kur kas ilgesnis“, – pabrėžė atstovas.

V.Mackonis pasakojo, kad Liepų gatvės 8-ojo namo gyventojams pareiškus norą atlikti vidaus remonto darbus – suremontuoti laiptinę ir kita, nedelsiant – pernai rugsėjį – buvo vykdoma rangovų apklausa.

„Gyventojams buvo pateikta darbų sąmata. Šios jie nepatvirtino, tikindami, kad jiems tai per brangu“, – aiškino atstovas.

Trukdo gyventojų nesutarimai

Liepų g. 40-ojo namo stogo remonto sąmatą esą gyventojai patvirtino. Tačiau kadangi namą saugo Kultūros paveldo departamentas, norint atlikti lauko remonto darbus reikia sutvarkyti daugiau nei įprasta dokumentų.

„Šiuo metu jau yra gautas Kultūros paveldo departamento leidimas ir ruošiamas projektas savivaldybei. Ji turi suteikti leidimą vykdyti darbus“, – pasakojo atstovas.

V.Mackonis tvirtino, kad stogo remonto darbų sąmata siekia daugiau nei 100 tūkst. litų.

Todėl namo vadybininkė, norėdama būti tikra, kad visi gyventojai tikrai sutinka su pateikta suma, susirinkimą sušaukė pakartotinai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų