Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl vaiko verksmo – pareigūnų vizitas

2017-02-14 03:00

Klaipėdiečiai ir toliau nelieka abejingi už sienos girdimai vaiko raudai. Pranešimai apie galbūt skriaudžiamus mažylius vienas po kito plaukia į tarnybas. Pasitaiko, kai pareigūnai pasibeldžia ir į tvarkingų, vaikus mylinčių šeimų duris.

Shutterstock nuotr.

Iš mamos paėmė vaiką

Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė neslėpė, kad pranešimų apie skriaudžiamus ir neprižiūrimus vaikus skaičius neslopsta. Anot pašnekovės, jie pasipylė po skaudžios tragedijos Kėdainiuose, kai mirė namuose sumuštas keturmetis.

Klaipėdiečiai įtarimais apie šeimas, kuriose gali būti problemų, dalijasi ir telefonų skambučiais, ir elektroniniais ar paprastais laiškais.

"Situacija išlieka rimta. Žmonės labai rūpestingi. Girdėjome nuomonių, kad gal net per labai. Tačiau geriau perdėtas rūpestis, nei iki galo neišsakytos negerovės. Reaguojame į pranešimus, bėgame, dirbame", – tvirtino vedėja.

Pasak G.Aurylienės, pasitvirtina daugiau nei pusė visų pranešimų. Miestiečiai informuoja ir apie ypač sudėtingas situacijas.

Pagal jų pranešimus teko paimti mergaitę iš vienos mamos. Mažametė perduota senelio globon. Vedėja pasakojo, kad mama net pasiteisinti į skyrių atėjo neblaivi.

Pasitaiko, kai apie problemas šeimose praneša ir artimi giminaičiai: močiutės, broliai, seserys.

G.Aurylienė tvirtino, kad pagrindinės problemos, su kuriomis susiduriama, – girtavimas, smurtas, vaikų nepriežiūra.

"Pagrindinė visų bėdų priežastis – alkoholizmas. Kol žmonės nesustos, nesumažins vartojamo alkoholio, tol bus minėtos pasekmės. Su alkoholizmu reikia kovoti griežtai", – pabrėžė vedėja.

Pakvietė kaimynus į svečius

Pasitaiko atvejų, kai pareigūnai pasibeldžia ir į tvarkingų, vaikus mylinčių šeimų duris.

"Matyt, kaimynai išgirdo, kad vaikas verkia ir paskambino pareigūnams. Atidariusi duris ir pamačiusi, kas už jų stovi, likau labai nustebusi. O kai pasakė priežastį, kodėl atvyko, – dar labiau", – pasakojo viena klaipėdietė.

Moteris džiaugėsi, kad kaimynai yra pilietiški žmonės ir reaguoja į tai, kas vyksta už sienos. Tačiau atkreipė dėmesį, kad žmonės pirmiau galėjo užsukti pas ją ir pasižiūrėti, kas dedasi.

"Būčiau viską aprodžiusi. Jei būtų užėję, pamatytų, kad mano mažylis serga. Dėl ligos jis – piktas, o kai reikia gerti vaistus, verkia iš visos širdies", – pasakojo klaipėdietė.

Moteris atkreipė dėmesį, kad kiekvienas vaikas turi savo charakterį. Anot jos, vieni verkia, nes pervargo, nenori kažko daryti, kiti – nes mama nedavė saldinio, nenori miegoti.

"Manau, kad žmonės, jei tikrai nežino, kad šeima negirtauja, turėtų bent į svečius užeiti, pasidomėti, kas vyksta, ir tik tada skambinti policijos pareigūnams", – tvirtino klaipėdietė.

Verkė dėl masažų

Anot G.Aurylienės, panašių situacijų pasitaikydavo ir anksčiau, ne tik dabar. Vedėja pasakojo, kad pernai pavasarį kaimynai pranešė, jog šalia esančiame bute nuolat verkia vaikas, esą jo rauda kiekvieną dieną girdima tuo pačiu metu. Pabrėžta, kad mažylis verkia ilgai, maždaug valandą.

"Nuvažiavome patikrinti informacijos. Paaiškėjo, kad šeima tvarkinga, gyvena gerai. Pasirodo, vaikui darydavo masažus, paskirtus gydytojo. Mažylis verkia, o žmonės skambina mums", – kalbėjo vedėja.

G.Aurylienė ir kaimynams pirmiausia rekomendavo apsilankyti bute, kuriame verkia vaikas.

"Nereikia iš karto klausti, ar muši vaiką. Paprasčiausia gal galima pasakyti, kad girdima, kaip verkia mažylis, pasiteirauti, gal reikia kokios nors pagalbos, gal vaistų atnešti. Nebūtina kiekvieną kartą išgirdus vaiko veiksmą skambinti tarnyboms. Tačiau ne visi gali išdrįsti užeiti. Tokiu atveju jau geriau kreiptis nei nieko nedaryti", – pabrėžė vedėja.

Geriau daug kartų suklysti

Nemažai skundų dėl skriaudžiamų vaikų sulaukia ir uostamiesčio policija.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas taip pat pripažino, jog pasitaiko ir pagrįstų, ir nepagrįstų pranešimų.

"Kiekvienas iškvietimas – subjektyvus dalykas. Kai patikriname, tada paaiškėja, ar šis turėjo pagrindą, ar ne", – komentavo vadovas.

V.Zubauskas pabrėžė, kad tikslias įvykio aplinkybes galima nustatyti tik nuvykus į įvykio vietą.

"Pirminis pranešimas būna labai skurdus. Informuoja, kad už sienos verkia vaikas, klausimas – kodėl. Gali būti daug priežasčių: liga, smurtas, galbūt vaikas buvo paliktas vienas namie. Tik įvykio vietoje gali nustatyti, kas nutiko", – tvirtino vadovas.

Anot V.Zubausko, žmonių pilietiškumas yra sveikintinas: "Geriau daug kartų suklysti, daugiau kartų patikrinti, jei tai padės nustatyti tikruosius vaikų skriaudikus."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų