Pereiti į pagrindinį turinį

„Dingę“ uostamiesčio vaikai – emigracijoje

2012-04-13 05:00
„Dingę“ uostamiesčio vaikai – emigracijoje
„Dingę“ uostamiesčio vaikai – emigracijoje / Artūro Morozovo nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojos uostamiestyje šiemet pasigedo daugiau nei tūkstančio mokyklinio amžiaus vaikų, kurie nesimokė mokykloje. Ištyrus situaciją, paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė jų su tėvais išvyko į užsienį, kita dalis – persikėlė į kitas savivaldybes.

Netobula duomenų bazė

1154 vaikai – tiek, pirminiais duomenimis, uostamiestyje šiais mokslo metais pasigesta mokyklinio amžiaus klaipėdiečių.

„Kai ištyrėme priežastis, paaiškėjo, kad 674 vaikai yra užsienyje. Liko nedidelis skaičius vaikų, kurių buvimo vietos nežinome. Jie gali būti kitose savivaldybėse“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

„Blogiukai“ kontroliuojami

Iš šio didžiulio skaičiaus „dingusių“ vaikų, 14 jaunųjų klaipėdiečių buvimo vietos vis dėlto nepavyko nustatyti. Jie nelanko mokyklos uostamiestyje, nepavyko sužinoti, ar jie išvyko į kitus miestus, niekas nepatvirtino, kad jie su tėvais išvažiavę į užsienį.

„Mūsų tarnybos kontroliuojamose šeimynose mokyklos nelankančių vaikų nėra. Mes stebime apie 300 socialinės rizikos šeimų“, – tikino Klaipėdos vaikų teisių tarnybos darbuotoja Virginija Gelažnikienė.

„Klaipėdoje mokyklų nelanko 37 vaikai. Su jais yra dirbama, jie yra žinomi. Čia ir su policija turime reikalų, kai kurie vaikai – teisti“, – neslėpė V.Kazakauskienė.

Taikys nuotolinį mokymą

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, 2011–2012 mokslo metais Lietuvoje buvo beveik 13 su puse tūkstančio nesimokančių vaikų nuo 7 iki 16 metų. Tai tokie moksleiviai, apie kuriuos duomenys yra Gyventojų registre, bet jie nefigūruoja Mokinių registre.

Savivaldybėms patikrinus duomenis, nustatyta, kad 64 proc., arba daugiau nei 8,5 tūkst., vaikų išvykę į užsienį, o jų gyvenamosios vietos pakeitimas nedeklaruotas.

Užsienyje šiuo metu gyvena ir mokosi beveik 700 mokyklinio amžiaus klaipėdiečių.

„Situacija kelia nerimą. Tai viena didelė mokykla. Dėl to pradedame diegti nuotolinį mokymą, Ministerija ruošia dokumentus. Bandysime juos mokyti per atstumą. Gal tada šių vaikų grįžimas čia būtų lengvesnis, jie lengviau pritaptų“, – sakė V.Kazakauskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų