Kalėdos – šventė, kai dovanų laukia ir dažniausiai gauna nuo mažiausio iki vyriausio. Kas šiais gausos laikais dar gali nustebinti ir nudžiuginti? Ką labiausiai tinka dovanoti per Kalėdas? Į šiuos klausimus gali būti daugybė atsakymų.
Svarbiausias – dėmesys
Atėjus šventėms, gyventojų apklausos pagrindu paskelbti geidžiamiausių ir blogiausių dovanų sąrašai. Tačiau šventės esmė, anot etnologės Valerijos Jankūnaitės, yra visai kita.
Nors gyvename nebe XIX amžiuje, kai vaikai džiaugdavosi persirengusio kaimyno dovanota sauja riešutų ar obuoliu, bet ir dabar, ko gero, svarbiausia ir brangiausia, už jokius pinigus nenuperkama dovana yra nuoširdus dėmesys.
"Tada, kai žmonės sunkiai dirbo, augino būrį atžalų ir mažai teturėjo laiko kiekvienam jų, daugiausia džiaugsmo būdavo, kai tėvas pagirdavo vaiką už tai, ką gero šis padarė per metus. Tai reiškė vidinį vyresniųjų pasitikėjimą vaiku. Suaugusieji vienas kitam pasakydavo tokį žodį, kuris galėjo prilygti dovanai. Pirmasis džiaugsmas būdavo, kai po Kūčių vakarienės tėvas pabučiuodavo mamą, o vaikai taip pat pasveikindavo vieni kitus", – priminė senas tradicijas etnologė.
Kalėdos nėra tik dovanų dovanojimas, kai kurių jų apskritai negalima nupirkti. Kalėdos reiškia džiaugsmą. Senais laikais Klaipėdoje buvo tradicija einant į svečius šeimininkams nunešti žydinčią gėlę.
Todėl mieste buvo žymūs gėlių turgūs, klaipėdiečių palangės tarpušvenčiu nuo Kalėdų iki Naujųjų metų buvo nustatytos gėlių vazonais.
"Manau, iki šių dienų aktuali yra pati idėja – padaryti žmogui kai ką gero, kad jis nesijaustų skolingas, o dovanojantysis turi jaustis laimingas todėl, kad suteikė žmogui džiaugsmą. Tai turėtų būti kai kas neįprasta, staigmena, kai su dovana perduodama dovanojančiojo šiluma, meilė", – mokė V.Jankūnaitė.
Ne be reikalo iki šių dienų išliko ir posakis: "Be Kūčių nekišk nagučių". Taip būdavo sakoma apie dovanas. Malonumas jomis pasidžiaugti būdavo leidžiamas Kūčių vakarą arba Kalėdų rytą. Labai svarbu, koks žmogus padovanojo, ką jis parašė ir ko palinkėjo.
Namie pakvips skrudinta kava
Šiemet Klaipėdoje viena populiariausių, mieliausių bei maloniai nustebinti galinčių dovanų yra maišelis ką tik sumaltų kavos pupelių iš kavos skrudinimo namų "Musangas", įsikūrusių Herkaus Manto gatvėje 14 name.
Čia dirbantis šių namų bendrasavininkis Mindaugas Gedvilas gali ne tik padėti išsirinkti kavą pagal skonį, bet ir papasakoti, kur užaugintos pupelės, kuo jos skiriasi nuo kitų.
Šiemet šimtai klaipėdiečių gavo savo darbdavių jiems padovanotų šių kavos namų dovanėlių, kuriose kava buvo komponuojama su šokoladu, tauriaisiais gėrimais, dovanų kuponais.
"Kiekvienam pirkėjui galime pasiūlyti individualių dovanų. Prekiaujame daugiau nei 20-ies rūšių natūralių kavos rūšių, kurios skiriasi poskoniais, nes augo skirtingose šalyse, skirtingomis gamtinėmis sąlygomis. Turime ir aromatingos kavos: airiško kremo, vanilės, šokolado aromatų. Paprastai aiškinamės, kas žmogui patinka, ar geria su cukrumi, su pienu labai stiprią ar ne kavą. Visa tai išsiaiškinę patariame pirkėjams, kas jiems labiausiai tiktų. Turime net pačios brangiausios pasaulyje kavos "Kopi Luwak". Brangiam žmogui bent paragauti patarčiau padovanoti. Pas mus puodelis tokios kavos kainuoja tik apie 25 litus, tuo metu, kai Japonijoje ar Maskvoje jis kainuotų apie 100 eurų", – patarimų negailėjo M.Gedvilas.
Malonumas akims, penas protui
Malonumą patirs ne tik tokią dovaną gavęs žmogus, bet ir ją nupirkęs artimasis. Nes galės stebėti, kaip pupelės skrudinamos. Tai yra vienintelė Lietuvoje vieta, kur kava skrudinama tiesiog kavinėje, o ne sandėliuose.
Be to, čia įdomu žiūrėti filmuotą medžiagą apie kavos auginimą. Čia pat kava malama, pakuojama, Mindaugas mėgsta apie visa tai dar ir papasakoti.
Galima nusipirkti net ekologiškos ir biokavos, kurios pupelės užaugintos mažuose, cheminių trąšų nenaudojančiuose ūkiuose.
Net pakuotės kavai čia – ne kiniškos, o geresnės kokybės, atvežtos iš Vokietijos.
"Nuo kitų pardavėjų skiriamės tuo, kad perkame tik aukščiausios rūšies kavą ir esame sąžiningi su klientais", – tikino M.Gedvilas.
Beje, vidiniame šių kavos namų kieme kavos paskanauti galima ir žiemą.
Į turgų – originalių idėjų
Ruošiantis priimti būrį svečių daugelis šeimininkių skuba pirkti produktų į turgų. Čia be vargo galima rasti ir įdomių, netradicinių, galinčių nustebinti artimuosius dovanų.
Naujosios turgavietės direktorius Viačeslavas Karmanovas ragina ir jaunus žmones, kurie labiau mėgsta pirkti didžiuosiuose prekybos centruose, atrasti turgavietę ir suvokti, kad čia galima nusipirkti ne tik bulvių ar kapų gėlių, bet viską vienoje vietoje ir už prieinamą bei derinamą kainą.
Ko gero, tik turgavietėje galima įsigyti unikalaus lietuviško skanėsto – obuolių sūrio. Vien medaus, kurio stiklainis taip pat gali tapti puikia dovana, naujojoje turgavietėje parduodama keliolika rūšių. Jo būna įvairių skonių, gydomųjų savybių, spalvų bei konsistencijos.
Lauke, kur žmonės parduoda sendaikčius, įmanoma aptikti unikalių daiktų, kuriuos prikėlę antram gyvenimui sumanūs žmonės gali pradžiuginti ypatingų pomėgių turinčius artimuosius. Kai kurie šių daiktų jau galėtų būti vadinami antikvariniais.
Beje, moterys įvertins į lininius maišelius supakuotus produktus, tinkamus Kūčių stalui – linų sėmenis, ypatingesnius grūdus, įvairiausių dydžių pupas. Saulėje džiovinti persikai, dūmo skonio rūkytos slyvos, daugybė kitokių paradoksaliai ir netikėtai paruoštų maisto produktų, kurių parduotuvėse nebūna, gali tapti dovanomis.
Turgavietėje parduodami įvairių gamintojų šakočiai, kurie būtinai turi puošti vaišių stalą, o kartu gali tapti gera dovana einant į svečius. Ten pat galima gauti ir ką tik iškeptų dar šiltų bandelių bei pyragų.
"Turguje visada galima paragauti to, ką ketinate pirkti. O ir pasiderėti dėl kainos yra tikras malonumas ir menas", – turgaus privalumus vardijo V.Karmanovas.
Skubantiesiems pravartu užsukti
Tiems, kuriems labiausiai gyvenime trūksta laiko, net gruodžio 24-ąją verta užsukti į "Herkaus Galeriją". Pirkėjų patogumui galerija dirbs ir antrąją Kalėdų dieną bei Naujųjų metų išvakarėse.
Miesto centre įsikūręs prekybos ir verslo centras yra ne tik patogioje vietoje, bet ir gali įtikti net išrankiausiems pirkėjams. Be to, čia įmanoma rasti dovanų visiems savo artimiesiems bei draugams, kad ir kokių įvairių skonių jie būtų.
Čia veikia daug įdomių parduotuvių, kur galima rasti ir mažų, nematyto dizaino papuošaliukų, ir prabangių, solidžioms damoms skirtų papuošalų, rūbų, batų, rankinių. Tie, kurie nori išrinkti dovaną moterims, ras parduotuvėlę, kurioje parduodami išskirtiniai nišiniais vadinami kvepalai. Jais neprekiaujama didelėse parfumerijos parduotuvėse. Subtilaus skonio pirkėjus kviečiame įsigyti meno dirbinių, sertifikuotų taikomosios dailės kūrinių, atvežtų iš Vakarų Europos. Čia pat įsikūrusi "Klaipėdos galerija", kur galima įsigyti Lietuvos menininkų kūrinių.
"Mūsų centras išsiskiria tuo, kad turime nemažai parduotuvėlių, kur prekiaujama Lietuvos dizainerių rūbais vaikams bei moterims. Atskiros parduotuvės patenkins klasikinį vyrų skonį. Mūsų privalumas yra tas, kad vienoje vietoje talpiname labai įvairias, originaliomis prekėmis prekiaujančias parduotuves. Galime pakviesti ir saldumynų mėgėjus į "Cukraus studiją", kur galima ne tik nusipirkti jų turimų skanumynų, bet ir užsakyti pyragų, tortų. Kepėjai naudoja tik natūralius ingredientus. Čia galima ir paragauti sudominusių skanėstų", – kvietė į "Herkaus Galeriją" šio centro direktorė Aistė Valiūtė.
Padovanoti galima ir svajonę
Netikėtą ir itin įdomią dovaną padovanoti bet kurio amžiaus žmogui siūlo Trilapio gatvėje šalia miesto pirties bei gaisrinės veikiantis "Čiop Čiop Klaipėda" kulinarijos loftas.
Ko gero, tai gali būti tokia staigmena, kurią minėjo etnologė, – kai dovaną gavęs žmogus patiria džiaugsmą, tokių pat emocijų suteikdamas ir dovanotojui.
Gavęs dovanų kuponą žmogus ateina į "Čiop Čiop", gauna reikiamų produktų ir kartu su kulinarijos grandais gamina trijų patiekalų vakarienę. Tai yra savotiška kulinarijos mokykla ir kartu restoranas, nes pagamintus patiekalus vėliau žmonės ten pat ir suvalgo.
Neilga, bet įspūdinga šio lofto darbo patirtis leido suvokti, kad žmonės su didžiausiu džiaugsmu rišasi prijuostes ir imasi maisto gaminimo. Dar daugiau džiaugsmo jie patiria, kai ypatingas gaminys pavyksta.
"Visą gruodį iš vakarų Lietuvos pas mus važiavo mokiniai. Mokėme juos kepti sausainius, taisyklingai plikyti arbatą, kavą, gaminti ir dekoruoti saldainius. Vaikai ne tik išmoko visa tai daryti, bet ir suprato, kad gali patys pagaminti dovanas, kad jos bus nepakartojamos, originalios ir mažai kainuos. Daugelis apsidžiaugė, neišleisią sutaupytų pinigų", – pasakojo šios įstaigos savininkė Laura Brekke.
Beje, jau parduodami kuponai sausio viduryje dvi dienas Klaipėdoje vyksiantiems indiškų patiekalų kursams. Žmonės skuba registruotis, nes grupę paprastai sudaro ne daugiau kaip 15 dalyvių, o juos mokys iš egzotiškosios Indijos atvykęs kulinaras.
Naujausi komentarai