Pereiti į pagrindinį turinį

Egzotiškoms "Mini zoo" kiaulaitėms gresia sunaikinimas

2014-02-04 17:45

Klaipėdos rajone esančio zoologijos sodo savininkas Edvardas Legeckas, kilus afrikinio kiaulių maro pavojui, yra priverstas išnaikinti jo ūkyje laikomas vietnamietiškas kiaulaites.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos rajone esančio zoologijos sodo savininkas Edvardas Legeckas, kilus afrikinio kiaulių maro pavojui, yra priverstas išnaikinti jo ūkyje laikomas vietnamietiškas kiaulaites.

Mažajame zoologijos sode šiuo metu yra šešios vietnamietiškos kiaulaitės. E.Legecko teigimu, jam, kaip ir visiems kiaulių augintojams, teks laikytis ypatingų biologinės saugos priemonių nuo afrikinio kiaulių maro užkrato arba šituos gyvulius išnaikinti.

"Savininkai kiaules privalo uždaryti arba kitaip sutvarkyti, kad jos netaptų ligos šaltiniu. Gyvūnus maitinantis žmogus, įeidamas į patalpą, kur laikomi gyvuliai, turi nusimaudyti duše ir tik tada įeiti į tvartą. Privalomi dezinfekciniai kilimėliai, kitos priemonės", – dėstė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

E.Legecko manymu, išnaikinti vietnamietiškas kiaules yra lengviau, nei laikytis privalomų saugos nuo afrikinio kiaulių maro reikalavimų.

Klaipėdos rajone yra registruoti 93 kiaulių ūkiai, juose apie 13 tūkst. kiaulių. Tačiau manoma, kad yra ir neregistruotų kiaulių ūkių, kuriuose auginama po vieną ar kelis gyvūnus.

Vietnamietiškų kiaulių yra "Mini zoo" Klaipėdos rajone, o šernų aptvaras, pasak A.Baužos, yra bendrovėje "Aglaura". Esą jei biologinių saugos priemonių bus nesilaikoma, baudos pažeidėjams gali siekti iki 5 tūkst. litų.

E.Legecko įsitikinimu, šalies valdžia su tokiais sprendimais linkusi į kraštutinumus. Esą pradžioje skirtos didžiausios baudos už brakonieriavimą, dabar duodami pinigai, kad būtų iššaudyti visi šernai.

"Mano manymu, protingiausia būtų visai sustabdyti šernų medžioklę. Ligoti gyvuliai kristų, sveikieji išgyventų. Juk šitas užkratas jokiems kitiems gyviams nepavojingas, tik kiaulėms. O naminių kiaulių lauke gi niekas nelaiko", – teigė E.Legeckas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų