Pereiti į pagrindinį turinį

Futbolo akademija – kontrolierės akiratyje

2022-10-20 08:57

Klaipėdos savivaldybės Kontrolieriaus tarnyba ištyrė uostamiesčio politikų skundą dėl "Barcelonos" futbolo akademijos "Barça Academy" vasaros stovyklos dalinio finansavimo socialiai remtiniems vaikams. Dar sprendžiant klausimą dėl lėšų skyrimo, politikų nuomonės gerokai išsiskyrė, todėl siekta išsiaiškinti, ar miesto biudžeto skirtos lėšos buvo panaudotos skaidriai.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Regbio pinigai – stovyklai

Kai po pasaulio regbio atrankos turnyro miesto biudžete liko nepanaudotų 39,8 tūkst. eurų, buvo gautas dalies tarybos narių prašymas, kad tie pinigai būtų skirti "Barcelonos" futbolo akademijos "Barça Academy" Klaipėdoje organizuojamai vaikų ir jaunimo vasaros stovyklai finansuoti.

Klaipėdoje už šiuos pinigus turėjo būti surengtos dvi vaikų, besimokančių žaisti futbolą, stovyklos po penkias dienas.

Vienam vaikui penkių dienų stovyklos kaina svyravo nuo 680 iki 800 eurų – neįtikėtinai didelė suma, juolab kad stovykla turėjo vykti ne Ispanijoje, o Klaipėdoje.

Tarybos posėdyje buvo tikinama, kad miesto pinigais bus apmokėtas 58 socialiai remtinų klaipėdiečių ir uostamiestyje apsistojusių ukrainiečių vaikų dalyvavimas stovykloje.

Dar vasaros pradžioje, sprendžiant klausimą dėl lėšų skyrimo, tarybos narių nuomonės išsiskyrė, diskusijos buvo karštos.

Tuomet 16 politikų balsavo, kad minėta suma būtų skirta, priešingai manančiųjų ar susilaikiusiųjų buvo mažiau.

Daiva Čeporiūtė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Politikų nuomonės išsiskyrė

Priėmus politinį sprendimą, pinigai stovyklai buvo skirti.

Ši išimtis buvo padaryta po to, kai visos paraiškos stovykloms jau buvo įvertintos ir lėšos paskirstytos.

Daugybės prašiusių vos tūkstančio ar pusantro tūkstančio eurų paraiškos buvo atmestos.

Visoms vasaros stovykloms mieste šią vasarą buvo skirta 200 tūkst. eurų, o vienai, kaip teigiama, prestižinei futbolo stovyklai, atseikėta beveik 40 tūkst. eurų.

Tarybos nariai, nepatenkinti šiuo sprendimu, kreipėsi į savivaldybės Kontrolieriaus tarnybą.

Jie siekė, kad būtų išsiaiškinta, kodėl tokia suma skirta būtent šiai vasaros stovyklai, ar skirti pinigai buvo panaudoti pagal paskirtį.

Kilo klausimas, kokie vaikai dalyvavo toje stovykloje, nes viešai buvo deklaruota, kad turėjo būti finansuojamos ukrainiečių ir socialiai remtinų šeimų atžalos.

Tai nebuvo vaikai iš socialiai remtinų ar nepasiturinčių šeimų, išskyrus ukrainiečius.

Tarnybai pateikė skundą

Klaipėdos savivaldybės Kontrolieriaus tarnyba išsiaiškino, kad stovykloje dalyvavo 37 vaikai – 6 ukrainiečiai, o likę visi – Klaipėdos futbolo mokyklos auklėtiniai.

Buvo surengta tik viena stovykla, nes, kaip teigė organizatoriai, kitos surengti jie nebespėjo.

Iš tų pinigų stovyklai buvo panaudoti ne visi skirti 39,8 tūkst. eurų, o tik 18 tūkst.

"26 vaikai iš tų 37 atitiko kriterijus, 11 vaikų tų kriterijų neatitiko, nes jie nebuvo socialiai remtini, kaip teigta. Mums buvo paaiškinta, kad tai buvo vaikai iš vienos šeimos, kai už vieną vaiką teko mokėti visą stovyklos kainą, o kitam stovykla kainavo pusę kainos. Kitaip tariant, tai nebuvo vaikai iš socialiai remtinų ar nepasiturinčių šeimų, išskyrus ukrainiečius", – paaiškino savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė.

Tarybos nariai dar norėjo išsiaiškinti, ar nebuvo pažeista konkurencija, skiriant pinigus vienai konkrečiai vaikų stovyklai.

"Mes kreipėmės į Konkurencijos tarybą ir mums pateikė išaiškinimą, kad vaikų lavinimo veikla, kuri apima ir neformalųjį ugdymą, įskaitant stovyklas, nėra ūkinė veikla ir jai netaikoma konkurencijos teisė", – teigė D.Čeporiūtė.

Kontrolieriaus tarnyba po šios didelį atgarsį sulaukusios stovyklos finansavimo pateikė rekomendacijas, kad būtų nustatyta tvarka ir kriterijai, ateityje skiriant pinigus prestižiniams sporto renginiams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų