Pereiti į pagrindinį turinį

Gamtos paminklą Klaipėdoje – Storąją liepą – gelbėja pjuvenomis

2014-02-26 17:45
Vytauto Petriko nuotr.

Civilizacijos alinamą Klaipėdos botaninį paminklą – Storąją liepą gelbės ir aplinkos saugos specialistai, susivieniję į arboristų sąjungą. Artimiausiu metu medį ketinama aptverti ir jam sukurti kuo natūralesnę augimo aplinką.

Klaipėdiečius stebina prie Storosios liepos atsiradusi pjuvenų krūva. Žaliuosius uostamiesčio plotus prižiūrinčios bendrovės "Klaipėdos želdiniai" vadovas Gediminas Valašinas patvirtino, jog arboristų sąjungos nariai parašė susmulkinti nugenėtų liepų šakas ir išpilti prie Storosios liepos.

Arboristai visoje Lietuvoje užsiima medžių ir jų augaviečių priežiūra. Ir šitas pjuvenas jie ketina panaudoti, kad sukurtų liepai natūralią gamtinę aplinką.

"Kol kas pjuvenų krūva guli. Mes jų klausėme, gal ją išvežti, kad akių nebadytų, bet jie žadėjo pasistatyti tvorelę aplink liepą ir tada tas pjuvenas panaudoti", – teigė G.Valašinas.

Lietuvos arboristų sąjungos atstovas biologas Algis Devenis patvirtino, kad ketina aptverti Storosios liepos augavietę, kad taip nuo miesto ir žmonių įtakos apsaugotų šį medį.

Pasak A.Devenio, Storosios liepos aplinka išsekinta, sutrikdyta natūrali medžio mitybos grandinė. Jei taip bus toliau, liepa tiesiog sunyks.

"Toje vietoje labai išsekinta liepos augavietė, žmonės, grėbdami lapus, per daug švariai tvarkydami aplinką, neatkreipia dėmesio į tai, kad pažeidžia natūralius dirvožemio atkuriamuosius procesus. Juk natūralioje gamtoje po medžiu pūva lapai, mediena, tame puvime dalyvauja tam tikri mikroorganizmai, grybai, per kuriuos medis ir pasiima tas maistingąsias medžiagas", – pasakojo A.Devenis.

Tomis liepų šakų pjuvenomis bus siekiama atgaivinti Storąją liepą. Gaivinimo procesas esą gali trukti net 10 metų.

Arboristų sąjunga Storąją liepą globoja jau ne vienus metus. Sąjungos nariai pasirūpino, kad būtų pašalintos nudžiūvusios medžio šakos, betoniniai implantai iš kamieno ertmių.

"Tačiau šalia yra gatvė, nuo jos tyškančios druskos, automobilių vibracija – visa tai iškreipia natūralią aplinką, kurioje auga medis. Storoji liepa – ne jauniklė, jai gali būti apie 300 metų, tačiau jos apaugusios žaizdos parodė, kad medis dar yra gyvybingas ir turi perspektyvą, jeigu jo kas nors nenustekens", – nuomonę reiškė A.Devenis.

Vizitinė medžio kortelė

Storoji Klaipėdos liepa – viena seniausių liepų Lietuvoje. Tai – valstybės saugomas botaninis gamtos paveldo objektas.
Medis yra vieno kamieno ir auga šalia Minijos gatvės, netoli sankirtos su Bijūnų gatve.
Medžio kamieno apimtis – 5,8 m. Liepos aukštis – 15 m. Lapuotumas – 60–90 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų