Pereiti į pagrindinį turinį

Globos namuose – ir vasarą

2009-07-11 17:46
Pasekmė: retais atvejais, kai globėjai atsisako globotiniui skirtų maistpinigių, lėšos pervedamos į vaiko sąskaitą.
Pasekmė: retais atvejais, kai globėjai atsisako globotiniui skirtų maistpinigių, lėšos pervedamos į vaiko sąskaitą. / Redakcijos archyvo nuotr.

Vis mažiau beglobių vaikų vasarą praleidžia juos panorusiose priimti šeimose. Vienintelė jiems liekanti pramoga – vaikų stovyklos.

Globėjai gauna maistpinigius

Pasak vaikų globos namų "Rytas" direktorės Reginos Milašienės, šiemet ypač jaučiamas žmonių, panorusių atostogų metu globoti vaiką, stygius.

"Sumažėjimą lemia ekonominė situacija ir informacija, jog vaikai yra labai problemiški", – teigė direktorė. Ji taip pat pridūrė, kad dažniausiai vaikus globoti pasiima svetimi žmonės, o artimieji juos tik aplanko, bet savo šeimose nepriglaudžia.

Anot "Danės" globos namų direktorės pavaduotojos Linos Kazlauskienės, jos vadovaujamoje įstaigoje situacija priešinga, nes vaikus dažniausiai priglaudžia artimieji, o svetimi žmonės užsuka labai retai.

Žmonės, panorę atostogoms priglausti vaiką, gauna maistpinigius – dešimt su puse lito dienai. "Nepaisant skiriamų pinigų, pasiimančiųjų skaičius mažėja", – tvirtino "Smiltelės" vaikų globos namų direktorė Vida Petraitienė. Įstaigos vadovės teigimu, uostamiesčio gyventojai dažniausiai pageidauja priglausti mažesnius vaikus, o didieji auklėtiniai nelabai ir patys nori būti laikinai globojami.

Tenkina daugumą prašymų

Dažnai žmonės įsivaizduoja, jog norint į savo šeimą atostogų priimti vaiką, reikia atlikti daug biurokratinių procedūrų, tačiau taip nėra. "Sunkumai norint atostogų metu globoti vaiką – tai tik išpūstas burbulas", – tvirtino V.Petraitienė. Žmogus turi vaikų namuose parašyti prašymą, jog nori globoti vaiką. Tada Vaikų teisių apsaugos tarnyba patikrina būsimas globotinio gyvenimo sąlygas ir nusprendžiama: leisti ar ne priglausti vaiką.

Pasak R.Milašienės, globos namuose "Rytas" pasitaikė vienintelis įvykis, kai toks prašymas nebuvo patenkintas. Paklausta, ar vaikai šeimose būna skriaudžiami arba išnaudojami, direktorė atsakė, jog tokių atvejų pasitaikydavo anksčiau, tačiau dabar incidentų nebebūna, nes globėjus nuolat tikrina socialiniai darbuotojai.

Pinigų – trigubai mažiau

Vaikai, kurie vasarą pasilieka globos namuose, taip pat turi galimybę išvykti pailsėti, nors ir vaikų poilsiui skirtos lėšos yra stipriai sumažintos. Pasak savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Raimondos Stirbienės, finansavimas šiemet sumažintas tris kartus, tačiau visų globos namų pateikti projektai yra patvirtinti ir finansuojami, nors ir ne šimtu procentų.

L.Kazlauskienės teigimu, anksčiau vaikai išvažiuodavo į stovyklą Švedijoje, tačiau šiemet rėmėjai dėl finansinių problemų jos nebeorganizavo. L.Kazlauskienei antrino ir "Smiltelės" globos namų direktorė: "Šiemet į užsienį nebeišvažiuosime, nes trūksta lėšų, tačiau vaikai turi galimybę nuvykti prie jūros, į kiną ar boulingą". Pasak L.Kazlauskienės, vaikai yra užimti visą vasarą, nes organizuojamos įvairios dieninės bei savaitinės stovyklos. "Per savaitę vyksta bent po porą rimtesnių renginių", – tvirtino direktorės pavaduotoja.


Vaikai, atostogas leidžiantys šeimoje:

"Smiltelės" vaikų globos namai – 12

"Danės" vaikų globos namai – 21

"Ryto" vaikų globos namai – 21

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų