Pereiti į pagrindinį turinį

Gripas jau dairosi naujų aukų

2009-11-19 08:44
Gripas jau dairosi naujų aukų
Gripas jau dairosi naujų aukų / E.Butkevičiaus nuotr.

Vadinamasis kiaulių gripas nusinešė pirmąją auką Lietuvoje. Nuo šios ligos mirė trylikametis berniukas, Kauno šv.Mato vidurinės mokyklos mokinys. Po šio įvykio budresni tapo ir uostamiesčio medikai. 

Paguldyti dar trys ligoniai 

Antradienio naktį dėl gripo į Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Infekcinių ligų skyrių paguldyti du 17 ir 22 metų ligoniai. Moksleivis ir studentas skundėsi aukšta temperatūra.

Vakar jų gretas papildė dar vienas pacientas - 15 metų moksleivis.

KUL Infekcinio ligų skyriaus (suaugusiųjų) vedėjas Stanislovas Stropus teigė, kad ligoniai serga lengva forma. Į ligoninę jie paguldyti atsargumo dėlei, nes visi trys pacientai gyvena bendrabučiuose - siekta apsaugoti kitus gyventojus.

Pasak gydytojo, tai ne pirmieji gripu sergantys ligoniai, patekę į Infekcinių ligų skyrių. Prieš tai gydyti žmonės pasveiko ir buvo išleisti namo.

Ligoninė yra apsirūpinusi medicininėms kaukėmis, antivirusiniais vaistais "Oseltamivirum" (Tamiflu). Jų atsargas 50 dozių dar papildė valstybės rezerve sukaupti preparatai.

Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko įsakymu šie vaistai skirti infekcinėms ligoninėms ir ligoninėms, kuriose yra infekcinių ligų skyriai.

KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis teigė, kad bet kokio amžiaus gripu sergantys ligoniai būtų gydomi jo vadovaujamoje ligoninėje.

Pasak vyriausiojo gydytojo, medikai, kaip ir kasmet prieš sezoninį gripą, dirba vadovaudamiesi griežtesniais reikalavimais.

Vaistai už 120 litų

Kai kurie šeimos gydytojai karščiuojantiems ligoniams iškart skiria "Tamiflu" vaistus, itin išpopuliarėjusius dėl kiaulių gripo. Manoma, kad taip pavyktų išvengti šios ligos.

Tačiau S.Stropus įspėja, kad piktnaudžiauti jais nereikėtų. Jie skiriami tik sunkiems ligoniams gripo komplikacijoms gydyti.

"Bijoti nereikia, nes iš baimės taip pat galima susirgti. Bet budrumo nereikėtų prarasti", - patarė gydytojas.

Suaktyvėjusią "Tamiflu" paklausą pastebi ir uostamiesčio vaistininkai. Tačiau klientams tenka nusivilti, nes šis antivirusinis preparatas parduodamas tik su receptu. "Tamiflu" kainuoja apie 120 litų.

Klaipėdiečiai apsirūpino ir medicininėmis kaukėmis. Vaistininkai pastebi, kad per dieną jų nuperkama ir po šimtą.

Pasak vaistinės "Camelia" Klaipėdoje vedėjos Dalios Jurgutytės, pirkėjai daugiau nei įprastai perka ir vaistus peršalimo ligų simptomams slopinti, preparatus imunitetui stiprinti.

Vaistininkė patarė neskubėti kaupti atsargų - prireikus tokių vaistų tikrai bus galima įsigyti.

Klausimų, kaip apsisaugoti nuo kiaulių gripo, sulaukia Klaipėdos visuomenės sveikatos centras, greitosios pagalbos medikai.

Miršta nuo komplikacijų

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotojos Rožės Perminienės, jau seniai pasiruošta galimai gripo epidemijai.

Mieste nuolat stebima situacija dėl sergamumo kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu. Gydymo įstaigos apsirūpinusios reikiamais vaistais. Jei darželio grupėje ar klasėje susirgs daugiau nei 20 proc. auklėtinių, jas bus rekomenduojama uždaryti.

"Mirštama ne nuo gripo, o dėl jo komplikacijų. Reikėtų stiprinti imunitetą ir laiku gydytis, o ne susirgus vaikščioti į darbą", - patarė R.Perminienė.

 

Statistika

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žmonės serga lengva gripo forma, o pavieniais atvejais įvyksta sunkios komplikacijos. Paprastai mirtingumas nuo gripo siekia 0,1-0,2 proc. susirgusiųjų gripu. Lietuvoje nuo birželio mėnesio patvirtinta daugiau nei pusantro šimto susirgimų šia gripo forma. Nuo praėjusios savaitės Lietuvoje nebetiriami visi pacientai, kurie įtariami susirgę pandeminiu gripu. Laboratoriniai ir epidemiologiniai tyrimai siekiant išsiaiškinti, ar gyventojai užsikrėtė būtent šiuo virusu, šiuo metu atliekami tik hospitalizuotiems asmenims, tiems, kuriems įtariamas gripas ar jo sukeltos komplikacijos, intensyvios terapijos skyriuose gydomiems asmenims, esant mirties atvejams dėl įtariamo gripo ar jo sukeltų komplikacijų, nėščiosioms. Šiuo metu kai kuriuose pietų ir rytų Lietuvos rajonuose paskelbta kitos gripo rūšies - sezoninio gripo epidemija, kur iš 10 tūkst. gyventojų sergančiųjų gripu skaičius viršija 100. Epidemija paskelbta Vilniaus mieste ir Ukmergės, Utenos, Ignalinos, Marijampolės bei Kaišiadorių rajonuose.

Nauja antivirusinių vaistų siunta

Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad šiomis dienomis paklausių antivirusinių vaistų gamintojai tenkina visų vaistų didmeninių prekybos įmonių užsakymus. Anitivirusinio vaisto Tamiflu gamintojai žada artimiausiu metu pateikti naują šio vaisto siuntą Lietuvai. Farmacijos departamento duomenimis, labiausiai paklausios yra Tamiflu kapsulės, o preparatas suspensijos forma nėra labai perkamas. Vaistinėse taip pat pakanka kito efektyvaus anitivirusinio vaisto Relenza inhaliacinėje formoje.

Asmens apsaugos priemonės

Gripas yra virusinė infekcija, kuri dažniausia plinta nuo žmogaus žmogui jam kosint, čiaudint ir tiesioginio ar netiesioginio sąlyčio metu nuo sergančio žmogaus per rankas ar odą.

Nelankykite sergančių žmonių, jeigu tai nėra būtina. Kruopščiai plaukite rankas su muilu ir vandeniu, ypač po kosėjimo ar čiaudėjimo. Alkoholio turintis tirpalas mažina viruso plitimą per rankas. Venkite liesti akis, nosį, burną. Virusai dažniausiai plinta, kai žmogus paliečia gripo virusu infekuotą aplinkos daiktą ir po to liečia savo veidą (akis, nosį, burną).

Sergantis asmuo čiaudėdamas ar kosėdamas turi prisidengti burną ir nosį vienkartine nosinaite.  Sergantys suaugusieji gali užkrėsti kitus asmenis maždaug 5 dienas po pirmųjų simptomų, o vaikai - maždaug 7 dienas po pirmųjų simptomų.

Medicininių kaukių dėvėjimas yra tik dalis visų kitų naudojamų asmens apsaugos priemonių. Sveiki žmonės turi dėvėti medicininę kaukę, kad išvengtų atsitiktinio sąlyčio su sergančio žmogaus kvėpavimo takų sekretais, jiems čiaudint ir kosint. Žinant, kad kaukės išorinė pusė yra užkrėsta, reikia ją nusiimti tik už raištelių, sudėti į plastikinį maišelį ir išmesti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų