Pereiti į pagrindinį turinį

Į baletą – sykiu su augintiniais: ar toks elgesys tikrai priimtinas?

2024-08-18 09:00

Į klasikinės, violončelių ar roko muzikos koncertus, įvairias miesto šventes ir renginius vis daugiau klaipėdiečių su savimi atsiveda augintinių, daugiausia šunų. Tačiau toks elgesys nelabai priimtinas, kadangi kai kurie žmonės alergiški keturkojams, o ir patiems augintiniams didelis triukšmas kelia stresą.

Įprasta: manoma, kad į renginius galima vestis tik tuos keturkojus, kurie yra įpratę prie didesnių žmonių srautų. Įprasta: manoma, kad į renginius galima vestis tik tuos keturkojus, kurie yra įpratę prie didesnių žmonių srautų.

Šunys kūrinių nesupranta

Neseniai viena „Klaipėdos“ skaitytoja pastebėjo dvi moteris, kurios į elinge vykusį baletą atsivedė jorkšyrą ir čihuahua. Nors šunys nelojo, sėdėjo ant moterų kelių, klaipėdietei kilo klausimas, ar tikrai keturkojams balete – vieta?

„Abi moterys su savo augintiniais po pirmos dalies pasišalino. Apskritai pamačiusi šias moteris su šunimis pagalvojau, kas būtų, jei šalia jų sėdėtų alergiški gyvūnams žmonės? O ir gyvūnai kūrinių nesupranta, jiems tai tik triukšmas, keliantis stresą“, – nuomone pasidalijo skaitytoja.

Svarbi ir žmonių gerovė

„Kiekvieną kartą, kai kalbama apie renginius tiek lauke, tiek viduje, ne tik svarstoma, ar galima keturkojams, ar tai etiška klausytojų atžvilgiu, bet taip pat kalbama ir apie gyvūnų gerovę. Nes muzikinis teatras susijęs su garso menu, tad jautresnės psichikos gyvūnus jis gali nemenkai išgąsdinti“, – pastebėjo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovės pavaduotoja menui Audronė Juozauskaitė.

Vis dėlto, anot jos, pernai, statant videografinį spektaklį „Carmina Burana“, režisierius kreipėsi su prašymu į spektaklį atvesti žmones su šunimis. To buvo siekiama, kad pasirodymas žiūrovams sukeltų daugiau emocijų, įspūdžio.

„Įprastai scenoje matome tik žmones arba butaforijos elementus, o ten reikėjo gyvų augintinių. Galiausiai kreipėmės į vieną klubą. Tikrai linksmai dalyvavo ir tie šuniukai, ir patys žmonės, bet mes ilgai svarstėme, kaip šiuo atveju reaguos patys gyvūnai. Todėl, kad yra garsas, šviesa, neįprasta aplinka, stresinė situacija“, – kalbėjo A. Juozauskaitė.

Kristina Jakštė. I. Kiseliovaitės nuotr.

Į patalpas – draudžiama

Nepaisant tolerancijos, patalpų viduje augintiniai – nepageidaujami. Tačiau dėl lauke vykstančių koncertų vienareikšmės nuomonės lyg ir nėra.

„Be abejonės, uždaroje patalpoje vienareikšmiškai negalima, bet ir atviroje patalpoje nelabai, nes yra garsas, alergiški žmonės, tą puikiai suprantame“, – tikino A. Juozauskaitė.

Viduje negalima, lauke – prašome.

Žvejų rūmų direktorė Kristina Jakštė taip pat teigė, kad į patalpų viduje vykstančius renginius augintinių vestis negalima, tačiau lauke – nedraudžiama.

„Viduje negalima, lauke – prašome. Šiaip į renginius niekas niekada nesivesdavo, ir nebūdavo tos problemos. Bet kai pas mus kelerius metus iš eilės būdavo diplomų teikimai, tai artimieji ateidavo su visais gyvūnais. Nuo tada įrašėme taisyklėse, kad Žvejų rūmų patalpose gyvūnai yra nepriimami. Žmonės ateina į renginį, vieni yra alergiški, o erdvė yra, palyginti, maža, tad rūmuose tai nepriimtina, o lauke kodėl gi ne, prašau“, – akcentavo K. Jakštė.

Alergijos tikimybė maža?

Veterinaras Linas Varanauskas tikino, kad socializuotiems gyvūnams renginiuose streso nėra, tačiau tų, kurie nėra įpratę prie garsų ir žmonių srautų, vestis į renginius nereikėtų.

„Labiausiai viskas priklauso nuo to, kiek socializuotas gyvūnas. Žinoma, katino neštis ten gal nereikėtų, jam šito būtų per daug, bet, pavyzdžiui, šunis, kurie yra visiškai socializuoti, įpratę prie didesnių garsų, galima ramia sąžine vestis. Galbūt nereikėtų į didelį koncertą, nes jų klausa už mūsų geresnė, tad gali ką nors pažeisti. Gyvūno, kuris bijo didelių žmonių susibūrimų ir nelabai gerai į tai reaguoja, būtų geriau iš viso nesivesti“, – priminė veterinaras.

Dėl alergijų L. Varanauskas teigė, kad tikimybė pakenkti – nedidelė, nebent žmogus, turintis šią alergiją, pats fiziškai kontaktuos su gyvūnu.

„Asmeniškai nelabai girdėjau, kad kiltų alergija, jeigu gyvūnas yra tik šalia. Tikimybė nedidelė. Bet žmogus, kuris yra alergiškas šunims, gal paprasčiausiai galėtų šalia nesėsti arba paprašyti žmogaus su gyvūnu pasitraukti. Bet jeigu jis jį glostys, lįs bučiuotis, tai gali būti visokių alerginių reakcijų“, – tikino L. Varanauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų