Pereiti į pagrindinį turinį

Į Klaipėdą atvyko JAV karinis laivas

2015-07-17 13:00

Penktadienį pro Klaipėdos uoste prisišvartavo Jungtinių Amerikos Valstijų karinio laivyno eskadrilinis minininkas „USS Jason Dunham“ (DDG-109). Modernia ginkluote „prifarširuotas“ laivas uostamiestyje viešės iki pirmadienio, o jo kariai planuoja susitikti su vaikų globos namų auklėtiniais, Lietuvos jūreiviais, bus ir oficialių susitikimų.

Penktadienį pro Klaipėdos uoste prisišvartavo Jungtinių Amerikos Valstijų karinio laivyno eskadrilinis minininkas „USS Jason Dunham“ (DDG-109). Modernia ginkluote „prifarširuotas“ laivas uostamiestyje viešės iki pirmadienio, o jo kariai planuoja susitikti su vaikų globos namų auklėtiniais, Lietuvos jūreiviais, bus ir oficialių susitikimų.

Atplaukė JAV laivas

Visą savaitgalį kariai planuoja daugiau susitikimų, akcijų, o ne karinio praktikavimosi veiksmų, mat atvyko draugišku vizitu.

„Viešėdami Klaipėdoje dalyvausime įvairiuose su Lietuvos sąjungininkais bendruose renginiuose ir kiekviena iš šios gausios programos dalių suteiks daug naudos mano įgulos jūreiviams“, –  teigė laivo įgulos vadas komandoras Darrenas T. Duganas.

Laivo vadas pastebėjo, kad šis vizitas skirtas dar labiau stiprinti JAV karinių pajėgų ir NATO sąjungininkių bei regioninių partnerių ryšių, mat kartu siekiama vieno tikslo – užtikrinti taiką ir stabilumą Baltijos jūros regione.

Susitiks su vaikais

Šeštadienį „USS Jason Dunham“ kariai planuoja susitikti su uostamiesčio vaikų globos namų „Rytas“ auklėtiniais. JAV kariai kartu su vaikais ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų kariais neatlygintinai planuoja atlikti smulkius globos namų remonto ir dažymo darbus taip pat surengs sporto ir laisvalaikio renginį.

Sekmadienį laivo „USS John Dunham“ (DDG-109) įgula lankysis vaikų reabilitacijos sanatorijoje „Palangos Gintaras“, kurioje taip pat bendraus su vaikais.

Tą pačią dieną kariškiai su Karinių jūrų pajėgų kariais dar planuoja susitikti ir futbolo aikštelėje.

Laivo kapitonas penktadienį draugišku vizitu lankėsi pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską.

Stiprus įvairiapusiškai

Didvyriškai žuvusio kario Jasono L.Dunhamo vardu pavadinto laivo įgulą sudaro 300 žmonių, tarp jų – ir ne viena moteris.

Tokio tipo laivų JAV yra apie septynias dešimtis, tačiau penktadienį į Klaipėdą atplaukęs – vienas moderniausių.

Laivo ilgis siekia 510 pėdų, tai atitinka 160 m, minininko plotis – 66 m.

Keturiais varikliais varomas karinis laivas gali pasiekti 30 mazgų greitį, tai atitinka apie 56 km/h.

Laive „USS Jason Dunham“ įrengta ir aikštelė, skirta kilti ir leistis sraigtasparniui. Kartu su penktadienį atplaukusiu laivu viešintis sraigtasparnis, kaip ir laivas, aprūpintas šių dienų tendencijas atitinkančia karine technika.

Pavyzdžiui, esant palankioms oro sąlygoms sraigtasparnis, naudodamas specialius įrenginius, gali žvalgyti ir po vandeniu.

Lėktuvu skraido dvi įgulos, jam vadovauja du kapitonai.

Moderni technika

Kaip jau minėta, vienos galingiausių pasaulio valstybių laivas tiesiog pripildytas modernios karinės technikos – čia įrengti 96 raketų paleidimo įrenginiai.

Laivas išskirtinis ir itin galingais ir išskirtinai dideliu atstumu erdvę kontroliuojančiais radarais, įvairiais šaudymo ginklais. Atsiradus būtinybei kariai visiškai pasirengę ginti laivą iš visų pusių vandenyje ir ore.

Atvyko ir dagiau laivų

Uostamiestyje taip pat lankosi keturi britų karinio laivyno patruliniai laivai. Jų įgulos penktadienį Klaipėdos Vitės kapinėse pagerbė Pirmojo pasaulinio karo metu belaisvių stovykloje žuvusių Jungtinės Karalystės karių atminimą.

Šeštadienį šie laivai bus atviri visuomenei. Visi norintieji laivus aplankyti galės nuo 11 iki 15 val. Kruizinio ir karo laivų terminalo krantinėje Nr. 35 (šalia gelbėjimo laivo „Šakiai“).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų