Pereiti į pagrindinį turinį

Įkyrus alkis maitintis verčia pasislėpus

2009-03-26 09:00
Įkyrus alkis maitintis verčia pasislėpus
Įkyrus alkis maitintis verčia pasislėpus / Aliaus Koroliovo nuotr. Kasdienybė: vis dažniau žmonės į parduotuves užsuka ne tik apsipirkti, bet ir užvalgyti.

Sunkmetis vis daugiau šalies gyventojų verčia ieškoti būdų kaip prasimaitinti – vieni iš paskutiniųjų stengiasi ką nors pigiau nusipirkti, kiti paslapčia prisivalgo parduotuvėse.

Užsigeria alumi ar sidru

Prekybos tinklų atstovai tvirtina pastebėję, kad pastaruoju metu prekybos vietose gerokai padaugėjo ne tik vagysčių. Vis dažniau į prekybos centrus užsukantys žmonės ima ragauti viską, ką randa salėje. Vieni stengiasi nugvelbti saldainių, riešutų, šviežių ar džiovintų vaisių, kiti nesibodi išardyti pakuotes.

"Alkani žmonės ėmė ragauti visko – išgeria jogurtus, praplešia dešros, duonos pakuotes ir suvalgo. Kai kurie net atsidaro sidro ar alaus butelius, išgeria, o tuščius butelius palieka", – komentavo bendrovės "Maxima LT" atstovė Renata Saulytė.

Pašnekovė tikino, jog tokių valgytojų prekybininkai sulaukdavo ir anksčiau, tačiau pagerėjus gyvenimui jų buvo sumažėję. Neseniai ragautojų ėmė vėl daugėti.

"Kad daugėja tokių žmonių pastebėjome savo tinklo parduotuvėse, esančiose Latvijoje ir Estijoje, neseniai jų ėmė rastis ir Lietuvoje. Tai siejame su ekonominiu sunkmečiu – žmonės vėl ėmė skursti", – pabrėžė R.Saulytė.

Kramsnoja ir inteligentai

Pasak atstovės, pastebima ir tai, kad paragauti ar užkąsti čia užsuka vis įvairesnių žmonių – jei anksčiau dažniausiai nemokamai pavalgyti norėdavo asocialūs asmenys, dabar, anot R.Saulytės, tai daro net ir inteligentai.

"Kai kurie žmonės tiesiog neteko darbo ir taip bando prasimaitinti, kiti ragauja iš smalsumo. Matome, kad vis drąsiau ir akiplėšiškiau elgiasi tie, kurie dar neseniai dirbo užsienyje, o netekę darbo sugrįžo į tėvynę. Juos sulaikiusiems apsaugos darbuotojams tokie valgytojai aiškina, kad užsienio prekybos centruose taip valgyti leidžiama ir tai ten esą daro kone visi lietuviai. Jie drįsta įžūliai tvirtinti, jog ten tai yra normalu, tad nustemba neva kodėl to negalima daryti ir Lietuvoje", – pasakojo R.Saulytė.

Pasak jos, akivaizdu, kad kai kurie žmonės jau tapo "etatiniais" valgytojais, kurie nesidrovi kasdien užsukti į prekybos centrus užkąsti.

Vaizdo kamerų nebijo

Nors visur yra kameros, pasak R.Saulytės, žmonės jų nebebijo. Dažniausiai per kameras stebėdami, kas vyksta salėse, apsaugos darbuotojai ir pamato, ką veikia pirkėjai, todėl kai kuriuos nutvėrus jiems iškart liepiama susimokėti. Tačiau, jeigu išardę pakuotes ir suvalgę jų turinį žmonės mokėti atsisako, nesileidžiant į derybas kviečiama policija.

Taip pat, anot pašnekovės, pastaruoju metu gerokai išaugo ir vagysčių skaičius – nuo rugpjūčio iki dabar jų padaugėjo 25 proc.

Organizuojamos ir stambios, grupinės vagystės. "Vis dažniau pasitaiko, kad vagys ateina keliese – vienas sukelia incidentą, kitas nukreipia darbuotojų dėmesį, o trečias tuo metu vagia. Tokie dažniausiai stengiasi išnešti brangius daiktus, kuriuos vėliau galėtų parduoti. Tai buitinė technika, prabangūs gėrimai", – paaiškino R.Saulytė.

Prekybos tinklo "Iki" atstovas spaudai Tomas Vaišvila taip pat patvirtino, kad tinklo parduotuvėse tos pačios problemos pastaruoju metu taip pat išryškėjo.

Anot jo, šiuo metų laiku vogti yra lengviausia, nes daug prisirengę žmonės turi daiktus kur paslėpti.

"Pas mus dažniausiai vagia kosmetikos priemones, gėrimus, kitus smulkius daiktus. Vis daugėja atvejų, kai žmonės specialiai išardo žurnalų pakuotes ir išsineša ten įdėtus mėginukus. Toks reiškinys jau buvo išnykęs, tačiau pastaruoju metu pastebime tokią tendenciją", – pabrėžė T.Vaišvila.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų