Pereiti į pagrindinį turinį

Palangos gelbėtojams – išskirtinė įranga

2024-06-22 09:00

Palangos gelbėtojai jau turi naują įrangą – pagal šiuolaikines technologijas pagamintus keturračius ir beveik 4 tūkst. eurų kainavusią nakties paieškos kamerą, kuri žmogaus buvimo vietą jūroje nustatyti gali tiek naktį, tiek dieną. Tokia kamera gelbėjimui Baltijos šalyse bus naudojama pirmą kartą.

Naujovė: kurorto gelbėtojai pristatė naująją įrangą – paieškos kamera padės nustatyti žmogaus buvimo vietą, o nauji keturračiai bus gerokai taupesni. Naujovė: kurorto gelbėtojai pristatė naująją įrangą – paieškos kamera padės nustatyti žmogaus buvimo vietą, o nauji keturračiai bus gerokai taupesni. Naujovė: kurorto gelbėtojai pristatė naująją įrangą – paieškos kamera padės nustatyti žmogaus buvimo vietą, o nauji keturračiai bus gerokai taupesni. Naujovė: kurorto gelbėtojai pristatė naująją įrangą – paieškos kamera padės nustatyti žmogaus buvimo vietą, o nauji keturračiai bus gerokai taupesni.

Fiksuos ir pro rūką

Centriniame Palangos paplūdimyje gelbėtojai pristatė įsigytus ekologiškus, pagal naujausias technologijas pagamintus keturračius. Jų degalų sąnaudų santykis, kaip teigė Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas, yra vienas mažiausių.

Norėdami užtikrinti poilsiautojų saugumą bet kuriuo paros metu, kurorto gelbėtojai naudos naują autonominę vaizdo stebėjimo kamerą, kuri veikia ir dieną, ir tamsiu paros metu, ir net esant rūkui.

„Įsigijome paieškos kamerą, kuri atpažįsta žmogaus, paukščio ar kito gyvūno kūno šilumą, todėl nesvarbu, ar lauke rūkas, ar nerami jūra, kamera 1,5 kilometro spinduliu fiksuoja žmogaus buvimo vietą jūroje. Prietaisas bus įrengiamas ant automobilių ar keturračių, efektyviausiai ji veiks jai esant kuo aukščiau, kadangi tuo metu matymo spektras į tolį yra geresnis ir tikslesnis“, – aiškino J. Pirožnikas.

Šarūnas Vaitkus / V. Jašinskaitės nuotr.

Eina maudytis ir naktį

Kamera autonominė ir lengvai demontuojama, todėl prireikus gelbėtojai patys galės nuspręsti, ant kokios transporto priemonės ją tuo metu reikia įrengti.

Mat vienu atveju gelbėtojams tenka skubėti į pagalbą visureigiu, o kitais atvejais prireikia ir keturračių.

Vadovas pasakojo, kad gelbėtojai neretai susiduria su situacijomis, kai tamsiu paros metu žmonės išeina maudytis ir jų pasigenda pažįstami ar giminės.

Atsitikus nelaimei, žmonės būdavo ieškomi pasišviečiant prožektoriais, tačiau dėl bangų ar rūko matomumas žymiai pablogėja.

„Manau, kad kamerą panaudoti teks, svarbu, kad nelaimingų atvejų būtų kuo mažiau, o jeigu jų ir bus, vilsimės, kad įranga padės išsaugoti žmonių gyvybes, nes svarbi kiekviena“, – J. Pirožnikas.

Palangos savivaldybė ir toliau investuos į žmonių saugumą.

Užkirsti kelią nelaimėms

Kaip teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus, vienas pagrindinių dalykų sezono metu yra poilsiautojų saugumas.

Mero teigimu, privaloma užkirsti kelią nelaimėms, kurios vis dar kartais įvyksta Baltijos jūroje.

Ji tampa pavojinga netikėtai atsivėrus duobėms ar atsiradus povandeninėms srovėms. Visa tai kelia realų pavojų poilsiautojų gyvybei.

„Šiais metais Palangos tarybos nutarimu skyrėme 430 tūkst. eurų gelbėjimo sistemos plėtrai. Kurorto savivaldybė ir toliau investuos į žmonių saugumą“, – Š. Vaitkus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų