Pereiti į pagrindinį turinį

Įžūlų užrašą paslėpė dažai

2014-10-07 13:54

Pilietiški klaipėdiečiai uždažė terlionę ant pastato, atsiremiančio į M.Mažvydo alėją, sienos. Akcijos "Už švarų miesto veidą" iniciatoriai tikisi, kad tokiu pavyzdžiu paseks ir kiti miestiečiai.

Pilietiški klaipėdiečiai uždažė terlionę ant pastato, atsiremiančio į M.Mažvydo alėją, sienos. Akcijos "Už švarų miesto veidą" iniciatoriai tikisi, kad tokiu pavyzdžiu paseks ir kiti miestiečiai.

Idėja – po diskusijos

Ant M.Mažvydo alėjos pabaigoje esančio pastato sienos grasinamas užrašas "Nudažykite sekantį foną ružavai. Gims kiaulytė taupyklė, į kurią galėsit išmest pinigėlius" praeiviams akis badė jau seniai.

Patys daugiabučio namo gyventojai nesiėmė jo pašalinti. Tačiau po savaitgalio terlionės nebeliko. Grasinamą užrašą panaikino pilietiški klaipėdiečiai ir uostamiestyje gyvenantys svečiai iš kitų šalių.

Teptukais darbavosi verslininkai, LCC tarptautinio universiteto dėstytojai, savivaldybės atstovas, vaikai. Nė vienas iš jų negyvena vandalų apibjaurotame pastate.

"Mintis uždažyti terlionę kilo "Lyderystės" klube po diskusijos apie pilietiškumą. Prie stalo sėdėjome aštuoniese. Prisiminėme apie mieste vykstančią nesėkmingą kovą su vandalais, tepliojančiais pastatų sienas. Tad nusprendėme įgyvendinti tokį sumanymą", – pasakojo vienas iš akcijos "Už švarų miesto veidą" iniciatorių klaipėdietis Eduardas Bytautas.

Jis pabrėžė, kad visi prisidėjo, kuo galėjo. Vienas iš bendraminčių Andrius Geraščenko, vadovaujantis dažais prekiaujančiai įmonei, parūpino dažų ir priemonių.

Prilygino spjūviui

Pasak E.Bytauto, šis pastatas pasirinktas neatsitiktinai. Terlionė ant jo buvo įžūli ir visiems rėžė akis.

"Mūsų nedomino, kas gyvena tame name. Šis užrašas visiems buvo tarsi spjūvis į veidą. Tikimės, kad terliotojams pabus sąžinė ir jie taip nebesielgs", – tvirtino klaipėdietis.

E.Bytauto nuomone, tai gera pamoka ir vaikams, kurie kartu dažė sieną. Atlikę tokį darbą, mažieji turėtų suprasti, kad senamiestis yra turtas.

Klaipėdietis pasakojo, kad sienos dažymas buvo suderintas su namo gyventojais, kad nekiltų nesusipratimų. Iš pradžių jie nustebo. Sužinoję, kad darbai nieko nekainuos, klausė, kuo gali prisidėti.

Terlionę uždažiusiems klaipėdiečiams jie atsidėkojo kava, sausainiais, saldainiais.

"Tikrai visi smagiai praleidome laiką. Tai buvo savotiška pilietiškumo mikropamoka. Norėtųsi, kad ir kiti klaipėdiečiai pasektų mūsų pavyzdžiu. Niekas neapdraustas nuo "apspjaudymo" dar kartą, bet palikti taip nuterliotų sienų negalima. Svarbu nenuleisti rankų. Visi kartu galime parodyti, kad miestiečiams rūpi senamiestis. Tokias akcijas galima rengti ir sprendžiant kitas problemas. Manau, kad norinčių prisidėti rėmėjų nebūtų sunku rasti", – tvirtino klaipėdietis.

Užrašas – nepagarba miestui

Rotary klubo "Concordia 1826" narys Vaidas Levickis pasakojo, kad gyvena netoli namo, kuris buvo išpaišytas grasinamu užrašu. Bent kartą per dieną jis praeina pro šį pastatą.

"Terlionė labai krenta į akis. Užrašas negražus ir nelogiškas. Dėl to ir dalyvavau akcijoje. Tai dariau dėl savęs, kad pačiam būtų smagiau. Užrašas buvo visiška nepagarba miestui, o pro šią vietą keliauja labai daug žmonių", – tvirtino V.Levickis.

Pasak jo, namo gyventojai džiaugėsi uždažytu užrašu, tačiau kai kurie baiminosi, kas bus toliau.

"Matyti, kad žmonės yra įbauginti. Palikome gyventojams teptukų, dažų. Jei pastatas vėl bus išterliotas, jie galės užrašą pašalinti patys", – tvirtino akcijos dalyvis.

V.Levickio nuomone, tokias keverzones nuo pastatų reikia panaikinti kuo greičiau.

"Tai yra gąsdinimas. Kai nėra pašalinti tokie užrašai, atrodo, kad esame bejėgiai. Taip ugdomas bejėgiškumas. Kam žiūrėti į grasinimą? Atrodo, kad gyvename bailių mieste. Nesugebame nuvalyti tokio užrašo", – pabrėžė V.Levickis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų