Agresyviems ir nepagarbiems klientams kavinių durys be skrupulų užtrenkiamos visiems laikams. Į nemalonę galima pakliūti ir išsiskyrus nuomonėms dėl nepatikusio maisto.
Nepageidaujamas – dėl blynų
Klaipėdietis Nerijus Tamulevičius tvirtino tapęs nepageidaujamu asmeniu "Friedricho pasaže". Antradienį vyras išgirdo, kad jo niekas nebeaptarnaus nė vienoje iš ten įsikūrusių maitinimo įstaigų.
"Sėdėjau lauke, o barmeno žodžius man perdavė su manimi atėjęs bičiulis", – pasakojo N.Tamulevičius.
Anot jo, darbuotojas draugui aiškiai leido suprasti – tokią poziciją lėmė konfliktas dėl bulvinių blynų. Pasaže prieš kelias dienas šio patiekalo paragavusiam N.Tamulevičiui kilo įtarimų dėl mėsos įdaro kokybės.
Kavinės klientas nebaigė valgyti ir įspėjo darbuotojus, kad už šį patiekalą nemokės. Vis dėlto padavėjas pateikė sąskaitą įskaičiavęs blynų kainą.
N.Tamulevičiaus pozicija nepasikeitė – už įtarimų sukėlusį patiekalą jis pinigų nepaliko. Vyras pasakojo, kad sėdėdamas kavinėje buvo užsisakęs ir daugiau dalykų: "Už juos sumokėjau. Visa problema kilo dėl kelių litų. Darbuotojai buvo nepatenkinti, pradėjo su manimi aiškintis".
Klientas tvirtino, kad balso nekėlė. "Kalbėjau ramiai. Nematau reikalo ardytis dėl blynų", – šyptelėjo N.Tamulevičius.
Skųsis teisių gynėjams
Įsižeidęs klientas sakė iki šiol populiariajame pasaže lankydavęsis nuolat – dažnai tris kartus per dieną valgydavęs. Vyro nuomone, darbuotojai jo veidą buvo gerai įsidėmėję.
"Nuolatinis klientas kavinėje per mėnesį palieka vieną du tūkstančius litų. Kodėl turiu jaustis kaltas gavęs nekokybišką produktą ir už jį nesumokėjęs? – piktinosi N.Tamulevičius. – Gerbiu save, kitus žmones ir nevaikštau į "knaipes". Jei deklaruojamas aukštas lygis, turėtų būti ir atitinkama kokybė, ir produktai, ir aptarnavimas. Už tai moku pinigus ir palieku arbatpinigių". N.Tamulevičius tikino, kad apie kilusį incidentą planuoja pranešti vartotojų teisių gynėjams.
Nelengva susikalbėti
Susisiekus su "Friedricho pasažo" administratoriumi Petru Petreikiu, šis tvirtino apie nepageidaujamu tapusį lankytoją nieko nežinantis, tačiau pažadėjo pasidomėti šia istorija.
Tačiau paskambinus antrąsyk, administratorius kategoriškai atsisakė komentarų. Darbuotojas aiškino, kad šiuo metu pasažo savininkas Aidas Kaveckis yra užsienyje, primygtinai siūlė susitikti pirmadienį.
Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Klaipėdos apskrities skyriaus vedėjas Raimundas Kontrimas nesiėmė vienareikšmiškai vertinti istorijos, kurią žurnalistams papasakojo N.Tamulevičius.
Valdininko nuomone, tokio pobūdžio situacijos dažniausiai tampa komplikuotos dėl kelių dalykų: viena vertus, vartotojas gali atsisakyti nepageidaujamo patiekalo, bet verslininkai reikalauja įrodymų, kad jis nekokybiškas; antra – skubėdami apginti savo įstaigos reputaciją darbuotojai kartais pamiršta kritiškai įvertinti teikiamų paslaugų kokybę, yra nelankstūs ieškodami išeičių.
"Privati įstaiga gali nusistatyti savas taisykles, įvesti vadinamąją veido kontrolę. Vis dėlto pavadinti vartotoją nepageidaujamu – tai, sakyčiau, yra drastiška priemonė", – samprotavo R.Kontrimas.
VVTAT Klaipėdos apskrities skyriaus raštiški nepageidaujamais klientais tapusių asmenų skundai nepasiekia, tačiau kelių žodinių signalų tarnyba yra sulaukusi. Anot R.Kontrimo, dažniau problemų kyla įstaigose, susijusiose su naktiniu gyvenimu.
Atsikrato girtų ir įžūlių
Džiazo restorano "Kurpiai" vadybininkė Lina Petrauskaitė neslėpė, kad įstaigos juodajame sąraše šiuo metu yra du ar trys asmenys. Nemalonę jie užsitraukė dėl įkyraus, kitus klientus erzindavusio elgesio.
"Priekabiavimai nebuvo virtę muštynėmis – pastebėjus problemą išsyk prisistatytų apsauga, tačiau žmonės negalėdavo atsipalaiduoti", – aiškino L.Petrauskaitė.
Ne tik vyriškos lyties atstovai kartais perlenkia lazdą. "Kurpiuose" nepageidaujamų žmonių sąraše yra buvusi ir moteris, kuri piktybiškai trukdydavo dirbti restorano personalui.
Anot L.Petrauskytės, asmenys, kuriems palinkima nuo šiol linksmintis kitose vietose, nepasitenkinimą akivaizdžiai demonstruoja, dažnas stengiasi vėl patekti pro duris. "Personalo sudėtis beveik nekinta, tad nepageidaujamais tapusius lankytojus išsyk atpažįstame", – teigė vadybininkė.
Restorano "Skandalas" barmenas Valentinas Česnauskas aiškino, kad yra bene pora įstaigos darbuotojams gerai pažįstamų asmenų, kurie veržiasi vidun būdami girti – tenka jiems vėl ir vėl užverti duris pasiūlant užsukti blaiviems. "Tačiau neišgėrę jie neužeina", – juokėsi V.Česnauskas.
Kantrybė – ne begalinė
Prieš kelis mėnesius duris atvėręs klubas "Dr. Who" jau turi kelis klientus, kurie spėjo aplinkinius žeidžiančiu elgesiu užsitarnauti apsaugininkų rūstybę.
"Klaipėda nedidelė. Atsimename "pasižymėjusių" asmenų veidus. Pasitaiko atvejų, kai žmonės atsiprašinėja, vos ne ant kelių puola norėdami vėl patekti į klubą. Stengiamės būti principingi. Kiekvieną situaciją vertiname atskirai", – aiškino klubo direktorius Ričardas Pinikas.
Kelionių agentūros "Delta – Interservis" Klaipėdos filialo direktorė Rasa Ramonienė aiškino, kad sąrašo su nepageidaujamais asmenimis tapusiųjų pavardėmis darbuotojai neturi.
Tačiau yra žmonių, su kuriais ateityje nenorima turėti nieko bendra – tai klientai, kurie pasinaudojo pasitikėjimu ir nesumokėjo už suteiktas paslaugas.
"Apie nepatikimus, anksčiau jau rūpesčių sukėlusius asmenis, kurie įžūliai elgiasi, buvo sugadinę inventorių ir žalos neatlygino, praneša ir mūsų agentūros partneriai, įspėdami jų nebeaptarnauti. Dar viena kategorija – specifinėmis charakterio savybėmis pasižymintys asmenys, kurie metų metus varsto duris prašydami informacijos ir nuolaidų kelionėms, tačiau jų nė karto nebuvo įsigiję. Jų net nevadiname klientais. Kai kantrybės taurė perpildyta, stengiamės mandagiai pademonstruoti, kad vizitai pabodo", – aiškino R.Ramonienė.
Zita Čeponytė, Lietuvos vartotojų instituto prezidentė
Manau, kad atsisakymas šioje situacijoje suteikti paslaugą vartotojui – vartotojų teisių pažeidimas. Nesilaikoma verslo etikos.
Trečioji šalis padėtų nustatyti, kuri pusė teisi, tačiau retas klientas ryžtasi kviesti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, gaišti savo laiką.
Būna atvejų, kai nepatenkinti klientai paskambina maisto kokybę kontroliuojančiai institucijai, paprašo pagalbos, o apie tai sužinoję verslininkai elgiasi analogiškai – pareiškia, kad klientas nebepageidaujamas, nes apskundė įmonę.
Naujausi komentarai