Pereiti į pagrindinį turinį

Kad žiema vairuojant nevirstų siaubu

2015-12-15 14:10 diena.lt inf.
Rizika: net ir geriausiai prižiūrimi keliai žiemą būna pavojingesni nei vasarą.
Rizika: net ir geriausiai prižiūrimi keliai žiemą būna pavojingesni nei vasarą. / Vytauto Petriko nuotr.

Po ilgo ir labai šilto rudens mūsų šalyje prasidėjo kalendorinė žiema, bet jos pradžia visiškai netipiška – į Lietuvą vis dar neatėjo šalčiai ir sniego taip pat nematyti. Naktimis pasirodo tik šaltukas, kuris ne tik nubalina žolę, bet ir kelius padengia šarma. Tai reiškia, kad ne už kalnų ir tikroji žiema, kuri daugeliui vairuotojų kelia siaubą.

Bet net ir geriausiai prižiūrimi keliai žiemą būna pavojingesni nei vasarą. Iškritęs sniegas, spustelėjęs šaltukas iš pirmo žvilgsnio švarų kelią padaro pavojingą. O važiuojant per tiltus ir viadukus būti atidesniems reikėtų jau dabar, nes nakties metu oro temperatūrai nukritus žemiau nulio, o ryte pašvietus saulei ir prie pliusinės temperatūros tiltus, miškingas vietoves padengia šarma, kelio danga staiga tampa slidi.

Taigi vairuotojai žiemos metui turi tinkamai pasiruošti, o pradėti reikia nuo automobilio paruošimo. Būtina pasirūpinti, kad jis būtų techniškai tvarkingas, nepriekaištingai veiktų elektros sistema, automobilyje būtų įpilti žieminiai skysčiai, o svarbiausia – kokybiškos žieminės padangos.

Tačiau nuvalytas kelias ir idealiai sutvarkytas automobilis dar nesuteikia garantijos, kad neįvyks eismo nelaimė. Svarbiausia, kas yra tarp kelio ir automobilio, tai – vairuotojas.

Jis yra pagrindinis faktorius, kad mūsų visų kelionės būtų saugios. Profesionalus ir pasiruošęs vairuotojas net ir pūgos metu pustant su senutėliu automobiliu sugebės saugiai pasiekti kelionės tikslą. Pagrindiniai dalykai, kuriuos turi prisiminti vairuotojas žiemos metu:

– važiuoti reikia saugiu, o ne maksimaliu leistinu greičiu, kuo greičiau važiuosite, tuo sunkiau suvaldysite transporto priemonę.

– laikytis reikiamo atstumo, kuris turi būti du ar tris kartus didesnis nei vasarą.

– prieš posūkį reikia sumažinti greitį labiau nei vasarą, įjungti žemesnę pavarą ir sukant nedaryti staigių judesių.

– vairuojant žiemą judesiai turi būti švelnesni, lėtesni, geriau apskaičiuoti.

Dar vienas labai svarbus eismo dalyvis yra pėsčiasis, kuris, būdamas eismo dalyviu, turi vienintelę pareigą – apsaugoti save.

Ar tai yra daug? Juk užtenka kelių smulkmenų, kad būtum matomas ir saugus. Pirmoji – įžengti į važiuojamąją dalį reikia tik po to, kai įvertini atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį bei įsitikini, kad tai saugu.

Antroji – užsisegti atšvaitą. Tai užtrunka kelias sekundes, o saugumas padidėja kelis kartus: žmogus be atšvaito tamsiu paros metu pastebimas likus 50 m atstumui, o automobilio stabdymo kelias važiuojant 100 km/h greičiu yra 100 m. Žmogus su atšvaitu matomas 150 m atstumu. Paprasta matematika, o taip daug reiškianti.

Nutikęs eismo įvykis – nemalonumai eismo įvykio dalyviams. Kelininkai dažniausiai būna „kalti“, jog „žiema užklupo netikėtai“. Žiema – toks metų laikas, kai vasariškų kelių nebūna ir būna slidu.

Ir turbūt nedaug kas susimąsto, kad norint maksimaliai sumažinti kelio dangos slidumą neužtenka tik turėti mechanizmų, darbo jėgos, medžiagų. Esminis faktorius kokybiškai kelių priežiūrai žiemą – finansavimas.

Prie esamo finansavimo didžiausias dėmesys skiriamas valstybinės reikšmės magistraliniams, krašto ir rajoniniams keliams, kuriuose paros eismo intensyvumas didesnis nei 1 000 automobilių. Mažesnio intensyvumo rajoniniai keliai, lieka „žiemiški“.

Jie dažniausiai būna tik nuvalomi, o pabarstomi tik esant ekstremalioms eismo sąlygoms. Kelių priežiūra vyksta griežtai pagal Lietuvos automobilių kelių direkcijos patvirtintą tvarką. Apie priežiūros tvarką, eismo sąlygas keliuose naujausią informaciją visuomet galima rasti internetiniuose tinklapiuose www.eismoinfo.lt, www.klrk.lt.

Bet juk gali būti kitaip! Aplink balta, matosi tik juoda nuvalyto kelio danga, saugiu greičiu važiuoja techniškai tvarkingas, paruoštas žiemai automobilis, o vairuotojas sėdi už vairo blaivus, pailsėjęs, susikaupęs stebi eismo sąlygas, jo dėmesio neblaško prie ausies slapta prispaustas mobilusis telefonas.

Automobilio salone saugiai jaučiasi visa šeima: saugos diržais prisisegę tėvai ir specialiose kėdutėse sėdintys prisegti vaikai, kurie mojuoja šalikele einantiems vaikams, kuriuos šeima jau seniai pastebėjo, nes pėstieji prisisegę atšvaitus, o rankose dar ir prožektoriai šviečia.

Visa tai nėra tolima svajonė, tai yra tik mūsų visų atsakingumo ir noro būti saugiems bei apsaugoti artimuosius pastangų vaisius. Saugių jums žiemiškų kelių!

VĮ „Klaipėdos regiono keliai“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų