Pereiti į pagrindinį turinį

Kainos kyla ir bažnyčioje

2010-11-25 10:10
Įprotis: kunigai apgailestauja, kad dauguma tikinčiųjų šv. mišiose lankosi tik per didžiąsias šventes.
Įprotis: kunigai apgailestauja, kad dauguma tikinčiųjų šv. mišiose lankosi tik per didžiąsias šventes. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Bažnyčiose egzistuojančios dvigubos rinkliavos piktina tikinčiuosius, tačiau kunigai aiškina, kad taip sudaroma galimybė prisidėti prie kilnių tikslų.

Pasigenda konkretumo

Tikintieji už bažnyčios paslaugas susimoka du kartus: pirmąkart atėję užsakyti mišių, o antrąkart – per jas.

Vakarinės pamaldos miesto bažnyčiose dažnai aukojamos už mirusiuosius. Įprastai jose nebūna daug žmonių – tik mirusiųjų artimieji, bažnyčiai už mišias jau sumokėję atitinkamą sumą.

Tačiau aukas renkantis bažnyčios patarnautojas per pamaldas dar kartą su krepšeliu apeina tikinčiuosius. Kai kurie jų piktinasi, kad negana to, jog už sudėtines mišias nebepakanka 20 litų, tai dar prašoma susimokėti papildomai.

Klaipėdiečiai pasakoja, kad plačiau atverti kišenę verčia kunigo užuominos apie pakilusias kainas. Žmonės taip pat pasigenda nustatytų įkainių už bažnyčios paslaugas. Tuomet esą būtų išvengiama dviprasmiškų situacijų dėl aukojamos sumos.

Tokia tvarka galiojanti pas stačiatikius, kur nustatytos konkrečios rinkliavos kainos.

Tik sudaro galimybę

Atsisakę komentuoti situaciją dėl aukų bažnyčiose uostamiesčio kunigai patarė kreiptis į Telšių vyskupiją.

Telšių vyskupijos kurijos atstovas kunigas Domas Gatautas paaiškino, kad šv. mišios susideda iš dviejų dalių – Žodžio ir Aukos liturgijos. Kiekvienas tikintysis, dalyvaujantis šv. mišiose, Aukos liturgijos metu kviečiamas kartu su duonos ir vyno atnaša aukoti auką.

Kunigas priminė, kad Kristaus laikais žydai šventykloje kaip auką Dievui aukodavo papjautą galviją ir šventyklos išlaikymui aukodavo dešimtadalį savo visų metų pelno. Krikščionybėje pjaunamus galvijus pakeitė aukojami maisto produktai, o vėliau pradėta aukoti pinigines aukas.

Pasak D.Gatauto, aukos skiriamos bažnyčios, Kunigų seminarijos išlaikymui, misijų bei popiežiaus veiklai paremti ir pan. Tad kiekvienas pakrikštytasis pagal savo galimybes kviečiamas prisidėti prie bažnyčių palaikymo, jų remonto bei kitų svarbių darbų.

Tai esą nėra reikalavimas ar įsakymas, o viso labo – "kvietimas ir galimybės sudarymas prisidėti prie kilnių tikslų".

Nori, bet neprisideda

D.Gatautas pabrėžė, kad rinkliavos nėra renkamos kunigams išlaikyti. Parapijos kunigai išlaikomi tikinčiųjų aukomis, kurias jie palieka parapijų raštinėse, užprašydami šv. mišias savomis intencijomis.

Kunigas pastebėjo, jog tikintieji dalyvauti mišiose ir pagal galimybes prisidėti savo auka turėtų kiekvieną sekmadienį. Tačiau dabar daugelis bažnyčioje lankosi tik per didžiąsias metines šventes, įvairias asmenines ar artimiesiems svarbias progas.

Bet pageidauja, kad maldos namai būtų suremontuoti ir šildomi, nors savo aukomis prie to nenori prisidėti.

"Turtingas žmogus tikrąja to žodžio prasme yra tas, kuris pajėgus ištiesti pagalbos ranką kitam ir taip pagarbinti Dievą savo gebėjimu apribojant savus poreikius pasidalyti", – paaiškino kurijos atstovas.

Visose bažnyčiose organizuojamos rinkliavos jų išlaikymui ir tikintieji kviečiami pagal savo galimybes pagelbėti.

Aukų dydžiai

Vyskupų konferencijos rekomenduojamos aukos: 25–50 litų už krikštynas, 50–100 litų už santuoką, 100–150 litų už laidotuves, 50 litų – už šv. mišias.

Katalikams privalomos šventės (be sekmadienių)

Naujieji metai sausio 1-ąją (Švč. Mergelės Marijos – Dievo Gimdytojos šventė), Kalėdos, Žolinė, Visi šventieji. Šių švenčių dienomis tikintieji kviečiami dalyvauti šv. mišiose, o jų metu daromos ir rinkliavos, prie kurių savo aukomis dalyvaujantieji kviečiami prisidėti.

Dėl šv. mišių laiko artimieji susitaria su parapijų kunigais. Dieną ir datą jie gali rinktis, tačiau dėl savo intencija aukojamų šv. mišių laiko ir dienos geriausia susitarti iš anksto, bent prieš dvi savaites.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų