Pereiti į pagrindinį turinį

Kaliningrade kokybės ženklas dedamas lietuvių statybininkams

2012-03-22 05:00
Kaliningrade kokybės ženklas dedamas lietuvių statybininkams
Kaliningrade kokybės ženklas dedamas lietuvių statybininkams / Shutterstock nuotr.

Bevizis režimas tarp kaimyninės Kaliningrado srities ir dalies Lenkijos, greičiausiai įsigaliosiantis jau šią vasarą, kelia nerimą mūsų šalies verslininkams. Jie nerimauja dėl rinkos ir klientų, kurių gali netekti. Tačiau mūsų šalies diplomatai tikina, kad lietuviai taip pat turi ką pasiūlyti.

Sulauks Klaipėdoje

Kaliningrado sritis ir Lietuva jau ne vienus metus puoselėja ypatingą kultūrinę ir ekonominę partnerystę. Verslininkai čia nuolatos ieško naujų partnerių ir naujų rinkų. Su tokia misija pas kaimynus neseniai lankėsi keliolikos verslininkų grupė iš Lietuvos. Jie susitiko su kolegomis iš Kaliningrado prekybos, pramonės ir amatų rūmų, Lietuvos generaliniu konsulu Kaliningrado srityje, lankėsi vienoje didžiausių šio krašto statybų parodų.

Ne vieną panašią verslo misiją į Kaliningradą organizavęs ir lietuvių delegacijai vadovavęs Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktorius Viktoras Krolis po susitikimų teigė, kad šį kartą kaliningradiečių susidomėjimas ir aktyvumas per susitikimus su lietuviais verslininkais buvęs bene triskart didesnis nei prieš porą metų.

„Delegacijos nariai Kaliningrade turėjo apie 70 susitikimų su vietos verslininkais. Žinoma, nereikia norėti, kad iš karto būtų apsikeista sutartimis. Kol kas vyko tik prisistatymas, žvalgytuvės, bet susidomėjimas buvo didelis. Keturias valandas per dieną dalyvauti tik verslo susitikimuose, tai yra daug“, – pasakojo V.Krolis.

Vizitas jau davė ir apčiuopiamą rezultatą. Gegužės 31– birželio 1 d. Klaipėdoje rengiamoje Tarptautinėje Vakarų Lietuvos verslo pasiekimų parodoje bei forume dalyvaus Kaliningrado savivaldybės delegacija, vadovaujama miesto mero, atvyks Kaliningrado pramonės ir amatų rūmų prezidentas Aleksejus Zinovjevas, kai kurios kaliningradiečių įmonės dalyvaus parodoje.

Prisistatė parodoje

Lietuvos ir Klaipėdos įmonės turėjo progą dalyvauti neseniai Kaliningrade pasibaigusioje tarptautinėje statybų parodoje „Fasadas 2012“.

Tarp 220 kompanijų iš Kaliningrado srities, Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, buvo ir 6 įmonės iš Lietuvos. Tarp jų – viena iš uostamiesčio.

Rąstiniais namais, poliais bei geomembranomis prekiaujančios įmonės „Geosintetika“ direktorius Salvijus Paškauskas parodos dalyvius stebino ne tik gaminiais, bet ir ten kol kas neregėtu pasiūlymu.

„Parodos metu užsisakiusiems rąstinį namą dovanojame kruizą jachta Kroatijoje“, – klientus gundė įmonės vadovas.

Pasiteiravus, kodėl tarp parodos dalyvių tik kelios lietuviškos įmonės, verslininkai samprotavo, jog paroda nėra pigus malonumas. Kelionė, vizos, nakvynės, ekspozicijos ploto nuoma trims dienoms atsiėjo apie 10 tūkst. litų.

Lietuviai statybų parodoje pristatė granito gaminius, medinius lauko baldus, pavėsines ir pirtis, kelio ženklus, fasado dažus.

Lietuviais pasitiki

Nenuostabu, kad prie lietuvių stendų nuolatos būriavosi žmonių. Lietuviai ir statyba Kaliningrado srityje laikoma patikimu deriniu. Lietuvos Respublikos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius patikino, kad Kaliningrade gerai vertinama Lietuvos verslininkų, statytojų darbo kokybė. Čia esą vyrauja nuomonė, kad jei ką nors nori kokybiškai pastatyti ar suremontuoti, reikia kviesti lietuvius.

Verslinikus globojantis ir mielai konsultuojantis V.Stankevičius mano, kad čia veiklos atrasti galėtų ne tik statybininkai.

Kaliningrado srityje yra kelios prioritetinės sritys, kurioms artimiausiu metu bus skiriama itin daug dėmesio. Pirmiausia – žemės ūkis.

„Jie puikiausiai mato, kad parduotuvėse daug produkcijos iš Lenkijos ir Lietuvos, o pačių žemės ūkis nėra išvystytas, nors neapdirbtos žemės čia netrūksta. Todėl vyriausybė skatina ir nori, kad žemės ūkio produkcija būtų auginama ir perdirbama čia. Tikimasi, kad tada maisto produktų kainos bus mažesnės. Dabar jos yra šiek tiek aukštesnės nei Lietuvoje ir Lenkijoje“, – pasakojo V.Stankevičius.

Netoli Sovetsko statoma Baltijos atominė elektrinė, todėl energetika – dar viena prioritetinė verslo sritis. Jei kaip planuojama čia bus pastatyti du reaktoriai, energijos bus pagaminama daugiau, nei reikia saviems poreikiams. Ją ketinama kažkur eksportuoti.

Vis garsiau Kaliningrado srityje kalbama ir apie gintaro pramonės atgimimą. Jantarnyj miestelyje išgaunama daug gintaro, bet jis, kaip žaliava, legaliais ir nelegaliais keliais išgabenamas į Lietuvą ir Lenkiją, kur išvystytas gintaro apdirbimas. Anot V.Stankevičiaus, vis dažniau pasigirsta kritikos, kad gintarą apdirbti ir gaminti suvenyrus ar juvelyrikos dirbinius reikėtų ten, kur jis išgaunamas.

Dar viena sritis, kurią kaimynai laiko prioritetine – yra turizmas. „Visur, kur pirštu dursi, čia galėtų būti reakreacinė zona. Tačiau poilsio ir turizmo infrastruktūra čia išvystyta kur kas silpniau nei Lietuvoje ir Lenkijoje. Ten keliauja ir patys kaliningradiečiai“, – sakė V.Stankevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų