Pereiti į pagrindinį turinį

Karines pratybas Nemirsetos paplūdimyje stebėję poilsiautojai: įspūdingas vaizdas

2023-06-12 11:48 diena.lt inf.

Nemirsetos paplūdimyje, šalia poilsiautojų vyko neeilinės pratybos „Audros smūgis 2023“. Pakrantėje išsilaipino gausybė karių. Šios pratybos yra vienos iš nedraugelio, kurios dar bus, artėjant NATO viršūnių susitikimui liepos mėnesį. Apie paruošiamuosius pratybų darbus bei kaip vyko pačios pratybos, pasakojo kariškiai, skelbia LNK žinios.

A. Čemerkos / KAM nuotr.

Pagal pratybų scenarijų Nemirsetos paplūdimyje užverda mūšis. Priešai bando sutrukdyti sąjungininkams išsilaipinti. Bet juos sulaiko neseniai prie Nidos pradėjęs veiklą fuzilierių būrys.

„Tai yra labai sudėtinga operacija, todėl, kad reikia koordinuoti oro erdvę. Taip pat reikia koordinuoti sausumos elementą. Mūsų įsteigtam naujam uosto apsaugos daliniui tai yra pakankamai sudėtingas elementas. Jūrų pajėgoms tai yra vienas iš didžiausių iššūkių“, – teigė karo laivų flotilės vadas Tadas Jablonskis.

Kai pakrantė saugi, kelių šalių pėstininkai, plaukdami motorinėmis valtimis ir kateriais, bando pasiekti krantą. Tokiai operacijai ir jūroje, ir krante teko iš anksto pasiruošti.

„Visų pirma, reikia labai tiksliai išžvalgyti išsilaipinimo rajoną. Kaip matote, čia yra daug akmenų – riedulių. Gali būti pažeistos valtys, todėl jų ekipažai turi tiksliai žinoti gylį – iki kiek jie gali prieiti bei ar nėra akmenų. Toliau kiti elementai – pradedant kranto situacijos išžvalgymu, baigiant visais aplinkosauginiais dalykais“, – sakė Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas Giedrius Premeneckas.

Ši išsilaipinimo operacija vainikuoja savaitę Baltijos jūroje vykstančias Amerikos karinio laivyno tarptautines jūrų pratybas, kuriose dalyvauja 50 laivų, daugiau nei 45 orlaiviai ir apie 6 tūkstančius karių iš Švedijos ir devyniolikos NATO šalių. Pratybose būta ir realių situacijų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Buvo susižeidęs vienas iš karių. Dirbant kartu su Portugalijos laivu, karys buvo evakuotas, nedidelis buvo susižeidimas“, – pasakojo G. Premeneckas.

Krašto apsaugos ministras sako, kad prieš liepą vykstantį NATO viršūnių susitikimą pratybų ir sąjungininkų daugės. Atkreipia dėmesį į išmoktas pamokas iš Ukrainoje vykstančio karo.

Įspūdingas vaizdas, tikrai. Tikrovėje smėlio audros nepatyrėme, čia patyrėme.

„Pamokos yra tokios, kad nuo jūros turi būti tam tikra apsauga. Lietuva kitais metais papildomą laivą įsigyja, jau po rekonstrukcijos ir pritaikymo Lietuvai turėtų mus pasiekti. Mes į tai irgi investuojame“, – teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kaip pliaže iš laivų ir sraigtasparnių išsilaipina sąjungininkai, stebi nemažai smalsuolių.

„Įspūdingas vaizdas, tikrai. Tikrovėje smėlio audros nepatyrėme, čia patyrėme“, – teigė kalbinta moteris.

„Vaizdas tikrai yra nepakartojamas. Laiku atvažiavome į paplūdimį“, – džiaugėsi kalbintas vyras.

Be jūrų pajėgų, pratybose jėgas išbandė ir oro, ir specialiųjų operacijų pajėgos, pasieniečiai, karo policija. Ši rodė lietuvių sukurtą antidroną.

„Jo atstumas, į kurį gali pataikyti ir nuleisti droną, yra nuo trijų iki penkių kilometrų. Čia yra tikrai didelis atstumas. Mes jį naudojame karinėse teritorijose“, – pabrėžė vyresnysis karo policininkas Mantas Kasputis.

O Šaulių sąjunga demonstruoja savo pačių įsigytą amuniciją ir ginklus.

„Šaulių sąjunga yra ypatingai pasirengusi ir kviečia kuo daugiau žmonių prisijungti. Tai prisideda prie to, kad kiekvienas Lietuvos pilietis galėtų įnešti savo mažą dalį dėl saugumo. Kažkas gali įnešti dalį kaip šaulys už saugumą, kažkas gali įnešti kitaip“, – teigė 305 kuopos šaulys Mindaugas Čičiūnas.