Pereiti į pagrindinį turinį

Karklę užplūdo bangų nebijantys žvejai iš Latvijos

2012-11-10 21:44
Karklę užplūdo bangų nebijantys žvejai iš Latvijos
Karklę užplūdo bangų nebijantys žvejai iš Latvijos / Vidmanto Matučio nuotr.

Dviejų metrų aukščio bangos jūroje negąsdina latvių žvejų. Nedidelėmis valtelėmis vyrai neria į ką tik praėjusio štormo įaudrintą jūrą dėl galimybės sužvejoti menkių.

Ties „Žilvičio“ stovyklaviete penktadienį katerius ir valteles į vandenį nuleidinėjo dešimtys žvejų. Tačiau tarp jų nebuvo nė vieno lietuvio. Vyrai net ir prasčiausiu oru skubėjo irtis tolyn, į jūros gilumą.

„Spėjame, kad latviai skuba gaudyti menkes, nes Latvijoje galima sugauti tik penkias žuvis. Lietuvoje galima pasiimti iki 15 kilogramų menkių“, – kalbėjo Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis.

Pavojingai manevruojantiems žvejams nuolat bangų užpilamų guminių valtelių variklius pavykdavo paleisti tik iš ketvirto ar penkto karto.

„Tas jų valteles bangos kaip plunksnas varto. Iš kur toks žvejų entuziazmas? Pasirodo, kad Latvijos pusėje pačių menkių yra mažiau“, – pastebėjo E.Paplauskis.

Lietuviai jau keletą metų į Latviją važiuoja gaudyti stintų, o latviai į Lietuvos pajūrį vyksta dėl menkių.

Žvejai pamėgo naujai įrengtą privažiavimą prie jūros Karklės kaime, prie senųjų kapinaičių, kur įrengta mašinų stovėjimo aikštelė.

„Tokių privažiavimų žvejams mūsų pajūryje katastrofiškai trūksta. Daug diskusijų kėlė ir ši vieta. Bet aikštelė įrengta mūsų Parko direkcijai priklausančiame sklype“, – aiškino parko ekologas.

Žvejai savo technikai turi gauti leidimą Parko direkcijoje ir tik tuomet gali laivelius ir katerius atsigabenti į pajūrį.

„Tokį sutikimą galima gauti ir elektroniniu paštu. Latviams tai patogu“, – pasakojo E.Paplauskis.

Kol kas prie senųjų Karklės kapinaičių įrengta 15–20 automobilių stovėjimo aikštelė, ateityje bus įrengta dar 20 mašinų vietų bei sudaryta galimybė stovėti autobusams ar automobiliams su priekabomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų