Pereiti į pagrindinį turinį

Karklės pajūrį okupavo kariai-bibliotekininkai

2013-06-17 23:26
Karklės pajūrį okupavo kariai-bibliotekininkai
Karklės pajūrį okupavo kariai-bibliotekininkai

Pirmąjį birželio savaitgalį Karklės pajūriu vaikštinėjantys poilsiautojai stebėjosi ne tik paplūdimį nusėjusiais karkvabaliais, bet ir užplūdusiais karinėmis uniformomis ir ryškiaspalviais atributais pasipuošusiais kariškiais-bibliotekininkais, keletą kilometrų nuo Karklės žygiavusiais Girulių link.

Stiprino draugystę

Karklėje tądien prasidėjo tradicinis 12-tasis, draugystę tarp Žemaitijos regiono bibliotekininkų stiprinantis renginys – Žemaitijos bibliotekininkų sporto sąskrydis „Žygiuoja šauktinis per smėlį“, į kurį susirinko apie 200 šauktinių iš Žemaitijos ir kitų Lietuvos kampelių. Atvyko 14 komandų iš Skuodo, Kretingos, Klaipėdos, Šilutės, Plungės, Tauragės, Šilalės, Telšių,  rajonų bei  Rietavo, Palangos, Neringos, Klaipėdos miestų savivaldybių bei svečiai iš Kauno ir  Šiaulių apskričių viešųjų bibliotekų.

Šiuo kasmečiu renginiu siekiama suvienyti bibliotekininkus bendrai profesinei veiklai ir draugystei, skatinti fizinį aktyvumą ir turiningą laisvalaikio leidimą, neužmirštant populiarinti ir Žemaitijos bei Pajūrio regiono turizmo galimybes ir gamtines vertybes.

Šiųmetės sporto šventės šeimininkai, Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos darbuotojai, atvykusiems kolegoms priruošė kareiviškų staigmenų, rungčių ir vaišių.

Visa Karklės SOS vaikų poilsiavietė virto kariuomenės zona: dalyviai persirengė kareiviškomis uniformomis, karo ligoninės seselėmis, apsiginklavo tikrais ir pačių susikurtais ginklais. Dvi dienas stovykla skambėjo nuo įsakmių vadų komandų ir linksmų skanduočių.

Įgyja tarptautinį statusą

Šventę organizavusios Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis atvykusius ir įsikūrusius svečius kvietė užmiršti bibliotekos darbą ir atsipalaiduoti.

„Pamirškite LIBIS, pamirškite savo pareigas, vadovų pavardes ir netgi veidus, o susitikę prie laužo paplokite vienas kitam per petį ir pakvieskite alaus“, – ragino J.Šikšnelis.

Geros nuotaikos ir palankaus oro susirinkusiems bibliotekininkams palinkėjo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Susirinkusius dalyvius žemaitiškai pasveikino ir Skuodo meras Stasys Vainoras.

Šiemet į sąskrydį atvyko viešnia iš Kaliningrado srities Jana Skurichina, Kaliningrado bibliotekininkų asociacijos vykdančioji direktorė. Entuziastiškiausiai pasirodžiusiai komandai ji įteikė 2014-tų metų Sočio olimpiados talismaną – baltą meškiuką. Talismanas atiteko Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos komandai.

Keletą metų renginys sulaukė svečių ir iš kaimyninės Latvijos, o kitąmet J. Skurichina pažadėjo į sąskrydį atvykti su visa komanda, tad tikėtina, kad Žemaitijos bibliotekininkų sąskrydis pamažu įgis tarptautinį lygmenį.

Po svečių sveikinimų, pritariant Lietuvos karinių Jūrų pajėgų orkestrui, J. Šikšnelis, V. Grubliauskas, Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė ir sąskrydžio krikštatėvis, Skuodo bibliotekos direktorius Jonas Grušas, iškilmingai pakėlė sąskrydžio vėliavą.

Rungėsi bunkeryje

Šiemet sąskrydis pirmą kartą peržengė stovyklavietės ribas. Šventės šeimininkai pakvietė komandas žygiuoti ketvertą kilometrų smėlėta pakrante iki priešlėktuvinės gynybos baterijos Memel-Nord.

Pakeliui komandų vadovai išbandė kojų tvirtumą rungtyje „Pamaitink išalkusius“, kurioje turėjo kopti laiptais aukštyn paimti prizo ir kuo skubiau sugrįžti pas savo komandos narius.

Pagrindinės rungtys komandų laukė prie baterijos Memel-Nord. Daugiausia prakaito bibliotekininkai išliejo rungtyje „Gintaro ieškojimas“, kurioje turėjo prikasti ir užnešti į kopą kuo daugiau kibirų smėlio.

Rungtyje „Gelbėkis pats ir gelbėk draugą“ dalyviai turėjo ieškoti išėjimo iš tamsaus, triukšmingo bunkerio, o jį suradę, ant neštuvų saugiai per smėlį nugabenti komandos narį.

Atidumo ir susiklausymo pareikalavusioje užduotyje „Voras“ komandos turėjo nešti ant šešiomis virvėmis įtempto padėklo pastatytą metalinį cilindrą. Nemažai ovacijų susilaukė ir granatos metimo rungtis.

Po rungčių komandų dalyviai turėjo galimybę prisiliesti prie antrojo pasaulinio karo istorijos: atidžiau apžiūrėti bunkerio patalpas, surastus sprogmenis, pasiklausyti gido Timūro pasakojimų.

Po rungčių dalyviai galėjo atsipūsti ir pasivaišinti Lietuvos karinių jūrų pajėgų paruošta garuojančia kareiviška žirnių koše, gira ir šaltu alumi, kuriuo bibliotekininkus pavaišino HBH.

Sugrįžusių komandų stovyklavietėje laukė sukurtas laužas. Prasidėjo šokiai ir iki sutemų visi lingavo stebėdami šokių ir laisvalaikio centro „Rueda“ vadovo Valdo Daujoto Lotynų Amerikos šokių judesius.

Estafetę perdavė Jurbarkui

Kitąryt po vėsios nakties pakirdę dalyviai džiaugėsi šilta saule ir sugužėjo prie bendro pusryčių stalo. „Užmigau stovykloj, o atsibudau rojuj su šitokiais pusryčiais“, – džiūgavo prie stalo priėjusi Rietavo komandos narė.

Po sočių pusryčių pažvalėję bibliotekų vadovai pateikė siurprizą – drauge su studijos „Grock“ muzikantais atliko bendrą dainą repo ritmu.

Susumavus rezultatus buvo paskelbti rezultatai. Šiemet pergalės laurus nuskynė Skuodo savivaldybės viešosios bibliotekos komanda, nes jų greitis ir ištvermė buvo nepralenkiami. Jiems atiteko UAB „Stamp Klaipėda“ įsteigtas prizas – sportinė apranga visai komandai bei pereinamoji sąskrydžio taurė, kurią 2003 metais įsteigė Lietuvos bibliotekininkų draugija.

Antra vieta atiteko Telšių rajono Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos komandai, geriausiai pasižymėjusiai komandų vadų rungtyje. Jiems atiteko UAB „Biuro pasaulis“ dovana.

Trečia pripažinta energingoji Plungės savivaldybės viešosios bibliotekos komanda. Jie buvo apdovanoti Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacijos „Limvila“ įsteigtu prizu.

Už individualius pasiekimus sportinėse rungtyse nemažas būrys sąskrydžio dalyvių buvo apdovanotas UAB „Otrus“,  Žemaitijos dailininkų sąjungos, VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ įsteigtais prizais.

Pasibaigus sąskrydžiui Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos darbuotojai su liūdesiu skirstėsi ir kalbėjo, kad, deja, vėl teks laukti gerą dešimtmetį, kol įgis teisę organizuoti bibliotekininkų sąskrydį. Šių metų sąskrydžio organizatoriai yra dėkingi UAB Asseco Lietuva už pagalbą padedant rengti šį visų bibliotekininkų laukiamą renginį.

Kitais metais vėliavą iškelti ir bibliotekininkus suburti bendru sutarimu patikėta Jurbarko rajono savivaldybės viešajai bibliotekai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų