Pereiti į pagrindinį turinį

Kelininkai atsisakė valyti Klaipėdos gatves

2012-10-31 10:21
Kelininkai atsisakė valyti Klaipėdos gatves
Kelininkai atsisakė valyti Klaipėdos gatves / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kelininkai susikirto su uostamiesčio valdžia. Dabar mieste esanti vienintelė įmonė, kuri privalo valyti gatves, iki lapkričio 1 dienos atsisakė teikti paslaugas be raštiško savivaldybės įspėjimo. Ji nebenori prižiūrėti ir be rangovo likusios šiaurinės miesto dalies, nors sutartis jau paruošta.

Sėkmingos derybos nepavyko

Savivaldybė antradienį turėjo pasirašyti sutartį su įmone „Žemkasa“ dėl laikinos šiaurinės miesto dalies priežiūros žiemos metu, kol vyks teisiniai ginčai tarp šiame konkurse dalyvavusių bendrovių.

Dar rytą Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas džiaugėsi pirmadienį įvykusiomis sėkmingomis derybomis ir pabrėžė, kad liko tik formalumas.

„Paslaugų įkainiai tinka. Jie panašūs kaip ir pietinėje miesto dalyje. Jei neišsispręs teisminiai ginčai dėl pagrindinio rangovo šiaurinės miesto dalies valymui, „Žemkasa“ teiks paslaugą žiemos sezonu: nuo lapkričio 1 iki balandžio 1 dienos“, – tvirtino V.Karmanovas.

Tačiau sėkmingos derybos baigėsi nekaip. Laimėjusi konkursą trejus metus valyti pietinę miesto dalį, „Žemkasa“ ne tik atsisakė pasirašyti sutartį dėl šiaurinės miesto dalies priežiūros, bet ir barstyti gatves be atskiro valdžios nurodymo.

„Savivaldybei išsiuntėme raštą, kad neprižiūrėsime šiaurinės miesto dalies. Apskaičiavome, kad mums neapsimoka. Reikia išleisti 10 tūkst. litų draudimui, o dirbti gali tekti tik dvi savaites“, – tvirtino įmonės „Žemkasa“ vadovas Dainius Zokas.

Naktį barstė gatves

Bendrovė „Žemkasa“ taip pat savivaldybę raštu informavo, kad iki lapkričio 1 dienos, kai oficialiai prasideda žiemos sezonas, nebudės.

Aiškinama, kad toks sprendimas priimtas, nes savivaldybė atsisakė sumokėti ne tik už gatvių, bet ir už tiltų, viadukų, įkalnių, nuokalnių barstymą antradienio naktį. Be to, įmonė sužinojo, kad šiaurine miesto dalimi jie rūpinosi be atlygio. Jos gatvės, taip pat tiltai ir viadukai buvo barstomi druska.

Pasak D.Zoko, barstyti gatves antradienio naktį apsispręsta siekiant išvengti tokios pat situacijos kaip pirmadienio rytą. Tą kartą miestas buvo virtęs čiuožykla. Nepabarstytomis, slidžiomis gatvėmis piktinosi ir vairuotojai, ir policijos pareigūnai. Dėl slidžios dangos pasipylė ir eismo įvykiai.

Savivaldybė atsisakė mokėti

Tačiau, D.Zoko teigimu, savivaldybės atstovai pareiškė, kad gatvių barstyti nereikėjo.

„Paaiškino, kad už šiuos darbus nebus sumokėta, nes žiemos sezonas prasideda nuo lapkričio 1 dienos. Viso regiono kelininkai dirba, o mums nereikėjo?“ – stebėjosi vadovas.

Anot D.Zoko, pabarstyti druska pagrindines miesto gatves pietinėje miesto dalyje kainuoja apie 3 tūkst. litų. Panašiai ši paslauga atsieina ir šiaurinėje miesto dalyje.

„Jei ryte bus slidu, vairuotojams nereikėtų stebėtis. Jei negausime raštiško savivaldybės nurodymo, mes nebudėsime“, – tvirtino D.Zokas.

Reikia gauti leidimą?

V.Karmanovas vakar po pietų tvirtino, kad kol kas tokio rašto iš „Žemkasos“ savivaldybė dar nėra gavusi. Tačiau patvirtino, jog už gatvių barstymą antradienio naktį bendrovei nebus sumokėta.

„Ar reikėjo atlikti šiuos darbus? Naktį juk buvo pliusinė temperatūra. Plikledis nesusidarė. Nebuvo ir jokių nurodymų iš savivaldybės vykdyti šiuos darbus. Jei rangovas paskambina ir sako, kad būtinai reikia barstyti, leidimas duodamas. Kelininkai šį kartą darbų ėmėsi iš baimės, nors jie nebuvo būtini. Kai reikia – nebarsto, kai nereikia – barsto“, – tvirtino V.Karmanovas.

Pasak jo, žiemos sezonas uostamiestyje prasideda nuo lapkričio 1 dienos. Valdininkas pabrėžė, kad kelininkai turi budėti naktį iš antradienio į trečiadienį ir naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. Anot jo, savivaldybės specialistai duos raštišką nurodymą.

Lems teismo sprendimas

V.Karmanovas pabrėžė, kad šiaurinė miesto dalis neliks be prižiūrėtojo. Anot jo, sutartis bus pasirašyta arba su įmone „Žemkasa“, arba su pagrindinį konkursą laimėjusia „Ecoservice“.

Pavaduotojas aiškino, kad teismas atmetė bendrovės „Vakarų švara“ ieškinį dėl gatvių valymo konkurso rezultatų. Per dvi savaites jie turi teisę sprendimą apskųsti.

Trečiadienį vyks teismo posėdis dėl savivaldybės prašymo laikinųjų apsaugos priemonių panaikinimo, kuriomis buvo uždrausta pasirašyti sutartį su bendrove „Ecoservice“.

„Panašu, kad teismas patenkins mūsų prašymą, nes „Vakarų švaros“ skundą atmetė. Tada sutartį pasirašysime su pagrindinio konkurso nugalėtoju. Dabar paruoštos dvi sutartys: viena – „Žemkasai“, kita – „Ecoservice“. Pagal situaciją žiūrėsime, kurią pasirašyti“, – teigė V.Karmanovas.

Komentaras

Vytautas Gružas

Įmonės „Klaipėdos regiono keliai“ direktoriaus pavaduotojas

Antradienio naktį barstėme tiltus ir viadukus Klaipėdos bei Kretingos rajone. Jie buvo slidūs, greičiau peršąla nei keliai. Ypač tose vietose, kur yra upės. Žemė dar šilta, tai dėl gatvių didelių problemų nekilo. Pirmadienio naktį barstėme ne tik tiltus ir viadukus, bet ir visus kelius. Budime jau dvi savaites. Šiemet pradėjome kaip niekada anksti. Spalio viduryje buvo atšalimas ir užsakovas – Lietuvos automobilių kelių direkcija manė, kad gali kilti problemų. Buvo duotas nurodymas pradėti budėti. Sudarytos komandos, jos pasiruošusios be kada išvažiuoti į darbą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų