Pereiti į pagrindinį turinį

Kiaulių gripas sėja paniką

2009-11-17 05:00
Kiaulių gripas sėja paniką
Kiaulių gripas sėja paniką / T.Raginos nuotr.

Kiaulių gripo šmėklos įbauginti klaipėdiečiai puolė uoliai skiepytis. Per trumpą laiką jie iššlavė nemokamus vakcinos preparatus nuo gripo.

Serga vis daugiau

Per savaitę uostamiestyje gerokai padaugėjo nustatytų gripo atvejų, daugiau užfiksuota ir peršalimo ligų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę gripu susirgo 15 gyventojų, iš jų penki - vaikai iki 17 metų. Prieš porą savaičių gripas buvo diagnozuotas 4 suaugusiesiems ir dviem vaikams.

Ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis praėjusią savaitę susirgo 945 klaipėdiečiai, iš jų - 706 vaikai. Anksčiau šios ligos nustatytos 807 ligoniams, iš jų - 553 vaikams.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Dovilė Jansonaitė ramino, kad šoktelėjęs susirgimų skaičius nėra grėsmingas. Panaši situacija buvo ir pernai tuo pat laikotarpiu.

"Sergamumas epidemijos lygį pasiekia tik tuomet, kai gripo ir kvėpavimo takų infekcijų yra ne mažiau kaip šimtas atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę. Dabar klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotųjų", - aiškino specialistė.

Raminimai neįtikino

Tačiau klaipėdiečiams specialistų raminimai - nė motais. Suskubę nemokamai pasiskiepyti gyventojai per trumpą laiką iššlavė kai kurių gydymo įstaigų vakcinos nuo gripo atsargas.

Jos baigėsi Jūrininkų ir Senamiesčio sveikatos priežiūros centruose. Šios gydymo įstaigos dabar ieško galimybių gauti papildomų dozių.

Kitos poliklinikos taip pat jau užsakinėja gripo vakciną. Papildomas jos kiekis gydymo įstaigas turėtų pasiekti gruodžio pradžioje.

Išnaudojo per mėnesį

Vien spalį nemokamai pasiskiepijo 1630 klaipėdiečių, ir buvo panaudota beveik 60 proc. miestui skirtų dozių.

Klaipėdos gydymo įstaigas spalį pasiekė daugiau nei 2,8 tūkst. nemokamos gripo vakcinos dozių.

Nemokamai skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės, taip pat sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kitomis lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.


Siekia epideminį lygį

Vilniuje ir kai kuriuose šalies rajonuose sergamumas sezoniniu gripu pastarąją savaitę viršijo epideminį lygį – 10 tūkst. gyventojų teko daugiau nei 100 sergančiųjų. Kaip skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), lapkričio 9–15 d. didžiausias sergamumas sezoniniu gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) buvo Jonavos rajone, kur 10 tūkst. gyventojų teko 308 sergantieji, ir Ukmergės rajone (268,8). Sergamumas sezoniniu gripu ir ŪVKTI epideminį lygį taip pat viršijo Vilniuje (105,9), Alytaus (138,8), Marijampolės (135,5), Kaišiadorių (130), Molėtų (112,2), Ignalinos (111) rajonuose. Utenos (99,6), Visagino (97,6) bei Trakų (98,2) rajonuose sergamumas buvo netoli epideminio lygio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų